За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 729
  • 747
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Моля за сполучлива рецепта за най-обикновен кекс…

# 616
  • София
Можеш да избереш, тук имам много 66 рецепти, надявам се, че на нещо ще се спреш
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%BA%D0%B5% … D0%BE%D0%B2%D0%B5

# 617
Страхотно изглежда пюрето
Здравейте ,въпроса ми е как да направя картофено пюре без буци. Правя го с пасатор и става с консистенцията на липило и пак има буци,когато го правя само с вилица консистенцията е нормална,но също има буци
Това дали ще се хареса, моето пюре няма бучки, въпреки че и да има на мен не ми пречат, много обича картофено пюре,  но все пак се старая да няма, но го работя в миксер и всичко си пише.
КАРТОФЕНО ПЮРЕ СЪС СИРЕНЕ ЧЕДЪР

КАРТОФЕНО ПЮРЕ НА ДЮШЕС

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B3%D0%B0% … D1%83%D1%80%D0%B8
Търсих в кауфланд, но не намирам такъв сос/ дресинг. Скоро ядох салата с айсберг, ягоди и други извращения и беше залята с тънка струя дресинг подобен на гъст соев сос. Сладък обаче. Търсих из нета, но не знам точно как се казва. Попадна ми Балсамов глейз, ама дали е това?

Може би сос от нар. Има го в турските магазини.
+ 1. Ползвам сос от нар и го купувам от турските магазини, около 7 лева беше

# 618
  • Велико Търново
Магика, знам много, но няма да ги споделям с никого Simple Smile
Върни се назад няколко страници и ще видиш една на не особено сполучлив и много успешни Simple Smile

# 619
  • In transit
Ако не си харесаш нищо от 66-те рецепти на Марчева Kissing Heart, може да погледнеш и най-обикновения, но разкошен кекс по бабината рецепта.
https://www.mycookingcreations.com/2009/11/ciambella-con-acqua-della-nonna.html

# 620
  • Sofia
То и моят е най-обикновен, ама  някой тук реши, че не е така, та пасувам... Щото  пък и без това обикновен кекс не може да има кой знае колко вариации, та...

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 21:55 от Morena

# 621
Казвайте в каква форма ще печете като искате рецепта за кекс, че варират много... и съответно различно се напълват. То май основно това е, че да не стане 2 пръста висок или да тръгне да излиза Grinning
Споменавам го щото навикът ми да питам за колко голяма форма е рецептата, не е случаен... Редовно са писани така - четеш и се чудиш това колко е голямо, в колко голяма тава или форма да го печеш. Не всички, ама доста често.
И аз като питах наскоро, също от формата почнах. Поне още 2 размера е имало вкъщи, много различни. Все кексови иначе и все често срещани...

# 622
  • Велико Търново
Natka, моля те, не ме обърквай допълнително Simple Smile шегувам се, просто вече се иронизирам и усмивам сама себе си Simple Smile

# 623
  • Sofia
Аз без майтап смятам, че за начинаещи и не толкова напреднали - многото информация/ в детайли е затормозяваща и отказваща. Както и многото избор/варианти.

# 624
  • Варна
Значи, сърбят ме пръстите да се намеся за кекса.
Има един основополагащ въпрос и той е, какъв набухвател предпочитате.

Има варианти с бакпулвер; със сода и кисело мляко; с много яйца без набухвател.

# 625
Аз не ползвам никакъв набухвател, никаква мазнина и никаква друга течност. Най-обикновен, прост пандишпан.
6 яйца, чаша захар, чаша брашно, щипка сол и ванилия. Чашата е 200 мл. Ванилията може да се замени с друг предпочитан аромат. Разбивам яйцата със захарта, ванилията и солта за 8-10 мин. на най-бързите обороти на миксера. Сместа побелява и става много гъста. Добавям пресятото брашно лъжица по лъжица. Намазнявам и набрашнявам кексовата форма преди да сложа сместта в нея дори и да се води с незалепващо покритие. Ако го правя в тавичка слагам  хартия за печене. Пека в предварително загрята на 180 С фурна до суха клечка.
Може да се отделят 4-5 лъжици от сместа, в която да се добави малко какао и кексът да е двуцветен.
Има вариант предварително да се отделят част от белтъците и да се направят бяла и жълта смес, които се редуват при слагането във формата като между тях се ръси какао и става шарен кекс.

# 626
Не мисля, че пандишпанът е  най-подходящото за начинаещ. Най-обикновен стандартен кекс с яйца и бакпулвер за мен е ок за начало

# 627
  • Финландия
Как да направя кисело зеле, но само листата? Вече ги отделих от кочана (браво на този, който е измислил да ползва микровълновата), но не знам как да направя саламурата. Zелевите листа са около 1,5 кг. Буркана е 3 литров.

# 628
Значи, сърбят ме пръстите да се намеся за кекса.
Има един основополагащ въпрос и той е, какъв набухвател предпочитате.
Има варианти с бакпулвер; със сода и кисело мляко; с много яйца без набухвател.
Ми зависи какво точно правя, крайните продукти стават съвсем различни. Между другото бакпулверът съдържа сода, така че няма разлика.

# 629
  • Sofia
... Между другото бакпулверът съдържа сода, така че няма разлика.
Освен в дозата. Wink

Аз нямам предпочитания за набухвател, всичките ползвам... кога едно, кога друго или комбинация.

Общи условия

Активация на акаунт