Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 12

• 24 382
  • 732
  •   1
Отговори
# 525
Това за кучето е общоизвестен факт. Учили сме го даже в училище.
За Едуард също е широко известно, даже е по-популярно от Мегънгейт. (Е, тук вече е въпрос на ЕГН и източници на информация май...)
А гхи и аз знам какво е, хем съм бая дърта. Дори си правя домашно, не е философия. Simple Smile

# 526
За мен до сега въпросите бяха лесни, с изключение на този за барабаниста. То за пръв път да се паднат въпроси от обща култура а не такива,които трябва да си ги чул случайно,и участниците хич да ги няма.

# 527
Котката и до днес не е напълно опитомена 🐈‍⬛
Любима приказка ми е на Киплинг  - ''Котката, която ходеше и бродеше където си ще''... и където и да идеше и беше добре, разказва за опитомяването на животните. Не случайно и кучето се нарича пръв приятел на човека. 🐕

Последна редакция: чт, 23 мар 2023, 20:38 от T.Valcheva

# 528
  • тук, на мястото си
И трите последни въпроса са лесни, за тях толкова много  е говорено и писано.
Интересен ми беше въпроса за Титаник, не знаех отговора.

# 529
Котката и до днес не е напълно опитомена 🐈⬛
Любима приказка ми е на Киплинг  - ''Котката, която ходеше и бродеше където си ще''... и където и да идеше и беше добре, разказва за опитомяването на животните. Не случайно и кучето се нарича пръв приятел на човека. 🐕

Сигурно е така, явно моите котки са някакво изключение.

# 530
  • Манчестър
Въпроса за Титаник не беше точен. Белфаст не е британски град. Ирландия не е част от Великобритания, а самостоятелна държава.
Не е така! Белфаст е в Северна Ирландия, която е част от Великобритания.
Намира се на остров Ирландия, но не е част от едноименната република.

Не е вярно. Правилното изказване е:  United Kingdom of Great Britain AND Northern Ireland. Северна Ирландия не е част от Great Britain.
Great Britain се формира от Англия, Шотландия , Уелс и прилежащите им острови. Следователно въпроса е зададен неточно.

# 531
Ave, аз също се дразня от неточни въпроси, но в случая няма грешка. Великобритания е името на острова, който включва Англия, Шотландия и Уелс, но и малко по-съкратено наименование на цялата държава, която включва и Северна Ирландия

# 532
  • In The Middle Of Nowhere
По принцип може да е така, но е прието и обобщеното название само Великобритания за всичко, което обединява включително и Северна Ирландия. Обикновено не се произнася разговорно толкова подробно.
Понеже го бях написала затова не го изтрих.

# 533
Да не говорим, че от гледна точка на ономастиката и топонимията в българския език "британски" се отнася за Великобритания, която от своя страна отново в нашия език се използва и като название на едноименния остров, и като кратка форма на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

# 534
  • София
Ето от тези въпроси ме е шубе. Какво е това гхий?! Щом за дума е това? Ще си изкълча езика. Буквално за първи път през живота си я чувам. Щях да искам жокер и да ми се смеят после по форумите.
Вярно, че рядко се пада такъв въпрос. Един/два на десет, ама някой като изтегли късата клечка...

Е, добре как може да се искат жокери за елементарни въпроси като коя държава не си е сменяла името (ами Великобритания бе момко, много ясно) или коя държава има най-дългата плажна ивица, ами Бразилия бе човек. Толкова известен факт, пфф.
За Титаник го знам, защото наскоро гледах отново филма и там се майтапеха, че щом е строен от ирландци не може да потъне... Белфаст е столицата на Северна Ирландия, която е част от Великобритания (а република Ирландия или както е популярна у нас, Ейре не е част от нея). Слаб участник.
За барабаниста не го знаех, гаден въпрос.

Втория младеж е по-смел ама и на него му липсват знания. Поне играе по-смело и директно. Куче разбира се, най-стария и първи приятел на човека. И най-верния бих добавил. Никога няма да те предаде! Имаше дори филм по Дискавъри за домашните любимци. Кучето е хиляди години преди коня, защото първоначално хората са ловували и кучето им е помагало. Много по-късно идва земеделието и съответно коня. Кокошката и котката бяха сложени, колкото да запълнят отговорите.
За Распутин ме е яд, че изгърмя жокер. А го знаеше, в смисъл първо към него се насочи и после се разколеба нещо. Много ме хвана яд. Сега можеше да започне от 3000 лв. с два хубави жокера в запас и евентуално да стигне до 10 хилки.

# 535
Гхи е много скъпо масло, което се продава в бурканче. Тъй като ми е скъпо не съм купувала, но предполагам, че е течно.
И аз онзи ден се затрудних на един от въпросите до 500 лв, но в момента не мога да се сетя какво беше. Май за пържените картофи...

# 536
Не е течно. Същото е като обикновеното масло, само че е пречистено и може да се съхранява дълго време на стайна температура, без да гранясва.
Ако сам си го направиш, не е скъпо. Има куп клипчета в Youtube.

Скрит текст:

Мен спортните въпроси ме морят. Много съм зле там.

# 537
Аз за плажната ивица не бях сигурна. Я виж Чили - че то цялата държава е брегова ивица. Можеше пък да имат и голям плаж. А и Бразилия някак много лесно ми се струваше.

# 538
Струва ми се, че вчера цялото предаване беше пълно с въпроси, които са за много известни факти, включително и за Копакабана, че е най-дългата плажна ивица в света е един от тези факти.

Имаше едно време едни детски енциклопедии с твърди корици, иначе с картинки, на различна тематика, направо имам чувството, че от такива взимат фактите. Чили е доста планинска страна с каменисти плажове, от тип, който не предполага голяма дължина и ширина на отделната плажна ивица.

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 10:53 от кукумицинка

# 539
👍
Плюс, че Чили е много на юг, но онова, другото юг 🙂 Морската вода е студена, там май е най-силното океанско течение в света, така че за плажуване не става.

Последна редакция: пт, 24 мар 2023, 12:40 от птица

Общи условия

Активация на акаунт