Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 12

• 24 352
  • 732
  •   1
Отговори
# 165
Аз пък защо имам спомен, че беше заради „Тартюф“? Нали в него осмива духовенството и те го отлъчват от църквата.
Но може и да греша, отивам да търся в нета.

Така, така...

Цитат
Католическото духовенство, което Молиер така силно ненавижда и така талантливо осмива, отказва да даде разрешение за погребението му. Освен това по френските закони от онова време не е разрешено актьори да бъдат погребвани на свещената земя на гробището. Арманда – съпругата на Молиер, търси съдействието на краля. Той разрешава погребението да се извърши, но без каквато и да е служба и късно вечерта. Заравят го през нощта зад гробищната стена, където по принцип са погребвани само самоубийците и некръстените деца. След ковчега на великия писател вървят много негови почитатели, сред тях Лафонтен, Боало, колегите му от театъра и много други, които разсмива донеотдавна в театъра.

След Великата френска революция властта изразява почитта си към Молиер, като останките му са пренесени в гробището на манастир, а през 1817 г. тържествено са пренесени в парижкото гробище Пер Лашез в близост на тези на Лафонтен.

Това за дъщеря му не знам откъде го изровиха, но ми се струва много клюкарско. Според Уикипедия имал връзка с Мадлен Бежар – сестра или майка на жена му, не било изяснено каква точно ѝ се пада. Което не е дъщеря, все пак.

# 166
Пак некоректно зададен въпрос. Банда не са единственото място, където се отглежда индийско орехче, поне според Уикипедия. Ама то трябва да се прочете цялата статия, не само в началото...

Цитат
В началото на 19 век индийското орехче е занесено и в Америка и постепенно започва да се отглежда и там. Един от основните производители става Гренада, където индийското орехче измества захарната тръстика.
...
Индонезия и Гренада доминират производството и износа на двата продукта със световен пазарен дял от съответно 75% и 20%. Между останалите производители са Индия, Малайзия, Папуа Нова Гвинея, Шри Ланка и някои Карибски острови като Сент Винсент.

Не обърнах внимание на въпроса, но ако е дословно както си го написала е подвеждащо, но пък жокерът го намери. Иначе и аз инстинктивно потърсих произход, на английски, че е по кратко и веднага ми излезе.

Скрит текст:
Аз пък защо имам спомен, че беше заради „Тартюф“? Нали в него осмива духовенството и те го отлъчват от църквата.
Но може и да греша, отивам да търся в нета.

Така, така...

Цитат
Католическото духовенство, което Молиер така силно ненавижда и така талантливо осмива, отказва да даде разрешение за погребението му. Освен това по френските закони от онова време не е разрешено актьори да бъдат погребвани на свещената земя на гробището. Арманда – съпругата на Молиер, търси съдействието на краля. Той разрешава погребението да се извърши, но без каквато и да е служба и късно вечерта. Заравят го през нощта зад гробищната стена, където по принцип са погребвани само самоубийците и некръстените деца. След ковчега на великия писател вървят много негови почитатели, сред тях Лафонтен, Боало, колегите му от театъра и много други, които разсмива донеотдавна в театъра.

След Великата френска революция властта изразява почитта си към Молиер, като останките му са пренесени в гробището на манастир, а през 1817 г. тържествено са пренесени в парижкото гробище Пер Лашез в близост на тези на Лафонтен.
Това за дъщеря му не знам откъде го изровиха, но ми се струва много клюкарско. Според Уикипедия имал връзка с Мадлен Бежар – сестра или майка на жена му, не било изяснено каква точно ѝ се пада. Което не е дъщеря, все пак.

Да, клюкарско е, но е имал интимна връзка и после се е оженил за Аманда Бежар, която е била дъщеря на Мадлен(бившата му). Затова са се носили слухове, че му е дъщеря.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 19:14 от pticasprujina

# 167
Ее гадно, ама има огромна разлика между доведена дъщеря и родна такава. Помислих че става дума за второто, те така го казаха и ме побиха тръпки.

# 168
Предният състезател да не знае,че Моцарт е погребан в общ гроб!УжасТ.

# 169
  • Велико Търново
Еее, чак пък ужас... че чак и с Т...

# 170
Все не успявам да заседна пред тв за новите епизоди, но поне следя темата.
Оставам с впечатлението, че този сезон въпросите са по-трудно. Така ли е или греша?

# 171
Въобще не допусках,че великият италианец Леонардо да Винчи е погребан във Франция. Мислех,че се отнася до Мигел де Сервантес.

# 172
Леонардо е погребан в Шато Клод Лосе,че и картина има на смъртното си ложе с френския крал.

# 173
  • София
Много лесни въпроси на жената, направо подаръци, а тя изхаби два жокера. Тц тц. За френския творец можеше да пита публиката.
На втората жена бяха по-гадни въпросите, но се справи малко по-добре. От въпросите след първа сигурна сума знаех директно само за Мулен Руж и броя олимпийски медали (Румъния), защото мега силата ГДР ги няма (както и СССР естествено). На въпрос на който отпадна щях да стрелям със скандалния Молиер по теорията на изключването.
Като цяло нищо особено днес.

# 174
Само за склупторите пред входа ,ако съм запомнила правилно,на Мулен Руж не съм съгласна-на покрива са.На входа няма склуптори,поне аз не видях.

# 175
Е, не!!! Чухте ли го този жокер обади се на " приятел "? Да не би да му има зъб....не е възможно да отдели време да изприказва 100 неща, как не знаел, не е чувал фразата, но му желаел успех да се сети по логичен път. За това време можеше да го провери с гугъл за 3 секунди. 😡

Този пък не е ходил в Свети Седмочисленици.... 🙄

И въпросът за Евридика за 2 хиляди елементарен!

# 176
Ако не е от София, какво ще прави в Св. Седмочисленици? А мъж пък съвсем!
Иначе отговора би трябвало всички да го знаем! Българи сме, родната ни история е.

# 177
  • In The Middle Of Nowhere
На този въпрос май ходилото е верния отговор, аз мислех за ръката, но сега прочетох, че ходилото има 1/4 от всички кости, които са малко над 200.

пп: а, ръката било. Ми логично беше според мен, нали с нея вършим много по-фини движения.

# 178
Не знам как му хрумна, че е черепът.

# 179
  • In The Middle Of Nowhere
И аз! Този си беше нещо странен, даже ми се струваше че се прави, че не знае някои неща, но с черепа ме опроверга.

Общи условия

Активация на акаунт