Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 20

• 65 964
  • 801
  •   1
Отговори
# 120
Какво правиш тука душа! наслаждавай се на живота, не ни карай да си гризем лактите от яд че сме изтеглили късата клечка.

Аз се чудя дали да не почвам пак ремифемин. Няколко нощи ММ спи на дивана в хола. В спалнята е ледник защото посред нощ се събуждам на няколко пъти  мокра от горещина и ми идва да си изскоча от кожата

# 121
_re_ge, ако не греша, ти нали имаше хормонална спирала дълго време?
От нея, както и от противозачатъчните се разбутват хормоните и естрогена взима превез над прогестерона. Когато организма е по принцип предразположен към подобни проблеми става мазало. И аз от момиче съм с обилен цикъл и имам ПМС от 20 годишна. Вземах противозачатъчни дълго време, като превенция срещу всички кофти симптоми, но се оказва към днешна дата , че това само е усложнило ситуацията. Освен това, мислех, че като дойде тая критическа за жените възраст аз ще съм по-добре от другите, които са имали леки или почти никакви проблеми с цикъла. Да, ама не, още по-гадно е за такива като мен. Мацките дето цял живот са били с леко протичащ  цилкъл, по-лесно (в повечето случаи) минават през менопаузата.

# 122
От нея, както и от противозачатъчните се разбутват хормоните и естрогена взима превез над прогестерона.

Наистина бях 10 г с Мирена и първите 6 бяха  едни от най - хубавите в живота ми. Нещата няма как да бъдат извадени от контекста на Мирена, но Мирена не повлия по никакъв начин времето на настъпването на менопаузата ми, нито някой от симптомите. Което говори за щафящото й присъствие. Нито ми е докарала естрогенова доминантност защото си имам такава според гинеколожката цял живот. В момента съм с обратното - с прогестеронов превес и без Мирена. Което противоречи на написаното. Вълните ми са заради ниския естроген и за това ми помага ремифемин. Хипертонията хиперхолестеролимията и арторозата са наследствени ( това, че тези заболявания са наследствени го разбрах като ми се случиха, неустановен механизъм защо се случват не е ясно. Зависи от много фактори ). Всипко това съм наследила от майка. Тя има и миоматозна матка. Аз имам една миома само пак според мен благодарение на Мирена. Общо  взето исках да кажа че миома и Мирена са съвместими което пак говори за по-щадящи те функции на Мирена по сравнение с орален прием на хормони. Знам че има куп недоволни от нея но аз не мога да кажа на черното бяло. Който я е измислил за такива като мен го е направил.

# 123
КЪДИ, на каква възраст спря при теб?

Аз съм от 14 дни без цикъл. Нищо ми няма иначе. Не чувствам абсолютно никакви симптоми. Rolling Eyes
Ще видя да си уговоря час за преглед идната седмица.

# 124
_re_ge, при майка ти какво стана след спиране на Ц. с миоматазната матка?
Аз съм писала и друг път при мен първият възел се появи на 47, а после за 8-9 месеца още 3.
От половин година някъде почна да прескача, но последните два месеца си идва точно на датата.
Ако знаех по-рано за Мирена, щях да се възползвам от нея много по-рано, че последните 8 години някъде животът ми се промени в недобра посока, заради Ц.  стана нетърпимо. Винаги е бил обилен /също наследство от майка ми/, но след 44 - нетърпим, чак свят ми се виеше от анемия. Психологическият дискомфорт не го броя, винаги  да се съобразявам с това да избягвам дълги разстояния, да нося по-тъмни дрехи в долната част в "ония" дни и пр....

# 125
_re_ge, при майка ти какво стана след спиране на Ц. с миоматазната матка?
При нея менопаузата дойде на 40 след като на 38 роди сестра ми. Беше по онези времена, когато жената трябваше стоически да издържи всичко. Тя казва че две години са били ад. Не знае как е издържала. Матката не я махна. Миомите в момента са редуцирани до малки. Мислех че ще приличам на нея, но аз все още имам цикъл.

Точно заради това и аз я снятам за най-хубавите години в живота ми. Да знаех, щях да си я сложа веднаг след като родих второто си дете.

# 126
КЪДИ, на каква възраст спря при теб?

Аз съм от 14 дни без цикъл. Нищо ми няма иначе. Не чувствам абсолютно никакви симптоми. Rolling Eyes
Ще видя да си уговоря час за преглед идната седмица.

Година и 4м. съм без цикъл, значи съм била на около 48+ години, почти 49. Аз съм от жените с инвитро процедури, това може би също има значение.

# 127
От нея, както и от противозачатъчните се разбутват хормоните и естрогенавзима превез над прогестерона.
Не мога да си обясня как естрогена би взел превес над прогестероновата спирала, която трябва да направи и лек баланс. Аз също съм с ЕД още преди да сложа (преди 6-7 месеца) Мирена. Най- ужасните ми симптоми си отидоха, но други- косопад и пигментни петна още си стоят.

# 128
"Прогестероновата" спирала съдържа синтетичен прогестерон - прогестаген. Това реално не е прогестерона който организма произвежда, за да балансира с естрогена. Спиралата прави баланс, но не дава на организма хормон прогестерон, а само привидно регулира нещата. Един вид лъже тялото ни че му дава нужния прогестерон и то се "балансира". Извинявам се ако не е много ясно така както го пиша, но и аз все още имам много да чета и да си изяснявам как точно стоят нещата с хормоните.

Допълвам се,  mariat, ти беше в групата на Рей Пийт нали, там всичко е описано, само да ти се чете Wink

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 12:34 от divet

# 129
. Спиралата прави баланс, но не дава на организма хормон прогестерон, а само привидно регулира нещата. Един вид лъже тялото ни че му дава нужния прогестерон и то се "балансира".
Добре, тогава как в светлината на това, понеже през менопаузата прогестерона на някои дами е нисък какво се случва? Как се балансира сам организма в този случай щом спиралата не го доставя, откъде взема запаси.

# 130
Къди, дай инфо какъв Колаген пиеш. Искам да пия и аз, но пазарът изобилства от най-различни. Не съм питала лекар, затова питам тук от опиталите😊

# 131
Къди, дай инфо какъв Колаген пиеш. Искам да пия и аз, но пазарът изобилства от най-различни. Не съм питала лекар, затова питам тук от опиталите😊

Doppelherz system колаген флакони х 30 - от този

# 132
. Спиралата прави баланс, но не дава на организма хормон прогестерон, а само привидно регулира нещата. Един вид лъже тялото ни че му дава нужния прогестерон и то се "балансира".
Добре, тогава как в светлината на това, понеже през менопаузата прогестерона на някои дами е нисък какво се случва? Как се балансира сам организма в този случай щом спиралата не го доставя, откъде взема запаси.
Нямме запаси от прогестерон в организма си. А през/след менопаузата прогестерона на всички дами е нисък, да не кажем никакъв, защото яйчниците спират да го произвеждат, както спират да произвеждат и естроген. Но естроген на практика има във всяка клетка и когато прогестерона вече не се поизвежда, няма какво да балансира естрогена и той взима превес в организма. От там са и качването на килограми, горещи вълни, безсъние и т.н. А когато естрогеновата доминантност си я имаме още в ранните фертилни години, тогава проблемите се изразяват в ПМС, миоми, кисти, кървене без друга причина и т.н.

# 133
  • София
Извинявай са намесата, но има няколко типа колаген. Доколкото знам тип 2 е за по ходовата част. 1 и 3 за лигавици. За очите специално ми казаха да пия 1 и 3. Аз пия този.

# 134
Моят колаген е на Неосел.

Общи условия

Активация на акаунт