За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 804
  • 747
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofia
На мене ми е трудно да разбия жълтъците със захарта и си добавям малко масло.
Един съвет. Първо разбиваш леко жълтъците и след това добави захарта и продължи с разбиването. Особено, ако ги разбираш на ръка. Ако ги изсипеш заедно, захарта дръпва веднага водата от жълтъците и разбиването им става по-трудно след това.
Друг вариант е първо да разбиеш мекото масло със захарта и постепенно да добавиш жълтъците, млякото и след това брашното. Hug

А белтъци слагат ли се в рецептата?
Да, самостоятелно... нали е Дамски каприз. Simple Smile

# 331
  • In transit
Морена, не съм го яла този десерт никога, затова попитах. Simple Smile И да съм яла, като дете, нямам спомен. Само като име ми е познат.

# 332
Класика си беше навремето. В блата само жълтъците и ставаше много хубав жълт цвят, а белтъците на меренг отгоре и запечени. Често и ядките са върху тях и се запичат и те, но там вече всеки различно си го прави. С мармалад от кайсии или от сливи под меренга - разкош беше просто. Щом на мен са ми мили спомени, дето не се впечатлявам толкова от нещо сладко...

# 333
  • под тепетата
Благодаря, Mikkey! Ще се възползвам от съвета. Тва по принцип ми е най-трудната операция в кухнята - жълтъци със захар или масло със захар. Не разбивам на ръка, че ме болят вече. Подобен, но без белтъците отгоре , а със стъргано тесто е един от баба ми -Рошла му казвахме, но беше с мас. Той става по-плътен и е без орехи.
А сега - бегом към кухнята, че съм захванала твоите зеленчукови кюфтенца Yum

# 334
  • софия
Идвам със съботно-неделен отчет:
Ароматните питки с патладжан на пеп-4о са рецептата, която определено ще запазя. Тъй като уж спазвам рецепти, ама не съвсем, направих ги малко "изчисти хладилник" - сложих краве сирене, което не ставаше за ядене така и шварцвалдска шунка. Станаха 9 питчици, успях да снимам само тази
Скрит текст:
Морковеният следкиш на морена също е чудесен, лесен и точно по наш вкус - не много сладък. В него замених лешниците с орехи и сложих крем маскарпоне със заквасена сметана.

Брагодаря ви, момичета от темата и пейч, че имате желанието и умението да правите вкусотии, да ги снимате и описвате.

# 335
  • Sofia
Звънче, добре че поне една си щракнала, страхотна питчица! Simple Smile
Мързеливките като содени питки или пък такива с маяно тесто,  бухтите - зеленчукови или плодови/ зеленчуковите кюфтета или кнедлите са тъкмо разчисти хладилник приемници в такива малки компактни форми. Simple Smile
Приятно ми е, че ти харесва сладкишът!

# 336
Момичета, дайте рецепта за блат на руло(може и кафяв).

# 337
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_4.html
[
Скрит текст:
img]//cdn.bg-mamma.com/mxul/g2n2K.jpg[/img]

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_5.html
Скрит текст:

# 338
  • Sofia
Заповядай - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_5374.html Ако искаш кафяв, замени 1с.л. от брашното с какао.
Simple Smile Пък ако искаш по-интересен вариант -  снимката е линк

# 339
Благодаря много 🙂

# 340
  • София

Блата от тази рецепта препоръчвам с две ръце: Нежно руло с мармалад.

# 341
Специално за Биляна- Дамски каприз

Със сладко от кайсии при мен
Благодаря ти за добрата рецепта!

# 342
Ето и една рецепта от мен
4яйца
9с.л.захар
9с.л.брашно
Ванилия.
Разделят се белтъци от жълтъци. Жълтъците със захарта се разбиват до гладък крем и удвоен обем. Прибавя се брашното, ванилията и след това разбитите на твърд сняг белтъци.
Не знам размер на тавата. Мама го печеше в едно караванче, но колко е било голямо нямам спомен. Не съм го правила.

# 343
  • под тепетата
Krotinia, радвам се, че се е получил! Изглежда много апетитно! Накара ме да си отворя стария зелен тефтер с рецептите от мама. Направих и аз половин доза, та да си пробвам новата алуминиева формичка. Забравих да намаля температурата и попрепекох белтъците. С моят ягодов мармалад е.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 20:34 от bilqna_69

# 344
  • Велико Търново
Моля ви, кажете ми какво да забъркам като крем за торта.
Големия ми син е рожденник на 14ти, а тортата е поръчана за 18ти. Всичко наред, но детето днес каза, искам парти на деня, а не в събота. Много знае той кой ден сме, ама нали все повтарям " делник е, хората няма да дойдат..."
И стигнах до драмата " Скк да прави торта".
За да не е 100% зле, утре ще купя блатове и М&м да поръся отгоре. Питанката ми е какъв лесен, ама много лесен крем да направя за готови блатове? Без шоколад и какао, защото той няма да го близне ако води кафяво. Цедено кисело мляко си мислех със сладко, или маскарпоне с плодове и бял течен шоколад... Идея нямам, но нямам и време и не бива да се проваля съвсем Sad моля ви за прости идеи, без часове бъркане и клепане. Утре ще мажа, за да стане по-отлежала за 14ти.
Благодаря предварително!!!

Общи условия

Активация на акаунт