Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 30 638
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
Аз съм тук заради ММ, който твърдо отказва да напусне Grinning много сме го обсъждали, но не и не.

# 46
В такъв случай фрустрацията на Митко има обяснение. Но проблемът не е в София, България, гетото, кочината и какво още беше.

# 47
  • София
Миташки, според мен трябва да се ожениш.

Няма нужда да се женя втори пък, имам си семейство и си го обичам много!

Аз ако наистина живеех в гето, щях да емигрирам заедно с родителите ми. Явно добре осъзнаваш, че яко “пресоляваш манджата”.

Поредният тролски коментар! Вече съм 100% сигурен, че си някой младеж, който си фантазира разни неща!
Щял да емигрира с болните си родители и тези на съпругата му, които са на по 60-70 години, които цял живот са живели в България и тук им е всичко?!??!?!?!?!
Ти сериозно ли го написа това?

Като цяло голяма част от мненията тук са скъсали всякаква връзка с реалността...

# 48
Миташки, според мен трябва да се ожениш.

Няма нужда да се женя втори пък, имам си семейство и си го обичам много!

Аз ако наистина живеех в гето, щях да емигрирам заедно с родителите ми. Явно добре осъзнаваш, че яко “пресоляваш манджата”.

Поредният тролски коментар! Вече съм 100% сигурен, че си някой младеж, който си фантазира разни неща!
Щял да емигрира с болните си родители и тези на съпругата му, които са на по 60-70 години, които цял живот са живели в България и тук им е всичко?!??!?!?!?!
Ти сериозно ли го написа това?

Като цяло голяма част от мненията тук са скъсали всякаква връзка с реалността...
Четенето с разбиране не се отдава на всеки. Ще напиша пак, а ти помисли преди да отговориш. Ако живеех в гето щях да емигрирам заедно с родителите ми. Ще уточня, че ги обичам и не бих ги оставил да живеят в гето, особено ако имат болести. Сега ще помоля да видиш какво значи думата гето и ще разбереш защо не бих живял в такова.

# 49
  • София, Bulgaria
Аз не съм прочела един инвеститор тук да убеждава аудиторията, колко е добре да се инвестира точно днес в имоти или да се пени, че само инвестиция в имоти  е инвестиция. Иначе, 100 пъти хората инвестирали в имоти обясниха, че имотът е дългосрочна инвестиция и то в отговор на всички, които им се подиграват и ги наричат снизходително "инвеститорчета" и всеки втори пост е с цел да им докажат, колко са в грешка. Както не съм прочела, някой да твърди, че цените на имотите само ще се качват.
Предлагам всеки да си гледа своята паничка и да се грижи за своите си пари. "Инвеститорчета" от последните 3-5 години си удвоиха, а от 7-8 г. утроиха парите и не им пука на шмайзера. Че и наемите им се дигнаха последната година и от 650-700 лева средно на месец, сега са на 900-1000 лева. 5 кутийки, 5000 лева. И да не мислите, че ги е хванало притеснение и не могат да спят, че София е била гето, мръсна, обезлюдяваща, презастроена и т.н. черни сценарии. Не ги мислете, спят спокойно, гледат си бизнеса и работата, с наемите си обикалят света и обмислят,  с какво още могат да си допълнят портфолиото.

# 50
Здравейте, следя темата от много време и съм сигурна, че може да сте ми полезни с информация. Продавам двустаен апартамент в София, ремонтиран, обзаведен, в стар южен квартал. Сключих договор с агенция, която го предлага. Цената, която те ми назоваха мен ме изненада и ми се стори завишена. Така се и оказа, вече три месеца апартаментът не се е продал. Не ми е даван отчет за огледи, не смънаха цената, въпреки моето желание това да се случи много по-рано.

Искам да го пусна сама на по-ниска цена, съотвено общата цена ще е още по-ниска, тъй като и купувачът няма да заплати комисиона. Но ако пусна обява в imot.bg знам, че ще получавам безброй обаждания от брокери. Какви са другите варианти? Групи във фейсбуук, освен тях? Благодаря предварително!

# 51
  • София
Във фейса можете да го пуснете в маркетплейс, по групите ще пишат не само брокери, а и всякакви хора без работа. Иначе сайтовете са другия вариант, който споменахте. Аз също съм пуснал в 5-6 сайта, но при мен е по-неатрактивен имота.
ПП. Преди 3 години в маркетплейс продадох за 4 дни двустаен, след 3 огледа.

# 52
  • София, Bulgaria
Здравейте, следя темата от много време и съм сигурна, че може да сте ми полезни с информация. Продавам двустаен апартамент в София, ремонтиран, обзаведен, в стар южен квартал. Сключих договор с агенция, която го предлага. Цената, която те ми назоваха мен ме изненада и ми се стори завишена. Така се и оказа, вече три месеца апартаментът не се е продал. Не ми е даван отчет за огледи, не смънаха цената, въпреки моето желание това да се случи много по-рано.

Искам да го пусна сама на по-ниска цена, съотвено общата цена ще е още по-ниска, тъй като и купувачът няма да заплати комисиона. Но ако пусна обява в imot.bg знам, че ще получавам безброй обаждания от брокери. Какви са другите варианти? Групи във фейсбуук, освен тях? Благодаря предварително!

Вие наемате брокерите, Вие командвате, няма как да не се съобразят с Вашето желание за цена и т.н. Те могат да Ви съветват, да си дават мнение, но Вие решавате, имотът е Ваш.

От тук нататък, ако искате сами да продавате, първо брокерите трябва да свалят рекламата на имота. След това Вие се заемате с продажбата, но си трябва контрол на интернет пространството и да следите да не се появи някъде имота без Ваше съгласие.
 Фейсбук е добър инструмент, също така маркетинг в района. Тук Черна станция беше споделила, как неин познат продал така имот за много кратко време, без въобще да стига до интернет.
Аз бих казала, че този случай е по-скоро изключение, може би защото и имота е бил на локация, където излизат рядко имоти, а и цената му беше много добра. Моя опит с маркетинг в района е не такъв, а на всеки имот го правя. Повечето позвъняванията са от хора, как да кажа скучаещи или въобще нямат намерение, ама ей така да видят, какво става... За 10 години имам 2 сделки от флаери в района, много нисък % на успеваемост.
Следете интернет пространството да не се наводни с обяви на Вашия имот, това няма да е във Ваша полза.

# 53
  • Бургас
С tomeva сме писали почти заедно. Съветите й са много полезни, ще добавя още няколко. Ако ще прекратявате договора с агенцията - да махнат всички обяви. Много е важно други агенции да не крадат ваши обяви и ваши снимки, защото ги пускат с различни цени, за зарибявка и т.н., което сваля доверието към имота. Наистина си трябва следене на пространството и бързо санкциониране на подобни практики.
Разлепете обяви - хартиени - на блока и около него. Голям процент от сделките се осъществяват от хора от района, които го познават.
Ползвайте сайтовете, ползвайте и фб групите, като следите и търсенията. Не само да публикувате обявата, а и да отговаряте на търсенето.
И да ви звънят брокери, какъв е проблемът? Нека да идват и да гледат. Може и да им обещаете комисиона, може и да не им дадете. Важното е да не ви крадат обявата и да я пускат от свое име, всички останали взаимоотношения можете да си ги договорите.
Вместо заключение: ще ви трябва много свободно време и нерви. Ще си го продадете. Ще се появи точният човек за точния имот, може и да не е веднага, но това ще е индикатор за вас. Ако имотът не се продава за повече от 3 месеца, значи има някакъв проблем и той на 90% е в цената.

# 54
Пуснете го тук. Все някой ще го купи, има мераклии винаги.

Иначе аз да питам, какво става с наемния пазар, над 6м не го бях гледал, днес разцъках и  “ми той умрял ма”. Цените не мърдат спрямо коментираната инфлация, а гледам обявите набъбват.

# 55
"Инвеститорчета" от последните 3-5 години си удвоиха, а от 7-8 г. утроиха парите и не им пука на шмайзера. Че и наемите им се дигнаха последната година и от 650-700 лева средно на месец, сега са на 900-1000 лева. 5 кутийки, 5000 лева. И да не мислите, че ги е хванало притеснение и не могат да спят, че София е била гето, мръсна, обезлюдяваща, презастроена и т.н.
Аз не омаловажавам успехите на никого - напротив: който е направил пари от имоти, респект! И аз съм правил пари от имоти в миналото.
Който обаче купува на сегашните цени, рискува да загуби, а не да спечели - според мен.
Ето ви нещо скорошно от Блумбърг - подарък (иначе иска абонамент):

Който иска, да каже - ама то това е в САЩ, пък тук не е така. Ама то това е за търговски имоти, пък за жилищне не така... Пък който иска - да се ослушва кога музиката е на път да спре, както се казва в един филм.
Активите се качват, когато има много ликвидност, много пари, които се въртят в икономиката и търсят къде да се вложат. Когато нещата се обърнат, зададе се рецесия, ликвидността намалее, и безрисковия доход се качи - тогава активите падат.

# 56
И първо си прочетете договора със сегашния брокер да не се наложи пак да му платите комисион.

# 57
Chris78 -  това са пак разните фондове, в които ние НЕ инвестираме. Танграта доста добре ти беше обяснил някои от причините. Тук сме частни лица и директни собственици, a не на част/дял от някоя си компания.
В подкрепа на твърдението ти, че цените падат, е мнението на продавачите, които споделят, че срещат трудности тук. За последната седмица чета 3 такива - ето това за мен е БГ реалността.

# 58
  • София

Първо, вижте си договора, неустойки, клаузи за прекратяване и т.н. Прекратете го, изискайте от тях да свалят обявата и т.н. и след това го пуснете в сайтове като olx, alo, bazar и т.н. Напоследък забелязвам, че много собственици ги ползват, защото imot_бг е превзет от нагли брокери, които освен всичко друго са и адски некомпетентни. Затова и повечето купувачи търсят обяви в алтернативните сайтове.
Освен всичко друго, купувачите с радост биха си спестили 5 цифрена сума за комисионна, която да подарят на някой предлагащ услуга без стойност!

Цитат
...е едно от най-оживените села в района, все още с училище и детска градина, както и редовен междуградски транспорт.

Преди минута попаднах на този текст в обява на агенция и да си призная, доста тъжно ми стана...

# 59
Благодаря на всички за бързите отговори, разбира се, бих изпратила цялата информация на всеки, който се интересува. Жилището е току що ремонтирано, никога не е живяно в него, причината да го продаваме е, че имаме нужда с парите да купим за нас по-голям апартамент.

Изчела съм договора буква по буква и мисля съм направила нужното, за да го прекратя.

В групите виждам колко много коментара има след всяка обява и то все ехидни. Представям си и наистина с колко брокери, които ще ми откраднат снимките ще си имам работа и с колко телефонни обаждания. За това исках да мина по каналния ред, да си платя за услугата, която ще ми спести всики тези разправии.

В групите на кварталите много хора пишат, че търсят имот без посредник, днес това проверих. Не се бях сетила за други сайтове освен imot.bg. Ще пробвам и задължително там.

Не омаловажавам труда на никого, знам, че са хвърлени усилия за рекламата на имота, за огледи. Томева, благодаря за изчерпателното професионално мнение.

Общи условия

Активация на акаунт