Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 35 145
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
Е ти сега ще кажеш, че всичките са мързеливи, пък като ги гледаш колко са абицирани и как си рискуват живота един път на корабите, а след това да се задушат в камьоните.

Всеки нормален човек би предпочел да работи и да изкарва 3 пъти повече, отколкото да лежи и да чака само на помощи.

Много от въпросните мигранти се спукват от тежка и мръсна работа, която расов българин от Лозенец няма да пипне. Ще мият, ще чистят, ще извърлят боклука, някои от тях ще карат камьони - все неща, които се търсят в една Германия.

И е съвсем резонно точно, това което писах по-горе да се случи - в България пристигат много пенсионирани Германци и Британци, които са си продали (наследствения) имот в Мюнхен или Лондон и тук купуват една къща на село за 5000лв, стягат я с още 20к и си живят живота.

Тези, които идват не са от най-благородните и най-умните - често са от бедните. Същото ще направят масово и другите от цяла Европа, където ще се радват на ниския стандарт в България, така, че е съвсем вероятна реалност.

# 691
за мен - нагоре ще са цените, на всичко (поне до края на 2023)

# 692
[quote author=julian link=topic=1517204.msg46028938#msg46028938 date=1676751220

Тези, които идват не са от най-благородните и най-умните - често са от бедните. Същото ще направят масово и другите от цяла Европа, където ще се радват на ниския стандарт в България, така, че е съвсем вероятна реалност.
[/quote]
Нещо не ми се получи цитата, но както и да е.
Стандарта в България вече не е нисък, както е било само допреди 3 години. Доста цени на хран. продукти са над европейските, а цената на квадратен метър на жилища в трите големи града на България вече достигнаха европейските. Не мисля, че България вече е нискобюджетна дестинация.
Отскоро следя “ютубъри” от Европа, които са се преместили в Танзания. Танзания сега явно нов тренд, нова мода, поне така ми изглежда. Аз лично се учудвам на европейци как могат да изберат Танзания пред която и да е друга държава в източна Европа.Споделят там за цени и т.н. Но честно направо им се чудя. Вярно, че е по-евтино, но всичко друго е зле: липса на постояно течаща вода, мега-корупция, ужасно образование и т.н. Не знам дали си струва човек заради по-евтиното да се “навре” в девета дупка на кавала и да търпи толкова неудобства. Дори си е малко страшничко за бели хора там. Извинете, че се отклоних от темата малко.

Последна редакция: нд, 19 фев 2023, 00:08 от Inspired-by-life

# 693
Julian по принцип съм съгласна с тезата ти за потенциалните бачкатори, предишни имигранти в западна Европа, за заселване в бъдещи средно уредени Бг села, въпреки че покрай ковид голяма част от горния тип оригинални западно европейски early adopters пенсионери се върнаха по родните си места.

Но за расовия българин от Лозенец, направо ме развесели. Не съм сигурна насериозно или на майтап го писа? Таз дефиниция само в неговата глава ще да е. Имала съм познати чужденци посетили Бъргария, които са ме питали дали в България не сме mixed race? Точно затова за пенсионирани пакистанци, африканци и всякакъв тип др от мала Азия, в България ще им е перфектно и като климат и като обществена напредналост(наличие на топла вода и евро супермаркети с познати стоки на близки цени и кебаби през път и на път, т.е. И месото тук е халал и компания ще си имат)и пр.

Последна редакция: нд, 19 фев 2023, 12:53 от ierldan

# 694
в България пристигат много пенсионирани Германци и Британци, които са си продали (наследствения) имот в Мюнхен или Лондон и тук купуват една къща на село за 5000лв, стягат я с още 20к и си живят живота.
И къде ги тези британци и германци? Невидими ли са? Малкото британци дето се излъгаха да дойдат по селата тук след като влязохме в ЕС бързо разбраха, че надеждите да се цивилизова България са напразни и сега масово им пустеят имотите. Единици са тия дето реално останаха, толкова малко, че по разните съботно-неделни предвания ги показват като забележителност.

В България всичко живо краде и си мисли, че западняците са толкова тъпи, че сами да се бутат да ги крадат тук...

# 695
  • В небето
Цитат на: julian link=topic=1517204.msg46028938#msg46028938 date=1676751220

Нещо не ми се получи цитата, но както и да е.
[b
Стандарта в България вече не е нисък, както е било само допреди 3 години. Доста цени на хран. продукти са над европейските, а цената на квадратен метър на жилища в трите големи града на България вече достигнаха европейските. Не мисля, че България вече е нискобюджетна дестинация[/b].
Отскоро следя “ютубъри” от Европа, които са се преместили в Танзания. Танзания сега явно нов тренд, нова мода, поне така ми изглежда. Аз лично се учудвам на европейци как могат да изберат Танзания пред която и да е друга държава в източна Европа.Споделят там за цени и т.н. Но честно направо им се чудя. Вярно, че е по-евтино, но всичко друго е зле: липса на постояно течаща вода, мега-корупция, ужасно образование и т.н. Не знам дали си струва човек заради по-евтиното да се “навре” в девета дупка на кавала и да търпи толкова неудобства. Дори си е малко страшничко за бели хора там. Извинете, че се отклоних от темата малко.
Мисля, че сте в огромно заблуждение. Стандартът на живот в една държава се определя чрез измерване на цените на стоките и услугите спрямо доходите. Обективно у нас цените на стоките и услугите се равняват, а често и надвишават средно-европейските. Доходите, обаче, са в пъти по-ниски от средно-европейските (дори от доходите в Румъния). Така че причините у нас да не е евтино са всичко друго (Ковид, война, но най-вече спекула), но не и високия стандарт на живот.
България е Танзания на Европа - липса на постоянно течаща питейна вода, която не поради липсата ѝ, се оттича свободно в земните недра; ултра мега корупция - от най-ниско до най-високо управленско ниво; лоша образователна система, която бълва посредствени млади хора, които отиват да работят на Запад като обслужващ персонал и са щастливи от това; пробита здравна система и пр. и пр.

# 696
Да бе, колкото и софийските пенсионери заминаха на село.

# 697
Цитат
И е съвсем резонно точно, това което писах по-горе да се случи - в България пристигат много пенсионирани Германци и Британци, които са си продали (наследствения) имот в Мюнхен или Лондон и тук купуват една къща на село за 5000лв, стягат я с още 20к и си живят живота.
Нали идваха още около 2007год.Бтв имаше поредица за тях ''Новите българи''.После започнаха да съобщават в новините,че продавали всичко и си биели кашмиците обратно.Не могли да свикнат с неразбориите.Некоректни хора и институции.Само неуредици.Споменаха,че са се радвали,когато са купували съборетини само за 10хил паунда.После разбрали,че се продават по 3хил.лв.И тук пак заслугата е на бълг.брокери.Ще кажете,пробват се,Да,обаче кофти рекламата си носи славата.Някъде в ямболско село,британка беше оглозгана от бездомни кучета.Разхождала нейните и я нападнали уличните и така.Жената почина,не знам мъжа и дали остана тук?Пак не разбирам,защо чужденците не идват сега,а чакат всичко да стане по-скъпо?
Абе къде работят в зап.Европа масово араби и африканци,дошли от последните десетилетия?Най-много в някой магазин на техни си хора,перачница.Далаверите с дрога,оръжие и не знам още какво,кой ги движи?Защо се стрелят помежду си в Швеция,Германия,Франция,"Велика''Британия,Белгия,Италия,Испания и не на последно място,а даже водещо, разбира се Нидерландия.Wink Само араби предлагат кокаин в столицата.Няма да се излагат с ''проста'' трева,като в кофишоповете.Кметицата им еко,зеленясала,та чак плесенясала се чуди какви глупости да измисли и да разбичка града.Обаче,жената предложи да се продава свободно кокаин.И без това хората си купували.Open Mouth Виж месото да се намалява!38гр.годишно ядяли повече от другите европейци.

# 698
  • София
Ще дойдат чужденци тука, колкото някой се върна по селата.
Имаше преди някакви заблудени чужденци, които си купиха къщи в разни села,
после се сблъскаха челно с действителността - от мизерията, до липсата на всичко.
Като се почне от липса на правосъдие, здравеопазване и т.н., та до това, че и пътища няма.
Единствено останаха разни YouTube-ри ентусиасти, ама и от тях повечето се евакуираха!

Да не говорим, че и българи няма кандидати. В момента има над 600 села без нито един жител, или с под 10 жители!
До 2030-та броят им щял да се увеличи над 1000. Щели да дойдат чужденици?!?!
Та то в огромни села като Лозен до София, Брестовица до Пловдив и т.н., които са по 4000+ човека няма инфрструктура.
Едните няма ток през седмица, на другите водата им не е годна за пиене от край време и тече кал от чешмите.
За улици и т.н. няма да споменавам. Щели да дойдат чужденци!
Все едно не могат да отидат примерно в Португалия, където е по-топло и имотите са дори по-евтини!
За храната да не говорим!

И като казах храната! Едно масло Президент 250 грама в Англия е £2.70, в Гърция 3 евро, а тук вече е 13 лева!
Щели да дойдат. Ще дойдат, ама друг път, както казваше Димитър Митко Миташки като малък в един филм Wink

И не на последно място! В Европа може има бежанци, но те са в градовете!!!
А човек като се пенсионира иска спокойствие.
Нашите уж спокойни малки градчета и села с превзети от един етнос, та вече хич не са спокойни.
И там полиция и закони няма! Ако не вярвате, разходете се до Нова Загора, Пещера, Балчик,
и къде ли не....

# 699
Заглавие от един сайт,което ми е малко смешно:

"Манастирски ливади" – усещане за курорт,далеч от центъра на София" Laughing

# 700
  • Sofia
Да вземем да обобщим последните няколко поста на различни потребители, че започнах да се обърквам с тезите. Ама да се концентрираме малко, че стана сложно.

Преобладаващото мнение е:
* цените на жилищата ще се качват, като влезем в еврозоната, защото ще дойдат много чужденци;
* чужденците няма да са араби или бедни германци и англичани;
* по-лесно е да купим жилище в София отколкото в Париж, защото жилищата са ни все още много евтини, а българите имат пари за тях;

Т.е. щом ще идват чужденци и няма да са бедни, то очевидно, че са от "хубавите" - умни, красиви, в разцвета на силите си, платежоспособни и за това ще купуват все още евтините и покачващи се имоти и за в бъдеще?

Бедните няма да могат да си позволят софийските жилища и за това няма да видим араби и пенсионери? Съответно те си ще си останат във Франция/Германия/Англия.

Добре, като богатите ще идват в София, заради ниските жилища, защо бедните няма да дойдат? Няма никаква икономическа логика. Ако на един арабски французин му е скъпо в Париж, защо няма да дойде в София?

Защо един пенсионер с имот в скъпа Франция няма да продаде там и да си купи жилище на 1/3 цена и да живее с останалите пари тук?

Защо умния германец да не си купи хубава къща, в уреден и чист район на Германия, а ще дойде в София, при голяма корупция, мръсотия и при ужасно изграден градоустройствен план?

Ако има 1 богат чуденец, да закупи 1 жилище, ще има още 5 мизерника, които имат пари само за жилище тук в България.

# 701
Моята теза е, че няма кой да идва вече тук. Предпочитат дори Южна Африка пред България ( колкото и на мен да ми в странно), защото в България вече не в евтино и тогава каква е логиката да идват.
Има логика да търпиш липсата на инфраструктура, липса на сигурност, липса на здравеопазване и хиляди други липси, само ако е евтино, толкова евтино, че си заслужава да търпиш това. И тъй като в България вече не е евтино, нито хран.продукти, нито жилища, а съществуват всички тези липси, то тогава няма защо някой да идва.
Така че, цените на жилища ще преминат в застой около година, две и след това спад.

# 702
Не мога да не се съглася с предхождащото. Точно затова е абсолютно неоправдано, това което се случи след 10ти ноември. Говорих наскоро с хърватин, който ми заяви, че политически, те всячески са се опитвали да избегнат презастрояването, което е факт по испанското крайбрежие. Изпуснат бе шанс, да се създаде нещо трайно, осмислено и дългосрочно. Изправени сме пред градоустройствени решения, по ужасни от тези на периода 60-90те, с огромно съжаление отбелязвам.

# 703
Хората в трудоспособна възраст гледат преди всичко възможностите за кариерно развитие и ако са без деца - средата за създаване на семейство. В България и по двата показателя сме твърдо на последно място. Глупост е и да се чакат "дигитални номади", защото ни били ниски данъците и евтин живота. Нито едното, нито другото, докато почти всички страни имат политика за развиване на високотехнологичните отрасли, само България е наопаки - чуди се как да ги изцеди. За бизнес тук идват само тези, целящи да укриват данъци и да не спазват стандарти за безопасност.
За пенсионерите вече се видя с англичаните преди 15 години какво стана, а и с изнемогващата социална система в целия западен свят, все повече държави ще въвеждат ограничения при плащане на пенсии в чужбина.
Дискусиите около синята карта много ясно показаха какви имигранти се очакват в България - от Беларус, Русия, Украйна и Близкия изток, но все нискоквалифицирани.

# 704
Официално живеещи у нас:

руснаци – 14 000
украинци – 6 000
англичани – 3 000,(повечето във Велико Търново и Ямбол).

Останалите етноси,националности и раси са по-малко на брой.
Като руснаците – предвид войната – ще намаляват.

Общи условия

Активация на акаунт