Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 59

• 26 683
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Роналд, а пробва ли конопено масло за ревматизма?

# 496
И този колаген много го хвалят за болки.
Скрит текст:
Една съседка, която куцаше от болки го пие. Каза, че на десетия ден е почувствала подобрение, а сега не куца.

# 497
  • София
А кой от вас мери КЗ с глюкомер и дали е удобно да сподели някакви стойности, които са измерени и след каква храна?
Аз меря с глюкомер и при всичките условности на това мерене (защото не се изследва едновременно с инсулин), споделям някои измервания 1 ч. след хранене:

зле - само по един път съм пробвала и оттогава не, но това ми служи като стимул да не ми се прияждат отново:
прясно мляко с чия   7.2
филийка хляб с квас с масло и мед (много обичам)  7.4
зеленолистна салата с козе сирене, сладко от череши и киноа (навън)   7.4
картофи със сметана и пилешко   8.2
пил.дробчета + малко погача (бял хляб)   8.1
яхния картофи, зелен боб, киноа, тиква, сладък картоф, червено цвекло   12,2  
, тук бях доста изненадана, неприятно Cry

малко по-добре:
ябълка + сирене      6.1
имамбаялдъ, сирене, Лидл извара  6.2
400 гр диня + сирене - 6.4 (тук бях изненадана, мислех, че динята ще ми вдигне много повече КЗ)
2 бр. Кайсии + 100 гр котидж     6.6
ориз и пиле    -  6.8
порция ориз с коприва - 7.2
тиква с маскарпоне, торта Rawly   7.0

Котидж с орехи     5.4
лютеница + чедър + орехи 5.6
яйце, кис. краставица 5.0
зрял боб   5.7, на втори час - 5.3
1/2 ябълка, тел. филе, кето торта с ягоди и сметана 5.3
картофена салата 5.4

Експериментите са в продължение на една година, не са за кратко време.
Не съм мерила след "нормални" храни, за които се знае, че са подходящи за консумация - яйца/риба/месо+зеленчуци, които са най-вече зелени чушки, зеленолистни салати, тиквички, краставица, домати, алабаш, патладжан. Но може би и това трябва да направя.

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 09:21 от BFF_

# 498
  • София
Когато съм на НВ-ВМХ сутрин на гладно КЗ е между 4.4-5.4. Но има ден, в който се "налага" да хапна парче торта или решавам да хапна плодова Активиа, час след това и моята КЗ е или 8, или 10, или 11, което е много стряскащо. Високи са стойностите ми на КЗ и след 24-36-часов фастинг, ако не отворя прозореца за хранене с нещо подобаващо(протеин, мазнина) и се хвърля на палачинки.
Ако два дни хапвам нормално с неограничен прием въглехидрати, обикновено КЗ се регулира постепенно на втория ден и идва в нормални граници- 5.5, 2 часа след хранене.
Сега напр. хапнах яйце, крема сирене, снежанка, разтопена моцарела и няколко ягоди и 40 мин. след това е 5.9.
Не знам и аз дали моите граници са допустими или опасни.
Ами може би е нормално? Не случайно преди ОГТ тест има изискване 3 дни преди това да ядеш по 200 (!) грама дневно Вгх (равностойността на 4 сникерса, напр.)., за да е коректно изследването.

Артемис, нямам ревматизъм аз, но и не съм пробвал конопени масло….

# 499
BFF_ , винаги съм казвала, че динята може да се яде. И тя не вдига толкова стойностите.
Чела съм за нея,когато се чудех.

За колагена. Замислила съм се, но то аз протеини си ям. Би трябвало да си произвеждам, знам ли.

# 500
  • София
BFF_ , винаги съм казвала, че динята може да се яде. И тя не вдига толкова стойностите.
Чела съм за нея,когато се чудех.
Това е чудесно, защото освен това е и доста алкална храна. Само чакам отново да дойде сезонът им. Blush

# 501
Естествено в нормално количество.

За колагена. Какво мислите за този?
https://vitamag.bg/magazin/source-of-life/kosa-koja-i-nokti/coll … izoliran-kolagen/
Съдържа всички видове колаген. Което мисля, че е по-добре.

# 502
Долче, експериментирам и аз, както BFF. След 10 месеца на режима режих да пробвам и да вкарвам лекичко отвреме на време и нещо от забранените храни, но май се отказах.
Изходно на гладно под 5.5 не съм виждала, така че да, изходните стойности също имат значение.
Правя си опити и меря и на мъжа ми, който междудругото е с наднормено тегло и се бори с кг, но няма проблем с ИР, изследван преди 3 години. Та след кесадия с пилешко той е с 5.0, аз със 7.3.
Всичко е час след хранене, нали някой пита...
Видях как реагира един здрав организъм и при сина ми - спортист, храни се здравословно за 17те си години - на Коледа след сигурно 10 бонбона и баклава, питка - 5.5
Та с две думи, явно 10 месеца не са достатъчни за мен, ясно е, че е до живот режима, но е хубаво човек да се увери, че тенденцията е положителна... Знам, че повечето от вас са тук с години и знам, че и спорта ми куца..., просто май се изморих от всичкото съобразяване...ох, измрънках ви, сори...

# 503
  • София

https://vitamag.bg/magazin/source-of-life/kosa-koja-i-nokti/coll … izoliran-kolagen/

В записките ми за колагена:

"Колаген тип I - основен компонент на кости, кожа, сухожилия, кръв. съдовe (вени, артерии,  сърдечни клапи), лигатура, органи ( яйчници)  и т.н.
Този тип колаген се синтезира при наранявания или при различни заболявания/ т.н. колагенови заболявания – напр. склеродермия и т.н./.
Над 90% от колагена в тялото е тип I.
Колаген тип II – хрущяли - междупрешленни хрущяли, ребрен хрущял, ушен хрущял, нос, менискус, очи  (роговица, стъкловидно тяло)...
Колаген тип III – стени на артерии, сърдечни клапи, кухи органи (напр. пикочен мехур, матка... ), черен дроб, бял дроб, далак...

- приема се на гладно, с вода, час преди хранене
- цялата дневна доза на един прием
- през деня трябва да се приема повече вода ( защото това е протеин, белтък - концентриран и в най-чист вид)

- Колаген тип II се приема отделно от Колаген тип I и III, изписа се първо опаковка от единия, след това опаковка от другия
"

# 504
А за този вид, линка който дадох,  какво мислиш?
Иначе повечето са на прах, но на булвит имат и на капсули, което е по-удобно.
Знам, че техните са качествени като цяло.

# 505
Колаген взет като добавка си е просто храна - ако някой си представя че отива готов по стави и където има нужда - не е така. Разпада си се до аминокиселини, както всеки друг изяден протеин. От там нататък вече те се ползват тялото да си направи колаген, евентуално. Че факторите са повече от това просто да го има материала. Тя добавката това прави - набавя аминокиселините.
Не че е лошо нещо, но много хора си мислят че е както с витамините - изпиеш там и то си отива на мястото, а то не е така.
Витамин Ц знам че трябва да има дстатъчно, може и МСМ (органична сяра, която също е нужна за синтеза). И още неща имаше, то няма как да е просто.
Аз МСМ изпих доста след като си контузих коляното, може и да си въобразявам но уж по-бързо тръгна възстанвявнето.
Иначе колаген на добавка ако се взема с конкретна цел и аз така знам че се взема съответният тип колаген, а не всичките на куп. А ако не е с конкретна цел, по-скоро бих готвила с кости и хрущяли по-често, отолкото да пия добавка.

# 506
  • Бургас
Аз сега пия колаген тип 1 и 3, после почивка три месеца и ще сменя с колаген тип 2, не ми звучи добре да е смесен, и аз не чакам чудеса от колагена, ама от време на време ще си купувам, колкото да си внушавам, че правя нещо за ставите, те повечето добавки са голяма измама, нито знаеш в коя колко какво има и нито дали ще има някакъв ефект, само ги рекламират като чудодейни

# 507
  • София
имам от този, почти съм го изпила, не видях някакви значителни промени от него. Но ..... не съм го пила на гладно, после прочетох, че така трябвало. И после разбрах, че Колаген тип II се приема отделно от Колаген тип I и III, а тук е смесен Thinking

# 508
Чела за отзиви добри из нета.
И познати са ми казвали, не е като да звучи  като платена реклама.
На прах много не знам, възможно е да забравя да го пия.
Но на таблетки колко му е.
Иначе си харесах
https://bulvit.com/hidroliziran-kolagen-teleshki.html
https://bulvit.com/holland-barrett-marine-collagen-with-vitamin-c-90-tablets.html
https://bulvit.com/riben-kolagen-700-mg-60-kapsuli.html

# 509
Така, днес от скука си направих експеримент... Който определено нямам да повторя скоро.Беше ми интересно да видя какво се случва
Изядох два еклера.. Охаа
Преди тях КЗ 5
Първи час 6.7
Втори час пак 6.7
Малко след това 7.2
Не мога да разбра защо не пада тая захар.
До сега винаги е падала на втори час и е връщала началната стойност. Даже не знам нормално ли е. При обременяването падна до първа стойност.

Общи условия

Активация на акаунт