Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 69

• 39 197
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
Като цяло ми се струва нахална , да:) защото тя работи в банка и се занимава именно с кредитиране, едва ли проблемът й е отпускането на кредит. Иска да каже- ето оценка да речем за 92 к, ти искаш 105 , нека се споразумеем по средата Simple Smile) Което няма да стане де.
А според един брокер цената от 105 ще е подценена и ще е вариант за бърза продажба. На 108 са обявени сходни, но в ужасно състояние, първи етаж и т.н.

# 526
Ползвай брокера тогава. Продай на 105к дай му 3к комисион, да ти доведе някой без кредит. Кажи на съседката за намерението ти.
Имах подобен случай със съседка, но за под наем. Като чу цената (малко под пазарната) и ахна и почна да обяснява как друга давала по-голям и по-хубав за по-малко пари. За няколко дни го отдадох на исканата цена. Но става въпрос за хубав квартал, с голямо търсене (понеже ако е в Надежда или Люлин едва ли 100 човека търсят).

# 527
Ако иска да си направи оценка да си плати и да си прави, ама не я оставяй да ти извива ръцете с тая оценка за цената. Щом работи в банка ще се разбере предварително с оценителя, сто процента. Съседката не е последния купувач, я. Голямо чудо като я "изпуснеш". Аз така давам под наем един апартамент и много пъти съседи са ме питали за техни познати да го дам за някакъв доста по-нисък наем от пазарния. Еми отказвам им, съжалявам. След това си го отдавам без проблем на желания наем, който между другото по начало не е максималния, който може да се вземе, поне според брокери.

# 528
Съседката, ако е хитра, ще купува и няма да се пазари, защото тя е най-заинтересована от този блок.

# 529
Мога само да кажа от практична гледна точка: в банката заявяваш какъв кредит искаш, примерно 200к и на база тази заявка правят оценка на имота. Не е обратното, да направят първо независима оценка, дори и да изглежда логично.
Сумата, която варира оценката, е буквално до 200% над пазарната и тя се договаря често с инвеститора (продавача).
Не случайно след това "риск мениджмънта" на банката проверява получената сума от оценителя.
Тази оценка на практика няма връзка с пазарната цена и често е над пазарната и може да опира до ръба на разумното и това, което банката е ок да рискува.

То така правеха и в САЩ банките до 2006-7 г. но оттогава някои от тях вече ги няма - точно тези, които бяха най-агресивни с тази практика.
Интересно ми е хората, които си държите парите на депозит в банки, ОК ли сте хем да получавате 0% лихва, хем банката да дава вашите пари назаем на някой, който си е платил за по-висока оценка от пазарната цена и не се знае ще може ли да си плаща кредита след време, и ще може ли кредита да се покрие от имота, ако се стигне до ликвидация.

# 530
Има разлика между фалит и фалит...Не знам точно защо някои банки фалираха в САЩ,но няма начин длъжник да не си върне заема (към банка).

# 531
Обяви ѝ твоята цена, също кажи, че смяташ да работиш с брокер и това ще доведе до допълнителни разходи за купувача. Да прецени дали си заслужава да плаща оценка и да рискува 3 процента комисионна.

# 532
Пусни апартамента на брокери, но без ексклузивен договор и им кажи, че вече имаш един кандидат. Пък съседката ѝ кажи да се конкурира с тях. За нея субективно апартамена има стойност над пазарната, защото тя вече живее в този блок и щом е отгоре/отдолу евентуално дори могат да ги свържат. Това оценителя няма как да го вкара в оценката. Можеш да ѝ го кажеш и това, че ако държи конкретно на този апартамент трябва да е готова да плати повече от оценката, защото ще получи повече от колкото от алтернативен друг апартамент.
не се знае ще може ли да си плаща кредита след време, и ще може ли кредита да се покрие от имота, ако се стигне до ликвидация.
Оценката на конкретния имот няма общо с възможностите на взимащия кредита. Той може да има възможност за 1 милион кредит, а да купува апартамент за 200k и след оценка ще му отпуснат само 200k.
А при стандартните условия отговаряш с цялото си имущество, тоест ако продадат апартамента на търг и това не покрие дължимото продължаваш да плащаш.

# 533
  • Sofia
То така правеха и в САЩ банките до 2006-7 г. но оттогава някои от тях вече ги няма - точно тези, които бяха най-агресивни с тази практика.
Интересно ми е хората, които си държите парите на депозит в банки, ОК ли сте хем да получавате 0% лихва, хем банката да дава вашите пари назаем на някой, който си е платил за по-висока оценка от пазарната цена и не се знае ще може ли да си плаща кредита след време, и ще може ли кредита да се покрие от имота, ако се стигне до ликвидация.
Не съм банка, нито оценител, но това за САЩ не е вярно.
Преди 2007ма, проблема беше, че се препродаваха лоши кредити, с ужасен рейтинг, а не че на някой са дали 200% оценка на имот.
Т.е. можеш да дадеш и 300% спрямо пазарната цена на имота, ако профила на кредитополучателя е ок.
В САЩ проблема беше, че човек с три ипотеки, които не плаща му даваха четвърта.
Това, очевидно няма връзка с оценката на имота.

# 534
При банките съществува фонд за гарантиране на депозитите до 100 000 евро на човек в 1 банка. Т.е. каквото и да е правила една банка, парите на физическите лица са защитени. Това не се отнася за други волатилни активи.
Така че нека си е 0% доходността, като имаш 100% от парите, съпоставено с рискова инвестиция, в която губиш 20% от воле.  Всеки има различна рискова толерантност.
Такива оценки с 200% отгоре не са на кого да е, когато се е стигнало до отпускане на кредит. За обикновения човек макс с 20% да е завишението, колкото да покрие ремонта и то в редки случаи и то в условията на възходящ пазар. За нормалните ипотеки на жилища на простосмъртни на 3 години се преразглежда обезпечението по кредита дали все още е адекватно.

# 535
Гарантират ти че ще ти ги върнат, ама не се знае кога.

# 536
Гарантират ти че ще ти ги върнат, ама не се знае кога.

Вече се знае, допълниха закона.

# 537
Е тази гаранция откъде е, нали ние я плащаме. Изпразниха фонда за гарантиране на депозитите като фалира КТБ, сега не знам докъде го понапълниха, но едва ли ще стигне да спасят повече от 1-2 банки, ако се стигне дотам.
Мен лично не би ми харесало банката с моите пари да отпуска на някой кредит с обезпечение, което не покрива сумата на кредита + буфер. Доходите му днес ги има, утре ги няма, пък може и в Дубай да иде - то нали затова за жилище се изисква обезпечение с ипотека на имота, инак щяха само срещу заплатата да отпускат кредита.

# 538
  • Sofia
Банката е като застрахователно дружество. На всички ни е по-висок кредита, защото знаят точно колко хора няма да успеят да си платят.
Риска го оценяват на база данни/история и статистика.

Да кажем, че ти дадат заем за 100к, а пазарната стойност е 120к. Изпълнили са перфектно твоите разбирания за сигурност.
Става 2008ма и този имот струва вече 30к. Е, голяма работа, че днес е 120к, като утре нямаш идея какво ще реши пазара.

За това гледай кредитополучателя, дали е надежден, а не пазара.

Ако пък не те кефи, че ти ползват парите - и без това е с 0% лихва, дърпаш ги от банката и ще ги накажеш тез подлеци Simple Smile

# 539
Polikseni, ти си продавачът и би следвало ти да определяш условията, а не да оставяш някаква съседка да ти извива ръцете. Ти си в позиция да избираш, а не да се съобразяваш.  Проучи добре цените на сравними имоти и обяви имота за продан. Без кандидати няма да останеш, убедена съм.
Цялата история ми се струва доста странна, дори бих казала, че би ми светнала червената лампа и бих отрязала мераците на нахалната съседка.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт