Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 39 159
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • София, Bulgaria
deaf, Банката ще търси само остатъка от неплатената главница с текущите лихви.

Пазарът на имоти е такъв, какъвто е, не само поради един фактор. Нито са само IT или само сивите пари. Всичко влияе. Влияят емоции, влияят доходи и перспектива, влияят финансовата култура, влияят Банките с лихвите за кредити, инфлация, безработица, данъци.. и още и още. Влияе и движението на хората от малки, към големи градове...
Наемите на 2-ст апартаменти вече са си 1000 лева и отдаваме за 2-3 дена... ето още "един пирон в ковчега".

Не гледам с розови очила, имам си едно наум от 2008 г. Тогава в един областен град почти едновременно започнаха да строят пет Мола, три, от които на компании с еврейско участие. Та тогава си виках: Айдее... супер, какъв подем ни чака, евреите сигурно знаят нещо, които ние не. Пет Мола!!! в, имам няма 100 000 души град, да вярно, че  граничен с Румъния, а и тъкмо бяхме влезли в Евросъюза, но пет Мола, много ни се виждаха...
И много си бяха. Сега едва има един, други 2 фалираха. Единия поработи малко и затвори. А другият построен, но недовършен от вътре. Останалите само разчистиха терените и до там.

# 631
Да де,но не е никак честно,даже казано направо си е грабеж! Банката не стига,че е прибрала половината стойност на имота,но после го продава и дори да е на по-ниска цена,пак печели много. А длъжникът пие една студена вода.

# 632
Е в Белчин гардън 390 лв нощувка уикенд е малко пресилено за БГ стандарта. Нормално е гостите на хотела да получат културен шок извън него.
Същите цени са в повечето хотели, коментирани по-горе. Но постът ми не беше колко скъпо е в Белчин гардън, а колко са бедни хората в Белчин. Мислех, че е достатъчно ясно.

# 633
Не е честно и да вземеш и ползваш, пък после да не плащаш.

# 634
  • София, Bulgaria
Да де,но не е никак честно,даже казано направо си е грабеж! Банката не стига,че е прибрала половината стойност на имота,но после го продава и дори да е на по-ниска цена,пак печели много. А длъжникът пие една студена вода.

Взел си кредит 100 000 лева, след 10г. ти остават 10 000 лева. Спираш да плащаш. Имаш 2 варианта: А/ продаваш имота и връщаш на Банката 10 000, а остатъкът е за теб.
Б/ Не предприемаш действия и Банката продава имота на публична продан. От цената си взема дължимите към нея пари, ЧСИ си взема таксите и каквото остане е за теб.

# 635
chris78, ако държиш имота празен надали се сещаш за нещата, които ти описваш. А ако имота е наследствен и ти не си инвестирал никакви пари в него, пък съвсем няма да се замислиш.

Аз говорих, за това, че текущия разход за празните жилища не е голям. За това и много хора дори не се замислят какво да ги правят тези жилища, а просто ги държат празни.

# 636
На тези хора коя банка (след като се осигуряват на минимума) им отпуска големите кредити, за да купуват имоти? То е ясно, че те укриват доходи, ама това са дребни далаверки. Нали наистина не вярвате, че заради тях пазарът на имоти е полудял?
Нещо има прекалено много противоречия в тази тема от едни и същи хора.
Един плочкаджия или домашен майстор може да взима от 3-4 хиляди до към 20 хиляди за месец, според това много или малко работа има, през негови хора ли се купуват материалите и т.н. Да, има месеци, в които няма да взима нищо, но като го осредниш за добрите майстори излиза над 4 хиляди средно-месечно. На такава заплата данъците и осигуровките ти са около 1000 лева месечно, които те си ги спестяват. Малко пари ли ти се виждат? Умножи ги по милион, защото не са само майсторите, а и автомонтьори, бояджии, тенекеджии, фризьори, козметици, бармани, сервитьори и т.н. - абсолютно всички професии, в които се работи директно с крайни клиенти, укриват доходи. ИТ затова е на 99.999% на светло, защото клиентите са западни фирми и при тях плащанията минават през банка със съответните документи. Ама всичко останало... По последните данни дето гледах 1.6 милиона човека в България декларират точно МРЗ и нито лев отгоре. Това не включва трайно безработните. Същевременно в София вече и обикновена чистачка без дори основно образование взима над 1000 лева чисто, наскоро около Южния парк имаше разлепени обяви за чистачка във фитнес център.

И да има банки, които отпускат кредити на такива, даже до скоро имаше реклами за ипотечен кредит с признаване на недоказани доходи, сега поизчезнаха нещо. Условията са по-неизгодни, ама пак е по-евтино от плащането на данъци. И като кредита е само за половината сума няма никакъв проблем и с ниски доходи да се вземе, остатъка никой не пита от къде се плаща.
А и банките гледат доход за 6 месеца назад и е редовен номер да си бил цял живот безработен или на МРЗ и изведнъж в последните 6 месеца да си почнал да се самоосигуряваш на 2-3 хиляди заплата. Даже в този форум е пълно с въпроси и инструкции как да се врътне такава схема, понеже дребното далавераджийство явно е на пиедестал тук.

А бума в последните 2 години идва главно от 4те извънредни избори и непрестанната предизборна кампания течаща през това време. Всички партии се хвърлиха да заграбят кой каквото може докато не са им спрели далаверите и същевременно раздават държавни пари на калпак в опит да си купят подкрепа. Вече го написах няколко пъти, че растежа на доходите в последните години е чисто административен и не може да продължи още дълго.

Противоречията идват главно от теб, защото на всичко отговаряш, че било невъзможно. И сивата икономика, и дистанционната работа, сигурно и Земята не може да е кръгла... И на Мери новата икономика и математика, дето консистентно противоречат на всякаква логика, ама поне винаги е точно наопаки на логиката.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 15:15 от bboiko

# 637
  • Sofia
Моя майстор миналата година каза, че гледа средно чистия му доход да е минимум 6-7к месечно и ако е преценил, че ще направи баня за една седмица, то тя за труд ще е 1.7к, а ако искам екстри и отнеме 2 седмици ще е 3.4к.

Шпакловчиците пък близо 7к за 2ма души, за една седмица работа - това е около 14к на човек за месец!!! И то, това работници от Брезник...

Данъци 0 лв.

ИТ ряпа да ядат.

# 638

Не ставаше въпрос за строеж на имот, а ставаше въпрос за това колко би ти струвало в САЩ и колко би ти струвало в Блгария да държиш празен имот. 

Данъците в България са ниски. Освен това, ако имаш празен апартамент в Б-я не плащаш такси за менажирането на блока. Това не знам как е реализирано в САЩ, но предполагам, че дори и да е празен апартамента пак си длъжен да плащаш такси за менажиране на сградата. Поне за мен е логично да си плащаш такса за менажиране.

Познати са ми казвали, че в САЩ дължиш глоба, ако не си поддържаш тревата пред къщата. Не знам дали е така. Ако е така, то това си е сериозен разход, ако къщата стои празна.
Зависи от щата и от общината в която е имотът. Аз плащам годишно 1% от данъчната оценка, но има места където е по-малко или повече. Това за глобите се отнася за имоти които са в HOA/COA, нещо като нашите затворени комплекси.

# 639
При майсторите и като цяло хората, вадещи много пари с ниско образование има и момента с техните непланирани разходи. Разболее се, пострада с някой от инструментите, не може месеци да работи. Доход 0 лв. Някой тарикат не му плати - или саморазправа, или студена вода. Тегли бърз кредит за Айфон, не си плаща Топлофикация и са го осъдили за 10 бона, взел Бяла карта и прочие. Та затова живеят под наем. А често и работи само той, гледа жена, майка и 3 деца с тия 6-7 бона. И рязко сметката излиза друга.
Инструментите са скъпи и тежки, някой път им ги крадат, ако са ги оставили в обектите, трябва пак да инвестират в нови.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 12:27 от HappyHeartbeat

# 640
При майсторите и като цяло хората, вадещи много пари с ниско образование има и момента с техните непланирани разходи. Разболее се, пострада с някой от инструментите, не може месеци да работи. Доход 0 лв. Някой тарикат не му плати - или саморазправа, или студена вода. Тегли бърз кредит за Айфон, не си плаща Топлофикация и са го осъдили за 10 бона, взел Бяла карта и прочие. Та затова живеят под наем. А често и работи само той, гледа жена, майка и 3 деца с тия 6-7 бона. И рязко сметката излиза друга.
А на работещите на светло да не би някой да ни подарява Айфони ежедневно или топлофикацията да ни опрощава сметките? А децата ни сигурно се раждат със златно кюлче в ръка?
Единствената разлика е в болничния от НОИ, който обаче е мизерен и точно за хората с високи доходи е и процентно много по-малко от дохода. За мен максималния болничен, който може да се даде по закон е доста по-малък от удържаните ми данъци и осигуровки, при това без да смятам приноса на работодателя.
Политиката на държавата в България е да стимулира укриването на доходи, защото това искат мнозинството гласоподаватели. И затова сивия сектор расте, а не се свива. Затова и пазарът тук се движи тотално различно от остатъка от Европа. Но това не е стабилно състояние и не може да продължи до безкрай. И колкото по-дълго остава ирационален пазара, толкова по-рязък би бил един спад.

# 641
На тези хора коя банка (след като се осигуряват на минимума) им отпуска големите кредити, за да купуват имоти? То е ясно, че те укриват доходи, ама това са дребни далаверки. Нали наистина не вярвате, че заради тях пазарът на имоти е полудял?
Нещо има прекалено много противоречия в тази тема от едни и същи хора.
Един плочкаджия или домашен майстор може да взима от 3-4 хиляди до към 20 хиляди за месец, според това много или малко работа има, през негови хора ли се купуват материалите и т.н. Да, има месеци, в които няма да взима нищо, но като го осредниш за добрите майстори излиза наф 4 хиляди средно-месечно. На такава заплата данъците и осигуровките ти са около 1000 лева месечно, които те си ги спестяват. Малко пари ли ти се виждат? Умножи ги по милион, защото не са само майсторите, а и автомонтьори, бояджии, тенекеджии, фризьори, козметици, бармани, сервитьори и т.н. абсолютно всички професии в които се работи директно с крайни клиенти укриват доходи. ИТ затова е на 99.999% на светло, защото клиентите са западни фирми и при тях плащанията минават през банка със съответните документи. Ама всичко останало... По последбите данни дето гледах 1.6 милиона човека в България декларират точно МРЗ и нито лев отгоре. Това не включва трайно безработните. Същевременно в София вече и обикновена чистачка без дори основно образование взима над 1000 лева чисто, наскоро около Южния паркнимаше разлепени обяви за чистачка във фитнес център.

И да има банки, които отпускат кредити на такива, даже до скоро имаше реклами за ипотечен кредит с признаване на недоказани доходи, сега поизчезнаха нещо. Условията са по-неизгодни, ама пак е по-евтино от плащането на данъци. И като кредита е само за половината сума няма никакъв проблем и с ниски доходи да се вземе, остатъка никой не пита от къде се плаща.
А и банките гледат доход за 6 месеца назад ине редовен номер да си бил цял живот безработен или на МРЗ и изведнъж в последните 6 месеца да си почнал да се самоосигуряваш на 2-3 хиляди заплата. Даже в този форум е пълно с въпроси и инструкции как да се врътне такава схема, понеже дребното далавераджийство явно е на пиедестал тук.

А бума в последните 2 години идва главно от 4те извънредни избори и непрестанната предизборна кампания течаща през това време. Всички партии се хвърлиха да заграбят кой каквото може докато не са им спрели далаверите и същевременно раздават държавни пари на калпак в опит да си купят подкрепа. Вече го написах няколко пъти, че растежа на доходите в последните години е чисто административен и не може да продължи още дълго.

Противоречията идват главно от теб, защото на всичко отговаряш, че било невъзможно. И сивата икономика, и дистанционната работа, сигурно и Земята не може да е кръгла... И на Мери новата икономика и математика, дето консистентно противоречат на всякаква логика, ама поне винаги е точно наопаки на логиката.
Аз никъде не казвам, че майсторите не правят пари. Ти даже си го дал за пример. Обаче сметни с тези по 4к на месец (осреднено) колко години ще трябва да спестява един майстор, за да си купи тристаен (семеен) апартамент, който струва над 400 хил. лв? А без заем очевидно не може да се позволи жилище, дори и за скъпо платените плочкаджии, автомонтьори, заварчици, сервитьори и т.н. групи, които укриват доходи. Като се има предвид, че и през тези години на спестяване инфлацията "изяжда" част от спестеното.
Та кои са точно тези банки, които отпускат ипотечни кредити на база "признаване на недоказани доходи"? Ако може да ги изброиш, защото съм почти убеден, че става дума за някакви бързи кредити, които изобщо нямат нищо общо с ипотечните!

Много моля също така без обиди, не съм те обиждал, за да ми слагаш думи в устата, че Земята била плоска! Искам да ми покажеш едно противоречие при мен, защото нали така твърдиш. Аз бях достатъчно коректен в коментара си и да изясня кое по-точно е противоречиво мнение.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 13:33 от Чичко_Тревичко

# 642
Моя майстор миналата година каза, че гледа средно чистия му доход да е минимум 6-7к месечно и ако е преценил, че ще направи баня за една седмица, то тя за труд ще е 1.7к, а ако искам екстри и отнеме 2 седмици ще е 3.4к.
Шпакловчиците пък близо 7к за 2ма души, за една седмица работа - това е около 14к на човек за месец!!! И то, това работници от Брезник...
Данъци 0 лв.
ИТ ряпа да ядат.
Аз затова моя синковец от малък го уча: я на количките батерия трябва да се смени - вземай отверката и си я сменяй сам; я нещо му се разлепило - ето лепилото, ела да ти покажа как се лепи.
Дано да излезе оправен с ръцете, бих го насърчил още докато е гимназия да научи занаят, и от 18 може да почва да вади пари, докато наборите му пиянстват из чалгаджийниците в Студентски Град.
Те и в Америка я правят тая сметка: влезеш в колеж, 4 години х $50к, почваш с 200к назад. През това време тоя, който е станал водопроводчик, е изкарал 4 * $60к така че още $240 - почти половин милион назад от него почваш докато излезеш от колежа. И я ще има какво да работиш, я някой АИ-бот се научил да прави това, дето ти си мислел да го правиш.
Само че рядко младите се навиват да се научат да лепят плочки, да ремонтират коли, или ей такива нужни неща. Защото там трябва да се работи, а не да се седи на стол и да се пишат презентации.

# 643
Tintina - по принцип си права с доводите, които даваш. Но го има момента, че след 20г населението ни ще е драстично застаряло, а възрастните хора имоти НЕ купуват. Те продават имоти, ама на кого? Да ще има топ имоти и градове, където ще има търсене, но масата от имоти не попада в тази категория. Второ, ако темпа на строителство продължи да е такъв, какъвто е последните 20г, то предлагането ще продължава да расте, докато търсенето намалява. Трето, панелки и СС няма да изчезнат, те ще станат още по-мизерни, но хората ще продължат да живеят в тях, особено по-бедните ще успеят да си купят достъпни евтини имоти. Четвърти, ако ти си права, вдички тези 20-30г (тогава) имоти, кои ще ги купува като вески иска ново? Най-вероятния сценарий е панелки и СС да се ремонтират и поддържат.

Заповядай, разцъкай си демографията на България.
https://www.populationpyramid.net/bulgaria/2042

След 20г само 19% от женския пол ще е под 40, а в 19-40г плодовита възраст едва 11%. Някои от тях няма да искат деца изобщо, други ще искат да се наживеят и да родят 1 дете към 35-40. Разбира се медицината напредва и вече е ОК и жени над 40 да раждат, но все пак положението е почти необратимо.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 14:38 от Gogo1979

# 644

Не ставаше въпрос за строеж на имот, а ставаше въпрос за това колко би ти струвало в САЩ и колко би ти струвало в Блгария да държиш празен имот. 

Данъците в България са ниски. Освен това, ако имаш празен апартамент в Б-я не плащаш такси за менажирането на блока. Това не знам как е реализирано в САЩ, но предполагам, че дори и да е празен апартамента пак си длъжен да плащаш такси за менажиране на сградата. Поне за мен е логично да си плащаш такса за менажиране.

Познати са ми казвали, че в САЩ дължиш глоба, ако не си поддържаш тревата пред къщата. Не знам дали е така. Ако е така, то това си е сериозен разход, ако къщата стои празна.
Зависи от щата и от общината в която е имотът. Аз плащам годишно 1% от данъчната оценка, но има места където е по-малко или повече. Това за глобите се отнася за имоти които са в HOA/COA, нещо като нашите затворени комплекси.

Ама този 1% каква сума е? Данъчната оценка близо ли е до реалната цена на имота?

Нашия имот без проблем можем да го продадем за 300 000лв, но данъка ако не се живее в него надали ще е повече от 100 -120 лв.

ПП. И ние като купувахме преди над 15г ни казваха да си стоим на квартира, защот след 20г няма да има хора в БГ и имотите ще се продават 2 за левче.
След 20г може и така да стане, ама кой ще го гарантира?
Ако преди 15 ми бяха казали, че сега имотът ни ще струва 3 пъти повече от тогава, нямаше да повярвам.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 14:51 от nellytan1

Общи условия

Активация на акаунт