За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 830
  • 747
  •   1
Отговори
# 270
Запечено брашно щях да предложа и аз, то му трябва съвсем бледо бежово да стане и пак няма вкус като да е просто сварено брашно после. Щом за фрикасе много хора правят същата замяна, ще стане и тук. Освен че и в лазанята има още много вкусове и аромати и съвсем не мисля че някой би могъл да каже дали е запържено или запечено това брашно.

След цялата тая епопея дето ви занимавах всички от вчера насам, да покажа и резултата. Формата определено може да понесе и малко повече смес, а вече изпичането сигурно малко повече майсторлък ще иска ако е по-обемно.
Умишлено не е поръсен с пудра захар, така си го бяха поръчали. Май се канят да си го заливат с шоколад, не съм сигурна. Стои "рошав" отгоре понеже има чаша нарязани орехи в сместа.
Скрит текст:
По инерция набрашних стените на съда и бухна повече в средата, а там по-малко. Ама какъвто - такъв, ще го изядат и така. Дано и вътре да е добре като го разрежат.

# 271
  • Sofia
Запечено брашно щях да предложа и аз,... Освен че и в лазанята има още много вкусове и аромати и съвсем не мисля че някой би могъл да каже дали е запържено или запечено това брашно.  ...
+1
Прекрасен ти е кексът. Simple Smile

Аз правя съвсем класически Бешамел, но с добавки и можем директно да си го ометем, та какво остава да крия вкуса му в лазанята или другаде
По 50г масло и брашно в тигана (силно казно е пържене - брашното веднага гълта маслото), след това и литър пр. мляко, сол и п-р, индийско орехче и извара и/или настърагно топящо се сирене/кашкавал.

# 272
Нямам котлони, тигани и такива неща в момента. Само кукър-фраер, а два соса един след друг там, да пресипвам, мия ... Може пък да си струва занимавката в крайна сметка.
Благодаря на всички за рецептите Simple Smile

# 273
  • Русе
Сос Бешамел използвам при много ястия. Правя го по тази рецепта.
Скрит текст:

# 274
Яла съм страхотна лазаня със сьомга , а и с болонезе с леща без месо

# 275
Благодаря, Морена, казаха че и на вкус бил добре. В крайна сметка така е почнат - нито пудра захар, нито шоколад са му заливали ами след вечеря го налазили направо... добре си бил и така. Аз може и да го опитам утре колкото да видя какво съм направила. Имам съмнения че захарта не е много читава нещо, поне последния път като правих десерт май не стана особено сладко.
Казах им да се радват сега, че не се знае коя година ще ме навият пак да им опека Joy
Аз съм повече по кюфтетата, точно на кексове не съм ценител и ми се вижда много занимавка като за десерт. Ама по повод пека там по нещо, не баш кекс де.

# 276
кюфтетата станаха . сега се чудя какво да правя патладжана и тиквичките , но д ае мързеливо .

# 277
# 278
  • Точно където трябва
Благодаря, но има ли някоя рецепта без кисело мляко. Имам далечни спомени, че всичко с кисело мляко се "потеклява" и не ми се рискува.

Какво се...? Blush
Оххх, думата ми е останала сигурно от баба ми. Но нито знам "официалната", нито с коя друга диалектна да я заместя. Ами не се изпича добре и остава едно сбито

# 279
Глетаво предполагам че имаш предвид, в някои части на страната казват тиклаво. По моя край пък думата е клисаво.
Не е задължително киселото мляко да ти направи печивото такова. И аз предпочитам за тутманик кисело мляко или айрян пред прясно, това си е въпрос на вкус де.

# 280
  • Sofia
Благодаря, но има ли някоя рецепта без кисело мляко. Имам далечни спомени, че всичко с кисело мляко се "потеклява" и не ми се рискува.

Какво се...? Blush
Оххх, думата ми е останала сигурно от баба ми. Но нито знам "официалната", нито с коя друга диалектна да я заместя. Ами не се изпича добре и остава едно сбито
Изглежда в печенето ти е проблема, защото не е киселото мляко виновно.

Цитат
Търся рецепта за пухкав тутманик - половинът си пожела такава закуска, а моите рецепти са за едни сбити, дето не ме радват. Ако може без мая, или поне да е суха.
Благодаря !

п.с. видях тези от предния пост със сухата мая, та ако има и без мая някой ще е добре дошъл.
Донатела, не можах да цитирам като хората, че си е бъг на бг мамата...
Ама веднъж да е със суха мая, видяла си, сега пък да не е и със суха мая... ами няма да е пухкав толкова, а и няма да е тутманик.
Става солен кекс като е без мая, а с бакпулвер или сода.
Ето, както съм писла и долу в рецептата, добави 2 яйца и ще имаш солен кекс -  https://morrennaa.blogspot.com/search?q=%D0%BC%D1%8A%D1%80%D0%B7 … D0%B2%D0%BA%D0%B8

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 22:00 от Morena

# 281
  • Точно където трябва

Какво се...? Blush
Изглежда в печенето ти е проблема, защото не е киселото мляко виновно.

Лично не съм пробвала никога, така ми е останало в съзнанието от малка. Така съм чула, така съм запомнила.

# 282
  • Sofia
Аха, значи от който си го чула,  е имал проблем с печенето, не му е крива рецептата, която при много други е сполучлива.
Та ние тук пък казваме, че не е проблем киселото мляко.  
"Сбитото" е от прекалено много брашно, както и от не добро втасване ако е с мая.

# 283
Неща с кисело мляко дето са ми ставали такива сбити са били содени, понякога. Ама мен ме няма никаква със содените теста, все ми идва да ги меся повече от нужното, като за тесто с мая. А това не води до добър резултат. Едни прости бухти със сода и с кисело мляко дето майка ми ги мята на майтап, моите опити произведоха нещо дето става за близък бой. Или за далечен, ако ги метнеш по някого Joy
Но неща с мая даже предпочитам с кисело мляко да меся, по-вкусни са ми ако останат за следващ ден отколкото с прясно.
При майка ми е обратното, тя твърди че с мая не умее да работи и че всичко става на подметка и си действа само със сода а маята отказва да я пипне. Наскоро беше ме помолила тесто за мекици аз да им го направя от вечерта, че да пържи като стане... а за печене на нещо с мая хвърля кърпите директно.

# 284
сега се чудя какво да правя патладжана и тиквичките , но д ае мързеливо .
Рататуи. Може оригиналното, просто се редят нарязани на филийки зеленчуци и се пекат, може да пуснеш един гугъл за поробна рецепта ако не я знаеш. По-мързеливия вариянт е да нарежеш зеленчука на дискове, може само патладжан и тиквички, може и заедно с чушки, сол, олио, и отгоре да им ливнеш едно болонезе от бурканче от супермаркета или обикновен доматен сос някакъв, може и такъв за спагети. По желание отгоре слагаш настърган кашкавал или моцарела и печеш около 40мин. За по-фантазе към кашкавала може да добавиш малко галета, става хрупкаво. После го поднасяш с пържоли, така ако не се получи зеленчука поне ще може да се наядете с пържолки 😁

Общи условия

Активация на акаунт