Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 30 682
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
Официално живеещи у нас:

руснаци – 14 000
украинци – 6 000
англичани – 3 000,(повечето във Велико Търново и Ямбол).

Останалите етноси,националности и раси са по-малко на брой.
Като руснаците – предвид войната – ще намаляват.

# 706
  • Sofia
защото в България вече не в евтино и тогава каква е логиката да идват.
Е как не било евтино!? 100к евро в София, а за същото в Париж 300к.
Продаваш наследствния имот в Париж и идваш в София, с разликата си живееш живота.
Поне това тук се тъврди от много хора.

# 707
Отдавна се говори. Защо мислиш, че се купуват имоти на килограм? На кой ще ги продават?

# 708
На мен ми звучи като някаква вече изтъркана шега, която се повтаря и не е смешна вече.
Не мисля, че масово хората купуват с цел да препродадат на чужденци по-скъпо. По-скоро биха се поблазнили от идеята за рентиерство. И основно покупки с цел предпазване от инфлацията.

# 709
Май повечето се блазнят от рентиерство и не ги упреквам.Само дето повечето се отдалечаваме от него в перспектива.Няма да има много желаещи за наематели.Колкото и да е скъпо в Париж,примерно,за разлика от София,там винаги ще има наплив от кандидат наематели.И така е в повечето космополитни градове.Наемите високи и може спокойно да си живееш на по-евтинко и по-топло с наема.Пък дори и да е скромно.При нас,ни евтино,ни топло.Смотани четири сезона,зимата по-люта от средна Европа,защо му е на някой да студува тук?

# 710
Не се знае в кои градове ще има търсене на наеми, може нещата да се преобърнат, Ковид показа, че може.

# 711
Както един брокер ми каза: и лоши времена да дойдат, ще го  пуснеш на половин наем, не е драма.
Иначе интересно ми е дали има инвестирали на зелено с инв.цел, които с напредване на строежа искат да излязат от сделката. Преди 18 месеца нямаше такива, дали се е променил пазара?

# 712
Как се излиза от сделка "на зелено"?! Да не е като при спирането плащането на ипотечния кредит?

# 713
  • Варна
Може да продадеш по време на строежа.

# 714
Както един брокер ми каза: и лоши времена да дойдат, ще го  пуснеш на половин наем, не е драма.
Не е драма, ако жилищата недостигат. А ако са в излишък, ако ще на 1/4 наем да го пуснеш, пак няма да има кой да го наеме.
Например в един град ако има 100 хил. семейства и 120 хил. жилища, излишните 20 хиляди по колкото и да ги пускат, няма кой да живее в тях - освен ако градът не привлече нови постоянни жители (откъде ли?).
Не е драма, докато не струва почти нищо да го поддържаш, и докато заровените 100-200 хил. в този имот си вдигат стойността - това те компенсира дори без наем. Но ако почне да пада, или дори просто да не се качва, и се задържи така известно време, докато безрисковия доход от капитала мина вече 5%, какво ще стане тогава - ще има ли драма, или пак няма да има?

# 715
А ти попита ли брокера дали ако дойдат лоши времена ще продължи да работи на половин комисиона при намалели продажби или ще си намери друга работа?

# 716
  • София, Bulgaria
Аз пък проучвам в кой Балкан да си купя малка къща/ вила или парцелче  и да си сложа едно бунгало или каравана. Нямам никаква бизнес обосновка или логика. Но ми е мечта, там някъде сред  горите да бъде и да мога да избягам от цялата лудница, когато искам. И работя в посока да си я осъществя.
Гого, с това отговарям до някъде и на твоя въпрос/ за, ако дойдат лоши времена/, ама това е отговор от "маята си камбанария", моите години, опит, натрупвания.
Илън Мъск ще ми пусне интернет, ще направя Ю туб канал "Кухня в гората" и ще правя кулинарни предавания. Може и да организирам събития - "Вечеря в гората", като атракция, за която чакаш с месеци, за да направиш резервация... Smiley SmileySmiley  Еййй, какви мечти може да има един прост брокер, а...Smiley

На някой друг може пък да му е на сърце да купи ап. в града, в Столицата или на морето...и въобще не му пука от статистики, логики, прогнози ...

# 717
  • София
Аз лично мисля, че е крайно време да се вдигнат много сериозно данъците на жилищата, за да се нормализира пазара.
Под нормализиране разбирам да не стоят празни 300 000 жилища само в София!
Не може данъкът на едно МПС да е по-висок от данъка на апартамент в центъра на София.

Не държа да падат цените, а да има нормален имотен пазар. Не разни схемаджии, крадци и т.н.,
да перат пари през жилища, да ги държат затворени и т.н. Или ако го правят, да плащат прилични данъци,
за да има средства за поддръжка на инфраструктурата. Зная, че се крадат обществените средства, ама това е съвсем друга тема!

# 718
Егати комунизма,егати безсмисленото зверство! Понеже някой си имал сто апартамента,дай да го посечем с данъчната секира,за да не стоят празни...апартаментите му! Някаква логика?!

# 719
  • София
Егати комунизма,егати безсмисленото зверство! Понеже някой си имал сто апартамента,дай да го посечем с данъчната секира,за да не стоят празни...апартаментите му! Някаква логика?!

Какво е това умотворение?
Данъците са за всички. Дали един, или 100 апартамента, следва да си плащаш!
А трябва да са по-високи, за да живеем в по-добра среда.
Като имаш 100 апартамента и ти е скъпо, продаваш, или даваш под наем! Не ги държиш затворени!

А ако намесим и това, че вероятно над 90% от рентиерите не плащат данъци и мнението по-горе,
имам поредното доказателство, че българинът е тарикат, който иска само да ползва, но да не плаща...

“Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.”

― Атанас Буров

Общи условия

Активация на акаунт