Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 39 160
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
Цената да притежаваш имот е смешно ниска в България в сравнение със САЩ например. Данъците са минимални и няма почти никакъв контрол от къде идват парите за покупка и какви данъци се плащат.

# 616
Няма ли контрол от къде идват парите?В цкб попълвах въпросник откъде влизат парите и не става дума за суми над 10 хил.лв.Отделно,че те виждат откъде влизат пари.Аз затова не разбирам как с пари от сивата икономика,си купуват жилища.Моята маникюристка не знам колко печели,но от доста години живее под наем.
Цитат
Добре де, но тогава какво ще ги правим всички тези имоти? Ако всеки има по няколко, на кой ще се отдава под наем, на кой ще се продава? Мисля че няма две мнения, че сме в демографска криза, а ръста на строителството е огромен и няма наченки да затихва.
И аз това се чудя от преди ковид,но освен сърдите коментари,адекватен отговор не получих.И въобще не говоря за най-близко бъдеще,а след 20год. примерно.Скептична съм по въпроса.

# 617
Контрол има. Но се избягва лесно с покупка на данъчна оценка и останалото кеш или при покупка с кредит, а после никой не те пита откъде ти е месечната вноска.

# 618
В САЩ ли? Братовчедка ми построи къща в Северна Каролина преди 2-3 години , огромна , на три етажа, с голям двор, луксозна, за Ок. 700-800 Хил. Долара. Спрямо техния стандарт изобщо не ми се стори много, че те в Бистрица и Симеоново къде по-скромни са около тези цени сигурно.

# 619
  • Бургас
Понеже питате какво ще ги правим многото имоти след 20 г., отговарям - някои може да бъдат продадени, за да се купи друго в зависимост от идеите на семейството - може в България, може в чужбина, зависи какво ще решат децата и къде ще искат да живеят. В друг може да се преместим, защото вече няма да ни трябва голям. Може и да се продаде, за да се харчат пари по круизи като изляза в пенсия. От момента на придобиването се дават под наем и сумарно носят доход, с който може да се живее дори и да не работя друго.
Може да се тегли кредит, обезпечен с ипотека и парите да се вложат в друг бизнес и в акции (направено и в момента).
На аргумента на кого ще се продава, щото хората ще свършат в България - хубави имоти  в големи градове, както и в квартали, където почти няма ново строителство винаги ще имат купувачи.

# 620
То и в кварталите, където има само НС, скоро ще свършат парцелите. Някаква лудница е, кран до кран. Всяко петно се уплътнява.

# 621
Аз не съм инвеститорка в имоти и нямам личен интерес, който да подхранва гледната ми точка Simple Smile
Но не мисля, че ще има спадане на цени, няма как при тази инфлация. Задържане на ръста на цените - да. Даже може и застой. Някаква корекция (малък спад) - може би. Но за срив в скоро време не мисля, че има условия.
Инфлацията, вдигайки цените на храни, коли, енергия и прочее, всъщност сваля относителната цена на жилищата. Освен това, макар и със закъснение, доходите гонят инфлацията и тези апокалиптични сметки как ако вноската скочи от 1000 на 2000 ще дойде срив не са съвсем коректни. За капак на всичко у нас ( за разлика от Запада) определени категории хора изживяват бум на заплатите, защото с масово навлезлия хоум офис от чужбина просто крадат наши хора в технологичните сфери, като ги мамят с много високи заплати без да има нужда да се напуска данъчния рай България, семейството, средата, евтиния живот... Колко дълго ще продължи този тренд не знам, но в момента познати са се хванали за главите, защото за да си задържат хората се налага да дават заплати по 10 000, без реално тези хора да струват толкова. Но иначе трябва да затворят. Нещо повече - когато служител тръгне да напуска с мотива, че му дават 10 000 от чужда фирма, той разбира се си има едно наум, че това може да е временно и после да му спрат договора. Но си мисли две неща:
- давай сега, докато тече рогът на изобилието, да си купя аз едно жилище.
- ако след няколко години ме отрежат, поне ще имам къде да живея, а на по-ниска заплата ще ме вземат лесно, но със собствено жилище пак ще съм ОК.
Това подчертаното изобщо не е вярно. Законодателствата са така направени, че не става. Например, ако имаш сключен трудов договор в България - не можеш да работиш хоум офис от друга държава. А и замисли се - защо фирма би плащала на някой германска заплата, вместо българска? Това изобщо не е издържано дори икономически, да не говорим за законите, които споменах в горното изречение.
Общо взето явно някои хора си мечтаят това да се случи, само че за момента няма как.

# 622
Чичко_Тревичко, ние имаме два типа роли - едните директно заместват човек от Западна Европа с човек, нает от България. Имаме и такива, които са отворени глобално - например в UK, с UK-ска заплата. В зависимост от нивото, има предвиден relocation бюджет за по-високите позиции. Ако наемат човек от БГ, понеже позициите са почти изцяло дистанционни, HR-ите и счетоводителите се занимават с административната част, но имаме хора, които ефективно са в България (у дома), но са назначени в друга страна. За UK си има критерии, по които се считаш за местен (UK ties - имаш ли дом там, имаш ли семейство, колко дни в годината прекарваш и т.н.)

# 623
Това подчертаното изобщо не е вярно. Законодателствата са така направени, че не става. Например, ако имаш сключен трудов договор в България - не можеш да работиш хоум офис от друга държава. А и замисли се - защо фирма би плащала на някой германска заплата, вместо българска? Това изобщо не е издържано дори икономически, да не говорим за законите, които споменах в горното изречение.
Общо взето явно някои хора си мечтаят това да се случи, само че за момента няма как.

Да бе, не можело, все едно не го виждам непрекъснато...  Да работиш в България на граждански договор с германия, Англия или САЩ не е забранено от никакъв закон. Прави се непрекъснато, а дали договорът е с цяла фирма или с отделен човек е едно и също.
По втората тема - заплатата не е съвсем германска, освен това разходите по нея са само за превод на брутната сума. Няма осигуровки (високи), няма условия на труд (с висок стандарт), няма трудова защита (днес ми трябваш, утре не - хайде чао). 
И сигурно много хора си мечтаят за това, но много други хора (шефове и собственици) са се видели в чудо - горе долу свестен специалист може да се намери само за бесни пари, а истински професионалисти на практика няма на пазара на труда.

# 624
Депутатите и шефовете на агенции пак са малко на брой. Ама я намерете автосервиз или домашен майстор, които да издават документи за плащане ба всичките си клиенти... или поне на половината.
В България масово се краде и после далавераджиите се чудят защо няма наплив на западни бизнеси и как всеки момент щяло да се почне.
Но увеличението на средните доходи в последните 3 години е чисто административно наложено, с пари от държавата и ЕС и няма как да продължи още дълго, та не е съвсем вярно, че доходите догонват инфлацията.
Добре де, я някой чисто практично да обясни как по-точно всичките тези домашни майстори или автомонтьори дето толкова се дават за пример в темата, как точно те са едва ли не скритите участници в пазара за недвижими имоти? На тези хора коя банка (след като се осигуряват на минимума) им отпуска големите кредити, за да купуват имоти? То е ясно, че те укриват доходи, ама това са дребни далаверки. Нали наистина не вярвате, че заради тях пазарът на имоти е полудял?
Нещо има прекалено много противоречия в тази тема от едни и същи хора. Хем се дава за пример, че ако чакаш да спестяваш 20-30 години, най-вероятно инфлацията ще е обезценила спестяванията ти, хем се дават за пример такива професии, които укриват доходи, ама в същото време на тях банките не им отпускат кредити. И това са скритите купувачи на имотите и заради тях цените се вдигат толкова? Защо нещо не ми вдъхва доверие цялата тази работа?
И ббойко това не е конкретно към теб, просто използвах твоя цитат, но ти далеч не си единствен, който го изтъква това в темата!

Чичко_Тревичко, ние имаме два типа роли - едните директно заместват човек от Западна Европа с човек, нает от България. Имаме и такива, които са отворени глобално - например в UK, с UK-ска заплата. В зависимост от нивото, има предвиден relocation бюджет за по-високите позиции. Ако наемат човек от БГ, понеже позициите са почти изцяло дистанционни, HR-ите и счетоводителите се занимават с административната част, но имаме хора, които ефективно са в България (у дома), но са назначени в друга страна. За UK си има критерии, по които се считаш за местен (UK ties - имаш ли дом там, имаш ли семейство, колко дни в годината прекарваш и т.н.)
Значи то такива позиции си има (глобални позиции, за които държавата няма голяма значение коя е точно), обаче като те изберат в България, се сключва трудов договор с българското дружество (legal entity) и заплащането е спрямо заплатите тук в България. Може би е по-добре да се запознаеш по-подробно, но съм сигурен, че нямате такива, които са назначени в друга държава, а работят от България. Това са фактите. Също така при remote (работа от вкъщи) все пак се посочва постоянен адрес, от който ще се извършва работата. Това е свързано и със застраховки за трудови злополуки и т.н.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 09:54 от Чичко_Тревичко

# 625
Помагах на роднини в прованса да продадат имот, основния контенгент бяха точно с такива професии. Като чуех "мога да платя толкова по банка, останалото на ръка" и ми спираше тока. Съотношението банка към на ръка някъде 1 към 2. Сега имат предварителен договор с представителка на една от обсъжданите професии, казала е, че всичко ще бъде по банков път, но да видим.

# 626
В САЩ ли? Братовчедка ми построи къща в Северна Каролина преди 2-3 години , огромна , на три етажа, с голям двор, луксозна, за Ок. 700-800 Хил. Долара. Спрямо техния стандарт изобщо не ми се стори много, че те в Бистрица и Симеоново къде по-скромни са около тези цени сигурно.

Не ставаше въпрос за строеж на имот, а ставаше въпрос за това колко би ти струвало в САЩ и колко би ти струвало в Блгария да държиш празен имот. 

Данъците в България са ниски. Освен това, ако имаш празен апартамент в Б-я не плащаш такси за менажирането на блока. Това не знам как е реализирано в САЩ, но предполагам, че дори и да е празен апартамента пак си длъжен да плащаш такси за менажиране на сградата. Поне за мен е логично да си плащаш такса за менажиране.

Познати са ми казвали, че в САЩ дължиш глоба, ако не си поддържаш тревата пред къщата. Не знам дали е така. Ако е така, то това си е сериозен разход, ако къщата стои празна.

# 627
Ако да речем вземете двадесет годишен заем за имот от банка,но на десетата година по някаква причина спрете да плащате вноските,тогава банката ще си вземе ли всички пари от вноските,които сте плащали десет години или ще ви върне част от тях?

# 628
Ако да речем вземете двадесет годишен заем за имот от банка,но на десетата година по някаква причина спрете да плащате вноските,тогава банката ще си вземе ли всички пари от вноските,които сте плащали десет години или ще ви върне част от тях?

Не няма. Ще го даде на СИ да го продаде и ще си вземе само дължимото. Но СИ не гледа да продава изгодно, а бързо и затова е много по-добре ако човек види, че не може да плаща, сам да си продаде имота барабар с ипотеката. У нас май не се среща често, но на Запад се прави непрекъснато.

# 629
Имам познати с по няколко имота. Някои от тях ги дават под наем. Някои не го правят (повечето)- имотът стои празен.

Съпругът ми също има част от семеен имот,  който от десетилетия стои празен. Използват го за склад. 

В България е евтино да имаш имот, който не  ползваш.
Евтино е само привидно. Капиталът си има цена и тя се нарича "норма на възвръщаемост" и е равна на безрисковия лихвен процент + процент да ти компенсира риска.

Да държиш капитал, който не носи текущ доход, значи да се лишиш от дохода, който иначе би ти носил.
В момента безрисковия 1-годишен лихвен процент е 5%. Последно като го давах беше 4.5, но тази седмица стана 5:

Така че като държиш празен имот, губиш тия 5%, които иначе капиталът ти би ти носил.
Ако стойността му се покачва с повече от 5% годишно - ОК, компенсираш. Може даже и да спечелиш, ако се покачва с повече от 5%.
Но какво става, когато започне да спада с 5%? Ами когато спада с 10, 15, дори и 20%, както се е случвало при предишни рецесии?
Всичко зависи от това човек какво очаква - разцвет или рецесия в краткосрочен план. Като се погледнат циклите назад 50, 100, 200 години - може да се види, че почти няма 10-15 години период без да дойде рецесия.
След ВСВ Кейнс се опита с "общата теория за заетостта, инфлацията и парите" да даде модел как централните банки да предотвратяват рецесиите чрез намеси, ама досега ни една не е успяла. Аз не мисля, че и този път ще успеят.

Общи условия

Активация на акаунт