За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 808
  • 747
  •   1
Отговори
# 315
  • In transit
Привет,
правя пици в тавички, като топките са с малък грамаж - около 120 гр. Но понякога в тестото влиза въздух и ме затруднява с оформянето на блата. По-силното притискане към плота, докато оформям толките, ли е решението на моя проблем?
Колко са ти големи тавичките? Стандартно за тава 30см ти трябва 250г тесто, за да се получи нормално тънка пица с висок борд.

# 316
  • Русе
Скрит текст:
Марчева, а линка към рецептата защо забрави?
Хм, вярно ,че пропуснах, ама няма да и хареса, ще и се види сложна, нали казах, а линк веднага пускам
благодаря ти!!!!
ПРОВАНСАЛСКА МОРКОВЕНА ТОРТА С ГЛАЗУРА ОТ СОЛЕН КАРАМЕЛ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/03/blog-post_41.html

Марчева, много благодаря!

До глазурата не ми се вижда трудна, а и мога просто да я пропусна.
Стафиди няма да сложа,защото детето не яде, но другото ми се видя стандартно.
И един въпрос за мазнината. Ако слагам олио, същите милилитри ли трябва да е като кокосовото?

Сега ще чета и на Моренка предложението. Тръгнах отзад напред.
Хареса ми този сладкиш. Въпросът ми е дали мога да направя крем с течната сметана и малко крема сирене?
И орехите ситно смлени ли трява да са?

Не е торта, но е един от кексовете които синът ми много обича.
https://ipeychev9.blogspot.com/2019/12/blog-post_2.html?m=0
Скрит текст:

# 317
  • Sofia
Привет,
правя пици в тавички, като топките са с малък грамаж - около 120 гр. Но понякога в тестото влиза въздух и ме затруднява с оформянето на блата. По-силното притискане към плота, докато оформям толките, ли е решението на моя проблем?
Колко са ти големи тавичките? Стандартно за тава 30см ти трябва 250г тесто, за да се получи нормално тънка пица с висок борд.
Така е.
А пък пица за един човек е тъкмо с  около 125г брашно.  И аз напротив, гледам да има балончета - шупли в блата. Simple Smile
Да ти кажа... трудно ще ги изкараш. Решение е, да не втасва дълго тестото (ако си го правиш ти де) да го оставиш за 20-30 мин. само да почива и да оформяш блатовете.

# 318
  • София
Може ли за рецепта за нещо средно между пандишпан и брауни? Не искам да е сухо, нито прекалено влажно.

# 319
Аз да кажа че сте златни и че патладжана с извара, зехтин, сол, пипер, листа от целина и чесън стана нещо страхотно, но доста стана. Имах 5-6 малки патладжана . Сега се чудя не сбърках ли че не капнах малко лимон докато беше в блендера. и орехи не сложих ... но и така е много вкусно. Може да разбия малко  и да сложа отгоре ?
Слагам снимка от преди малко, още нямаме много слънце но навън я направих там. 

# 320
  • Sofia
Може ли за рецепта за нещо средно между пандишпан и брауни? Не искам да е сухо, нито прекалено влажно.
Това е Фъч по мое мнение. Simple Smile  Отдавна не съм го правила, но ето рецепта. Simple Smile

Скрит текст:

# 321
  • София

Ето този сладкиш става уникален и не изсъхва. Можеш да го направиш без плодовете или да добавиш малко какао, а можеш да го направиш и с плодове по твой избор:

Вишнев сладкиш

# 322
  • София
Благодаря ви, момичета! Аз защо си мислех, че фъдж е най-сочната степен на брауни? По-сухата версия ли е?

# 323
  • Sofia
По сочните сладкиши са с олио, с масло са по-сухи.

# 324
Можете да ми препоръчате сполучлива рецепта за "Дамски каприз"?

# 325
  • под тепетата
Рецептата на майка ми.
5 яйца
Жълтъците се разбиват с 1ч.ч. захар, добавя се 1ч.ч. пр.
мляко, 125г много меко масло, 2ванилии, 2ч.ч. брашно с 1 бакпулвер. Слага се в намазнена и набрашнена форма с 26 см дм в загрята фурна. Изпича се. Намазва се с мармалад, поръсва се със счукани орехи. Разбиват се белтъците с 1ч.ч. пудра захар на сняг. Слагат се върху мармалада и се запича леко на горен реотан.
   Не мога да кажа температура. Аз бих пекла на 180 * до суха клечка.

# 326
Благодаря ти,Биляна!
Залавям се и ще покажа после резултата.

# 327
  • под тепетата
На мене ми е трудно да разбия жълтъците със захарта и си добавям малко масло.

# 328
  • София
Марчева, а линка към рецептата защо забрави?
Хм, вярно ,че пропуснах, ама няма да и хареса, ще и се види сложна, нали казах, а линк веднага пускам
благодаря ти!!!!
ПРОВАНСАЛСКА МОРКОВЕНА ТОРТА С ГЛАЗУРА ОТ СОЛЕН КАРАМЕЛ
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/03/blog-post_41.html
.............
И един въпрос за мазнината. Ако слагам олио, същите милилитри ли трябва да е като кокосовото?
Да, същото, 390  г

# 329
  • In transit
На мене ми е трудно да разбия жълтъците със захарта и си добавям малко масло.
Един съвет. Първо разбиваш леко жълтъците и след това добави захарта и продължи с разбиването. Особено, ако ги разбираш на ръка. Ако ги изсипеш заедно, захарта дръпва веднага водата от жълтъците и разбиването им става по-трудно след това.
Друг вариант е първо да разбиеш мекото масло със захарта и постепенно да добавиш жълтъците, млякото и след това брашното. Hug

А белтъци слагат ли се в рецептата?

Общи условия

Активация на акаунт