Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 39 198
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
  • Sofia
Малко да разбием митовете, които си повтаряме ежедневно:

https://www.youtube.com/watch?v=7XKfibnjAvg

# 511
Един практически въпрос. Съседка от входа проявява интерес към апартамента ми,  но настоява като изходна база за определяне на цената да се извърши оценка от оценител към банка ( тя самата работи в банка). Аз не виждам особен смисъл , защото съм казала някаква цена вече , която на мен лично ми се струва реалистична и ако цената по оценка не ме устройва, няма да в приема. От друга страна, дам ли го на брокер, няма измъкване после-или най-малкото ще стане някакъв конфликт.
А всъщност цената най-адекватно ще се определи именно от свободния пазар, който искаме да избегнем Simple Smile)
Как да подходя в тази ситуация?

# 512
Може би ще купува с кредит. Кажи й ако иска да си плати оценката, ако й трябва кредит. Но ти няма да си смениш мнението за цената. Да си решава

# 513
  • Бургас
Като бъдеш честна със съседката и споделиш същото, което и тук. Че искаш определена цена, склонна си да й направиш отстъпка в размер да кажем на брокерската комисиона, защото ти е съседка. И за двете е по-добре да минете без брокер, и тя ще спести пари, и ти. Даваш й време да помисли, но след това ще го дадеш на брокер, защото имаш интерес да се продаде. Казваш й го изрично.
Ако считаш, че цената ти наистина е адекватна, тя ще те разбере.

# 514
.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 10:50 от bubkab

# 515
Тя също предложи да си направя и независима оценка, ако искам, ама ми идват малко излишни тези разходи.  А знаете ли все пак дали са реалистични, защото преди години винаги бяха по-ниски от пазарните ?

# 516
Интересен подход, бих казал доста нагъл Simple Smile

Ти можеш да му искаш и 1 милион лева, това си е твоя работа, независимо дали апартамента реално струва 10 000лв или 1 милион. После какво ще прави с банката, кредити оценители не е твой проблем. Ако нея не я устройва - лек ден!

# 517
Един практически въпрос. Съседка от входа проявява интерес към апартамента ми,  но настоява като изходна база за определяне на цената да се извърши оценка от оценител към банка ( тя самата работи в банка). Аз не виждам особен смисъл , защото съм казала някаква цена вече , която на мен лично ми се струва реалистична и ако цената по оценка не ме устройва, няма да в приема. От друга страна, дам ли го на брокер, няма измъкване после-или най-малкото ще стане някакъв конфликт.
А всъщност цената най-адекватно ще се определи именно от свободния пазар, който искаме да избегнем Simple Smile)
Как да подходя в тази ситуация?
щом работи в банка ще  и дадат оценка, каквато си иска, минимална тя иска. Оценителите имат някои параметри в оценяването, но като цяло е субективно (имат широк диапазон От...До...). Считай, че вече устно тя се е консултирала с оценителя и знае каква оценка може да и даде.  Според мен не се захващай с тази работа. Казваш си цената, даваш и някакъв срок за размисъл и след това - офертата ти не важи. Не си даваш и жилището за огледи, напротив, казваш и, че искаш да избегнеш всякакви огледи, брокери и т н.

Но дали цената ти е пазарна, само пазарът ще ти каже.  При неподходяща твоя цена, и съседката ще изпуснеш, и много клиенти също. Много да си откараш година с непродадено.

# 518
Всеки може да направи оценка на имот - нали си я плаща. Преди бяха към 150 лв. за апартамент. Нека си я плати съседката, но това теб не те обвързва. Нас са ни изнудвали съсобственици да наплатим по висока оценка, но нямахме избор (основно жилище), но ти не си в такава ситуация.

Ти, примерно искаш 200к, оценката е за 160к, дават й 150к кредит. Ами да финансира с 50к собствени средства тогава. Аз като цяло съм доста скептична с покупките на кредит в днешно време, защото цените в номинално изражение са баснословни и ако разчиташ почти само на кредит, трябва да вадиш поне 10 бона чисто.

Тя към момента е изявила желание да купи апартамента (каквото впрочем и аз мога да заявя), но не е доказала има ли парите - с банкови извлечение или предварително одобрение за кредит.
Оценките варират яко - мисля, че julian е спец по въпроса. Но за алтернативни имоти могат да ти изберат обяви в строеж и да ти свалят цената, ако пък искаш роднина да ти наплати твоя дял - тогава взимаш най-луксозните имоти за бенчмарк.
Можеш да вземеш оферта и от Хоум2Ю, те уж изкупуват веднага.

# 519
Да, проблемът е , че и аз не знам каква е ликвидната цена. Ориентирам се по обяви за сходни апартаменти , но те висят от доста време и така и не се продават. Оценител вече  й е казал м-у 1400 и 1600 Е на квадрат в зависимост от състоянието. Моята крайна цена идва към 1620 Е на квадрат.
А те го искат, защото си е точно под тях , познават входа, съседите , харесват района.

# 520
Може и други да го искат, и може цената, която ти си си определила да е ниска.

# 521
  • Sofia
Много странно.
Мога само да кажа от практична гледна точка: в банката заявяваш какъв кредит искаш, примерно 200к и на база тази заявка правят оценка на имота. Не е обратното, да направят първо независима оценка, дори и да изглежда логично.
Сумата, която варира оценката, е буквално до 200% над пазарната и тя се договаря често с инвеститора (продавача).
Не случайно след това "риск мениджмънта" на банката проверява получената сума от оценителя.
Тази оценка на практика няма връзка с пазарната цена и често е над пазарната и може да опира до ръба на разумното и това, което банката е ок да рискува.

Практическата полза за комшийката ти е да види дали банката ще и отпусне кредит за исканата сума. Това е услуга за кредитополучателя и той си я плаща.

Аз самия помолих инвеститора да запази апартамент Х (дори капаро не пожела), докато мине оценката, без да сключвам договор за да съм сигурен че банката ще финансира сделката. Друг смисъл и полза няма - това е с две думи полу фалшива оценка и няма как да я взимате предвид, освен да направите услуга на купувача.

# 522
След като тяхното търсене е нееластично, тогава ще платят 20 евро на квадрат над максималната цена за удобството, което споменаваш.
Не знам какви са параметрите на жилището,но и аз мисля, че доста заседяват много обяви и се реализират на по-ниски цени. Звънни на 1-2 брокера и ги питай колко реалистично би могла да очакваш и за какъв период ще го реализираш.

# 523
но пише: "Съседка от входа ... настоява като изходна база за определяне на цената да се извърши оценка ..."
т.е. тя иска да купи по цена на оценител, аз така го разбирам.
Иначе ще попита: купувам с кредит, мога ли да направя оценка да си преценя средствата, които ще ми отпуснат? или "ще не чакате ли, купувам с кредит"
Банкови служители би трябвало да имат преференцални лихви, и много вероятно да е с кредит, дори и да има кеш. Но банкова служителка няма проблем с оценката, ще и дадат каквато иска.

С

# 524
20 евро нищо не са. Ако това е разликата. Ако па. Е  70 км по 20 евро, стават 1400 евро. Да си ги плати и толкова. Или си я разделете, отстъпи й 700 евро и това е. Ама 220 евро вече не е ОК да склоняваш

Общи условия

Активация на акаунт