Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 30 682
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
Пф пак само теории. Ми за 1/4  от наема ще си седи затворен! Ще ходя там да си почивам от дядото като ме изнерви. Или ще направя пенсионерски "клуб" да играем карти там всеки петък. Май само Didi168 разбра въпроса, теоретиците пак завиха към апокалипсис.

# 721
  • София
Ами и мен не ме грее да вдигат данъците, но ще стане.. един ден.. като в Зап Европа. Ще си плащаме ако искаме да се подобри средата в която живеем и в която притежаваме имот, улици, инфраструктура всякаква... тротоари, паркове и всичко топ уредено като в белите държава, Е да, там данъците са други, е да, там  облагат яко ако оставиш имота в наследство на децата си един ден... Thinking  намерили са начин как да обложат скъпите имоти там, но всичко наоколо в кварталите е като картинка. При нас, апартамент 150 хил евро , например, отпред тротоар и улица напълно разбити, няма къде да се паркира, всякакви навеси и козирки по фасадите и съседски драми бол.. висят кабели, табели, кофи по улиците пречат на всеки ъгъл .. имаме 100 проблема в Бг Confused

# 722
  • Бургас
И аз съм "за" да си плащаме, даже и за етажната собственост трябва да се плаща повече, както и да има здрав контрол за визия, правила и т.н.
Имам няколко имота и винаги съм била радетел на това, че придобиването и поддържането на жилището трябва да е по-скъпо. Ето в едната сграда си плащам такса ЕС независимо празен ли е апартаментът, или не. Естествено, че няма да го държа празен. Щото с данъци и ЕС отиде разход към 600 лв. на година.
Друг е въпросът къде отиват тези данъци и колко от тях се крадат по пътя.
Щото не съм видяла в Германия ремонт на ремонта всяка година в един и същ пътен участък...

# 723
Не държа да падат цените, а да има нормален имотен пазар. Не разни схемаджии, крадци и т.н.,
да перат пари през жилища, да ги държат затворени и т.н.
Не може да има нормален пазар, докато не почне едно нормално жилище за сам човек да се купува с 5-6 годишни заплати (или семейно жилище с 5-6 годишни заплати на двама души).
Инак става невъзможно средният гражданин да си купи жилище - само да наследи.
В държавите, където това съотношение мине 5-6 (не сме само ние) политиците поне показват някаква загриженост, мъчат се да измислят мерки - дали чрез данъци, дали чрез облекчаване на процедурите, дали чрез забрани за продажба на чужденци - не винаги успешно, но барем правят нещо.

Мен лично не ме грее, аз си имам хубаво жилище, на децата бабите ще им оставят, пък и аз ще помогна - пари имам. Но няма как средният човек да не може да си позволи жилище. Не са всички ИТ-та или далавераджии с пари на черно. В държавата има и много учители, полицаи, работници и служители в нормални фирми на светло, хора със средни доходи. Ако те не могат да си позволят жилище, нито ще искат деца да раждат, нито дори да живеят в тази държава. Така че разбирам тука хората с по 5-6 жилища как не искат да им падне стойността, но в интерес на всички и на цялата държава е имотите да са с нормални цени, тоест такива, че средният гражданин да може да си ги позволи.

# 724
В кои нормални страни можеш да си купиш жилище с 5-6 годишни заплати за двама души и то в големите градове?
В Б-я по селата сигурно и за по-малко пари може да си купиш собствено жилище за 5-6 годишни заплати...

Ох и стига вече с тия IT-та. Доста се изписа в темата, че има много професии, които взимат дори повече от прословутите IT-та.

# 725
В САЩ едно стандартно жилище е горе-долу около $200 000,а средната годишна заплата да я сложим $50 000.

# 726
  • онче бонче бонбонче
В САЩ едно стандартно жилище е горе-долу около $200 000,а средната годишна заплата да я сложим $50 000.
Е дай линк към едно такова жилище за 200 хилки да видим колко е стандартно за някой дето изкарва 50.

# 727
За кой град говорим?
Аз знам за САЩ, че хората пътуват по 2 часа в посока, за да стигнат до работата, защото не могат да си позволят жилище в големите градове...

# 728
Уфф,аман! Като почнете с тия линкове... Само троловете искат линкове...Laughing Информацията е на един клик разстояние. Намерете си я...

# 729
Уфф,аман! Като почнете с тия линкове... Само троловете искат линкове...Laughing Информацията е на един клик разстояние. Намерете си я...

Така е, няма да бъде зле да се възползваш от твоя съвет и да провериш

# 730
  • Бургас
Не знам защо се счита, че "нормално" жилище за едно семейство е непременно четиристаен на пъпа на София.
Двама души с по 1000 лв. заплата прави 144 000 лв. или 72 000 евро. За 72 000 евро може да се намери приличен апартамент дори в София, вярно малък, ама за 1000 лева толкоз. А ако си сам и взимаш чисто 2000 лв. (напълно постижимо в София), съвсем спокойно можеш да си купиш жилище за сам за тези пари.
Бол обяви има в момента в София дори и под тези пари.
Или заплатата трябва да е по-голяма, или да пътуваш повечко до работа, няма пълно щастие нито в България, нито някъде другаде в "нормалните" държави.

# 731
За сащ специално трябва да се разграничи single house vs multi family apartments. Самостоятел и къщи с двор, които обикновено се намират в жилищни квартали надалеч от център/град са доста по-скъпи от апартаменти.

# 732
За сащ специално трябва да се разграничи single house vs multi family apartments. Самостоятел и къщи с двор, които обикновено се намират в жилищни квартали надалеч от център/град са доста по-скъпи от апартаменти.

Апартамент в централната част на Ню Йорк не е по-евтин, а в пъти по-скъп от къщите в предградията, които са на часове от центъра.

# 733
Ама сега мамите с по 5-6 жилища са ви виновни, че цените били високи. Повечето редовни и на високите цени купуват, та при едно такова падане, ще накупят още.

# 734
  • София
Кумовете ни си купиха къща с 4 спални в Далас, в приличен квартал, не при мексиканците и т.н.
за 4 годишни заплати на кума ни. IT е по професия! Районът има всичко като инфраструктура, магазини, прилично училище и т.н.!

Искам някой да ми покаже 250 м2 къща в приличен квартал/село до София с безупречна инфраструктура,
която да струва 336 000 лева? Смятал съм тукашна заплата от 7000 лева основно, което е дори над средното за IT в момента!

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 16:44 от mitkomitashki

Общи условия

Активация на акаунт