Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 59

• 26 688
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
Е рибка див улов все не е чак толкова трудно да се намери. Ако ще и замразена - няма й нищо, важното е да не е от развъдник, че е нарушено съотношението на омегите. И био месо от производител, но пък мен ме е страх да консумирам големи добитъци, само птиче ям. Интересувам се от АИП режим, и стресът определено играе, в това съм се убедила вече и без тази книга. За съня, тези дни хубаво си отспах, позволих си го. Преди все бързах, будих се в 5 без аларма, и скачах да слагам кафе, да паля цигара... Сега съм спряла цигарите, и кафе не пия на гладно заради стомаха, пак се будя рано, но се усещам сънлива, и си отспивам до 7.30-8, а то като съм заспала към 22 часа, си се събират 10 часа. Аз така го разбирам - да не се насилваш да ставаш, само защото си се събудил. Това е за тази категория хора, които повече се излагаме на стрес. Да си озаптим кортизола. Защото пък има друга категория хора, флегматици, те пък си спят до 10-11 без никакъв проблем, колкото и да ни заливат със стрес, си има и много такива хора само в моето семейство, вроден темперамент.

# 466
Имали ли сте замайване в началото на режима?

# 467
Случва се, обикновено като изкараш водата в началото, губиш и доста електролити. Или вземаш някакви да си добавяш, или поне малко повече сол консумираш. И докато се адаптираш го караш по-кротко с физическото натоварване. Ще ти дойде силата, ама не точно докато свикваш с режима.

# 468
Да. При мен беше доста силно дори.

# 469
Да. При мен беше доста силно дори.

Днес съм като пияна, но айрян с много сол оправи положението. Simple Smile

# 470
Как точно може да се спи по 12 часа. Освен ако не пия приспивателно.
Човек се наспива и се събужда.
Нещо много ми е измислен тоя режим.
Много стриктен е режима, и доколкото се ориентирах не е само храна. Трябва сън, както казах, да се стремим 10-12 ч (за мен е невъзможно), физически упражнения - не кардио, не фитнес, а.... нещо средно, медитация всеки ден, липса на стрес и напрежение, супер стриктно спазване на елиминационната фаза на диетата, плюс пробиотици и добавки. Тогава и само тогава авторите (донякъде) дават гаранция за успех.

Нито мога да спя по 10 часа, то и да искам време няма, камо ли 12 ч., нито мога да елиминирам стрес/напрежение/, работа, нито да си купувам месо от тревопасни животни и риба, наловена от естествена среда, а не от развъдници, био плодове и зеленчуци, защото и така разходите за храна ми скочиха доста. Но....бутаме някак си. Няма да крия, че киселините и подуванията на корема попрестанаха.

Назад беше писал, че според този протокол ти трябва да си уловиш животното, което ми е малко безумно Joy
Стреса наистина трябва да се избягва, но е невъзможно. Освен да отидем да живеем в гората сам самички.
Просто си променяш отношението към разни ситуации. Дет се вика - абе да не ти пука. Просто не си слагаш на сърце някои неща. Особено пък за хора, които не са ти никакви.
Медитации, йога, лошо няма.
Аз съм доволна от този за медитациите
https://www.youtube.com/@changewire
Ама когато мога и се сетя. Вчера масаж си правих, имах масажно легло и си пуснах една медитация. То уж трябва в мирна поза, ама викам си каквото такова. Просто съчетах нещата.
Йогата сама съм се учила и дано не бъркам асаните, ама колкото толкова.
Някой ден мисля да изкарам 2-3 посещения да видя бъркам ли. Пък и да науча нещо ново.
Иначе хич няма да се лиша от силови и кардио.
Но всичко в умерени количества.
А изследвал ли си дали имаш непоносимост към лактоза?
То и аз съм с автоимунно. Какво мислиш е Хашимото.
Ама живея си.

# 471
Тези автоимунни заболявания са сериозни и не трябва да се подценяват. А щом успявате да ги овладеете със смяна на хранителните навици, това е повече от чудесно.
Възхищавам се на Роналд за стоицизма, който е проявил в Италия, на фона на всичките солени и сладки изкушения там.
 И все пак- никога ли не си позволявате леко отклонение, напр. някоя неделя с нормални палачинки или парче торта на празник със семейството или приятели?

# 472
  • Пловдив
Едно отклонение обезсмисля целия режим и връща поне две седмици назад.
А тъй като е доста строг и ограничителен, не се прави повече от 12-14 седмици и не е желателно да се нарушава.

# 473
  • София
Нани, АИП не е хранене за цял живот. Там строго се спазва период на доста изключения. После внимателно се въвеждат една по една изключените храни. Прилага се при автоимунни заболявания. Идеята е, че има храни, които предизвикват тихи възпаления в организма. Тези възпаления влошават състоянието на автоимунното заболяване.
Изключват се не само стандартните алергени - млечни, фъстъци, глутен - но и много други:
- без зърнени, бобови, ядки, яйца, млечни, вкл. краве масло.
- без семена, тоест и почти всички подправки
- без домати, патладжан, картофи, пипер
- много ограничени въглехидрати от плодове и т.н.

От друга страна ВМНВх може да се прилага цял живот с отклонения от време на време. За радост на душата и небцето. Simple Smile

# 474
Роналд, може ли да обясниш по-подробно за този АИП?
Защото четох преди време, ама нищо не разбрах.
На определени периоди изключваш определени храни ли?
Колко време се прави режима.
И като не ядеш примерно никаква мазнина, не си ли гладен бре човек?

# 475
Нещо всеки май различно разбрал за АИП и става развален телефон, ако съдя пък по това дето аз съм чувала и са ми разправяли, че и то не съвпада Grinning За неядене на мазнина не мисля че е ставало дума, само че но може да е масло.
То цяла програма по график, доколкото разбирам, а не един режим, но иска стриктно спазване на елиминирането и после на въвеждането.
А специално "нормални палачинки" ще пратят по дяволите всичко ако човек елиминира глутена с цел. Там една хапка да е и пак отиде. Но това не е каквото спазваме повечето в темата, а странична дискусия, ако и да е много интересна.
Имаше май книга специално за такъв протокол при Хашимото, не знам дали е по-различен АИП или е същият... На Изабела Уенц мисля че беше тя.
Имах край мен човек дето обмисляше и четеше за тези режими заради псориазис, но така и не пробва. Ако правилно си спомням, каза че и кафето май се спирало, а при нея наистина трябва да е на живот и смърт за да го спре. Беше ми станало любопитно покрай нейното проучване тогава, ама ми влезе в по-дългия списък за четене... а аз и с краткия изоставам, та едва ли.

# 476
  • София
Роналд, може ли да обясниш по-подробно за този АИП?
Защото четох преди време, ама нищо не разбрах.
На определени периоди изключваш определени храни ли?
Колко време се прави режима.
И като не ядеш примерно никаква мазнина, не си ли гладен бре човек?

Ето източник на английски.
https://www.healthline.com/nutrition/aip-diet-autoimmune-protoco … diet#how-it-works

Ето и на български.
https://www.omed.bg/Avtoimunen-protokol-AIP-dieta-ili-avtoimunna … aem-page1705.html

Мазнини се ядат. В периода на изключване не се яде краве масло, защото е млечен продукт. Както и мазнини от семена. Може зехтин, авокадо, свинска, гъша, патешка, говежда мас.

# 477
Оф, не ми харесва.
То реално само месо и зеленчуци. Ужас. И никъде няма примерни менюта.
Ама пък, който иска да си го прави. Роналд, дано се оправиш.

Роналд, я дай някакво примерно меню за три дни да видя какво ядеш.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 21:42 от Елора

# 478
И все пак- никога ли не си позволявате леко отклонение, напр. някоя неделя с нормални палачинки или парче торта на празник със семейството или приятели?
Позволяваме си, разбира се. Мисля, че не те разбраха правилно и ти отговориха на база този АИП режим.
Та позволяваме си прегрешения от време на време. Аз лично 2 пъти в месеца. Онзи ден на 14-ти, колежка черпи с много вкусна торта за именния си ден. Ами.... Уважих я 😉

# 479
И аз си позволявам понякога по нещо и извън режима, то оставаше и за близо 5 години да не съм никога... нали крилца и ореол щях да имам до сега и всички земни страдания да са спрели да ме засягат Joy
Ама аз съм "само" с ИР, а при Роналд е заложно повечко.
Скрит текст:
Комбинацията от автоимунно и ревматолог да го лекува мога само смътно да предполагам какво е, но такива неща са осакатяващи, напълно разбираемо да е мотивиран да спазва каквото е нужно... Дано да успее да укроти поне малко автоимунното, че и терапиите за тях са гадни, много.
Останах с впечатлението че питането на nani_net88 беше за при такъв автоимунен протокол, защото в същия пост и за него стана дума. А там вече няма мърдане, то трябва да се изкара за определено време че да си свърши работата.

Общи условия

Активация на акаунт