С какво ви дразнят свекървите? – 142

• 28 717
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
  • при късмета
Според мен пък проблемите са във всеки - мъж, свекърва, снаха. Не говоря за случая на Никол, а по принцип. 
Ако говорим общо, а не по конкретния казус, първото изречение е погрешна основа на посока разсъждения. В конфигурацията мъж-жена, свекървата изобщо няма място. Защото, ако тя е там трябва да са и другите родители и свекъра и който още се сетиш. От къде на къде едно семейство трябва да се съобразява само със свекървата? Тя е нещо повече ли и на какво основание? Не, съобразяват се само един с друг и е муньо този, който е неспособен да ограничи намесата на родителите си във връзката/брака/ семейството му. Което не изключва да е и жената разбира се, но тук темата е друга. Никоя не избира мъжа си спрямо това как се разбира с майка му. Няма да ражда от нея, за семейство ѝ трябва мъж.
По принцип основния проблем е, че много проекто свекърви, все още смятат, че имат тези права. А рядко мъжа без побутване ще сложи граници на майка си. А жена, която смята, че проблема е в свекървата, не в мъжа ѝ, никога няма да си реши проблема, ако ще да са на друг континент

# 151
Същото се отнася и за тъщите - сигурна съм, че не са малко тъщите, които се месят в живота на дъщерите си и техните семейства и понякога успяват да провалят браковете им, защото щерките слушат маминка. Нито свекървата, нито тъщата има право да се меси и да - отношенията са само между мъжа и жената.

# 152
  • при късмета
Има разбира се месещи се тъщи, но каквото и да си говорим, по правило това е проблем със свекървата. А и жените някак имат по-голяма нетърпимост към намеса и, ако има проблем с тъщата, обикновено жената сама я ограничава, именно заради тази нетърпимост. А, ако проблема е с тъста, не оставя мъжете да се разберат по мъжки, пак реагира и пак по същата причина. Мъжете са тези, които не смеят да кажат дума напряко на маминка, камо ли да заявят открито, че няма право да му се меси в семейството. Ми муньо е такъв мъж, какъв да е?

# 153
  • София
Хаха, жените ограничавали мама... Тук нали не е темата за вицове

В събота свеки прати ММ да й вземе 2 вида антибиотици без рецепта, когато я питал защо 2, обяснила, че иска да си има за всеки случай. Обиколил 4 аптеки докато му дадат, накрая му се скарала защо й носи два, като няма как да ги пие едновременно. Аз само слушам как той й обяснява по телефона, че нещата с антибиотиците са затегнати и се иска рецепта, а тя отсреща дудне че са търговци и лекарствата им са за продаване...
Вика го за такива неща, при положение, че работи в поликлиника и всеки лекар може да й даде рецепта, а същевременно влачила пълна торба от Била, паднала и си разбила челото, добре че няма комоцио.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 12:36 от Cuckoo

# 154
Аз от опит мога да кажа, че мъжът ми няма проблем с моя и неговия баща накуп, но аз имам проблем с майка ми и свекървата. Някак жените сме по-териториални. Всеки дом си има домакиня и в моя дом домакинята съм аз. Не обичам някой да ми се бърка и да ми преподрежда, както и да ми се дават съвети как да си сгъвам чаршафите и кърпите.

# 155
Ами моята майка, ако ми беше свекърва, не знам как щях да я изтърпя. Понеже си я познавам "защитавам" мъжа ми от това напрежение и стрес, а не му го навирам ежедневно, парирам всякакви опити за вмешателство и никога не ги оставям "да се разберат", защото тя е моя майка, не е негова. Аз си я обичам, свикнала съм й, но се изисква малко емоционална интелигентност и доза съпричастност да разбере човек, че другите пък не са длъжни.
Тъй че, да, безумно е държанието на мъжете, описвани от авторките. Навират снахите при свекърите, оставят ги да си вдигат скандали и да се разправят помежду си, очакват от тях да се заобичат и прегърнат, въпреки крайната нетърпимост помежду им и се скриват, а после и скандали вдигат защо не уважаваш маминка.

# 156
Баба ми хубаво казва, че две жени в една сол не могат да бъркат. Като всяка си знае кой е нейния дом и си определя нейните правила, най-добре.
Слава богу в днешно време имаме възможност да избираме къде да живеем и няма нужда да се навираме у майкини.
Въпросът е, че някои още вярват в “самостоятелен етаж от къща”, решават да спестят от ипотека и после плачат с горчиви сълзи.

Разбира се, сигурно има и хора, които живеят в сговор (в къшата на родителите), но тях тук не ги четем.

Моята майка е и свекърва, защото имам брат.

Опитвах се да я убедя да продадем апартамента и да купим два. Жената наистина не вярва, че не бих живяла с нея. Открито й казах, че ако ще с мм да се разделим, пак няма да живея с нея. И тя седи и ме гледа със зяпнала уста.

# 157
Ами Мунчовци, но пък и жените колко са били с акъла си да си ги избират точно такива, че и да се съгласят да се навират при свекърите.

# 158
  • гр.София
Ами моята майка, ако ми беше свекърва, не знам как щях да я изтърпя. Понеже си я познавам "защитавам" мъжа ми от това напрежение и стрес, а не му го навирам ежедневно, парирам всякакви опити за вмешателство и никога не ги оставям "да се разберат", защото тя е моя майка, не е негова. Аз си я обичам, свикнала съм й, но се изисква малко емоционлна интелигентност и доза съпричастност да разбере човек, че другите пък не са длъжни.
Тъй че, да, безумно е държанието на мъжете, описвани от авторките. Навират снахите при свекърите, оставят ги да си вдигат скандали и да се разправят помежду си, очакват от тях да се заобичат и прегърнат, въпреки крайната нетърпимост помежду им и се скриват, а после и скандали вдигат защо не уважаваш маминка.
Да това е ясно, че имат вина и мъжете. Не се смятам за длъжна да контактувам със свекървата... Но повечето мъже не могат да го разберат и навират майките си. Трудно е да се разберем, различни поколения, всяка с коренно различно мнение. За това моето мнение е, че ключът към разбирателството е, по-малко контакти.

# 159
Вие продължавайте да живеете в една къща (дори на различни етажи), пък очаквай по-малко контакти. Няма да стане.

# 160
  • гр.София
Вие продължавайте да живеете в една къща (дори на различни етажи), пък очаквай по-малко контакти. Няма да стане.
Не е невъзможно... В момента съм го постигнала, виждам ги доста рядко. Мм от време на време подмята да повикам майка му, да ми помогне за нещо си... Но аз си замълчавам и до там...

# 161
  • София
Отдалеченото живеене улеснява много намаляването на контактите.

# 162
Според мен ще е временно. Дано не, но се съмнявам.

# 163
  • гр.София
Отдалеченото живеене улеснява много намаляването на контактите.
Така е, но не е можем да си го позволим на този етап. Въпреки, че знам и за много случай в които, дори на стотици км. разстояние, пак има проблеми.

# 164
Скрит текст:
Ами моята майка, ако ми беше свекърва, не знам как щях да я изтърпя. Понеже си я познавам "защитавам" мъжа ми от това напрежение и стрес, а не му го навирам ежедневно, парирам всякакви опити за вмешателство и никога не ги оставям "да се разберат", защото тя е моя майка, не е негова. Аз си я обичам, свикнала съм й, но се изисква малко емоционлна интелигентност и доза съпричастност да разбере човек, че другите пък не са длъжни.
Да това е ясно, че имат вина и мъжете. Не се смятам за длъжна да контактувам със свекървата... Но повечето мъже не могат да го разберат и навират майките си. Трудно е да се разберем, различни поколения, всяка с коренно различно мнение. За това моето мнение е, че ключът към разбирателството е, по-малко контакти.
Неее, Никол, няма да има повече разбирателство във вашия случай, когато ти намаляваш контактите с хора, които живеят под вас. Не можеш да се направиш, че си заета или не си си у вас, когато живееш на 2 метра височина над тях. Те ще знаят, че са игнорирани и времето им с внучето е ограничено ЗАРАДИ ТЕБ. Решението е мъжът ти да го ограничи. На сина си няма как да се разсърдят за вечни времена, нито ще го разнасят из квартала или по роднини, както с теб.  Затова дадох примера с майка ми - всеки сам си оправя отношенията с родителите си. Когато мъжът ми нещо не му се чини ми казва, а аз знам как да го поднеса на майка ми. Същото е и със свекърва ми. Положителната комуникация я водим директно, отрицателната чрез арибтри - всеки със собствената си майка.

Общи условия

Активация на акаунт