За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 831
  • 747
  •   1
Отговори
# 255
Жена, може ли приблизителна рецепта за лазанята?
Никога не съм правила. Пробвахме готова скоро, и мисля, че домашна ще ни хареса още повече.

# 256
  • София
Търся рецепта за пухкав тутманик - половинът си пожела такава закуска, а моите рецепти са за едни сбити, дето не ме радват. Ако може без мая, или поне да е суха.
Благодаря !

п.с. видях тези от предния пост със сухата мая, та ако има и без мая някой ще е добре дошъл.
Да кажат по-опитните, но от моя опит "пухкав" и "без мая" са несъвместими.

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 15:14 от Cuckoo

# 257
ами то няма нищо особено - редуване на кори, сос и сирена по избор. правя по-рядък сос, домашни кори и микс сирена. всичко отива, даже маскарпоне.

# 258
  • In transit
Точно. Без мая ще стане содена питка, примерно...но да, няма да е пухкав.

# 259
  • софия
Жена, може ли приблизителна рецепта за лазанята?
Никога не съм правила. Пробвахме готова скоро, и мисля, че домашна ще ни хареса още повече.
Планирала съм я събота с Болонез и съм си избрала тази рецепта (не пазя нищо от предишни пъти, освен ако не е било нещо неповторимо):
"Запържваме mista per soffritto или морков, целина и стар кромид на дребно нарязани в зехтин. Добавяме 50/50 телешка и свинска кайма. С дървена лъжица раздробяваме на дребно каймата, докато се пържи с другите неща. Слагате риган и зеленчуков бульон. Добавяте 1 чаша бяло вино, сухо.  Добавяте Mutti или доматено пюре, пасата или каквото имате, но без люспи на домати и без едри частици от домати. Преди да добавите млякото, ще сложите 1 лъжица сол и 1 захар. След около 10 мин прибавяте 1 чаша прясно мляко и на слаб огън около 30 минути да покъкри соса.  Като стане гъст соса започвате да редите лазанята.
Слагаме малко от соса  и малко бешамел на дъното на дълбокия съд, в който ще печем лазанята. После ред кори за лазаня, аз използвам на Rana с яйце, но може и на каквато и да е марка да са, хубаво е да са пресни, а не сухи. После ред сос обилно, моцарела на колелца, салам Милано на колелца, скаморца афумиката на колелца и бешамел най-отгоре.  Така на всеки ред сред корите, като на последния заливаме обилно с бешамел и parmiggiano."

Чела съм мнения, че в Болонеза не се слагат никакви подправки. Може би ще опитам този път, защото винаги досега съм слагала.
За сос Бешамел има много рецепти. Аз си го правя, става за 10 минути.

# 260
  • София
Точно. Без мая ще стане содена питка, примерно...но да, няма да е пухкав.
Аааа, може би иска с квас или нещо подобно. Сега се сещам, тъй като квасът ми е тъмна Индия

# 261
Може ли подробна рецепта за тутманик? Месила съм разни теста/ за пица, локумки, соленки/, но тутманик не съм правила.

Ето ти две лесни рецепти, стъпка по стъпка: Усукана пита и  Обикновен тутманик
Това е и моята представа за тутманик, че и там като с кюфтетата вариации много.

Тоя кекс май ще го бъде, да ви кажа Grinning Надигнал се е, след малко ще го ръчкам с един шиш да видя вътре как е... Сега ако някоя добра душа ми припомни колко да го чакам да изстива - дали напълно изстинал или само колкото да не е горещ?

# 262
  • Русе
Скрит текст:
Може ли подробна рецепта за тутманик? Месила съм разни теста/ за пица, локумки, соленки/, но тутманик не съм правила.

С мая
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_18.html

Със сода
https://ipeychev9.blogspot.com/2021/04/blog-post.html

# 263
  • Точно където трябва
Благодаря, но има ли някоя рецепта без кисело мляко. Имам далечни спомени, че всичко с кисело мляко се "потеклява" и не ми се рискува.

# 264
  • In transit
Благодаря, но има ли някоя рецепта без кисело мляко. Имам далечни спомени, че всичко с кисело мляко се "потеклява" и не ми се рискува.

Какво се...? Blush

# 265
Може ли да се направи домашна лазаня без сос бешамел?
Не съм голям привърженик на пърженето на брашно.

Бешамелът може да се замени с течна готварска сметана, става също хубаво. Рецептата е същата като за класическа Болонезе, просто вместо бешамел се слага затоплена сметана, към която добавям същите подправки - черен пипер, индийско орехче, сол, чесън на прах.
Не съм пробвала с друг вид лазаня, такава със спанак или шунка и гъби, обаче.
Спаначената е с много сиренА и още един млечен продукт може да дойде в повече, не знам.

# 266
  • софия
Може ли да се направи домашна лазаня без сос бешамел?
Не съм голям привърженик на пърженето на брашно.
Може. Правиш по рядък и повече доматен сос, слагаш моцарела.
Тази е без

Трикът, ако не искаш да ти се набръчкат готовите сварени кори, е да не ги редиш плътно една до друга. От течността се раздуват.

# 267
  • София
За лазанята - не съм опитвала, но дали може да се направи бешамелът, като просто брашното се разбърка с млякото и маслото, без да се пържи?
Сещам се, че някои хора си запичат брашно във фурната и вземат от него при нужда, вместо да запържват.

# 268
  • софия
Би трябвало да стане. Така правя каша. Не съм опитвала бешамел. Но подозирам, че може да се отрази на вкуса. Все пак Бешамелът е един от основните сосове и си има официална рецепта.
Брашно може да си запечеш на котлона в тиган. Винаги имам в буркан и го ползвам, когато трябва. Идеята на запичането на брашното е в яденето да не се усеща вкус на сурово брашно.
Аз съм по експериментите. Може да опитам в събота и ще пиша.

# 269
  • София
О, ако видиш моят бешамел колко далече е от официалния...Често е само с олио и все се оливам с брашното, та после няма разреждане.
Точно в лазанята не зная ще се усети ли минимална промяна във вкуса, там има домати, вино, босилек, черен пипер...

Общи условия

Активация на акаунт