Почитатели на исторически филми, period drama и екранизации по романи - 15

• 49 098
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
  • Враца
Няма нови версии на "Отнесени от вихъра", но има продължение, което е съвременно- "Скарлет" се казва.

https://www.imdb.com/title/tt0108915/

# 526
Няма нови версии на "Отнесени от вихъра", но има продължение, което е съвременно- "Скарлет" се казва.

https://www.imdb.com/title/tt0108915/

Не е баш съвременно. Доста е старо. Помня,че често го даваха по канал едно когато бях дете.
Моята представя за съвременно е да е снимано след 2000 година.
На фона на другата версия,може и да се нарече съвременно.
Все пак е от 94🙂

# 527
Никой няма и да пипне Отнесени от вихъра. Главната героиня е бивша робовладелка, робите в историята са представени като много харесващи положението си, Ку-клукс-клан са "добрите" герои спасяващи белите жени от чернокожите мъже итн.

В САЩ сега е напълно неприемливо да правиш каквато и да е версия на такова нещо, освен ако не е re-imagining на това как Мами героически трепе цялото семейство О'Хара, или се бори срещу зомбирани орди бели, или нещо подобно.

# 528
  • Галифрей
Все пак е правен по исторически факти е такъв е бил животът доста труден и винаги по време на война.

# 529
  • Бургас
Може би защото никой не може да го направи както Вивиан и Кларк.  Кой от сегашните актьори ще може да присъездедат тези легенди? Да влезе под кожата персонажите и да омагьосат нас зрителите? Еми никой не е подходящ.

То актьори ще се намерят (филма Елвис например си намери перфектния актьор, при това абсолютно непознат), по-обизпокоително е сценарист и режисьор дали ще се намерят, защото те дефакто създават филма. Актьорите нямат много принос в това. Каквото им напишат това ще изиграят. Историята помни много роли, изиграни перфектно в кофти направени филми.

# 530
Съсънка е дала най-вероятната причина,поради която такъв филм скоро няма да видим.
Прекалява се много в това отношение напоследък сякаш все още сме в ерата на борбата срещу робството и правата на чернокожите,сакън ако не се покаже,че сме ги приели и сме толерантни целия свят. Бутат ги навсякъде.
Мен това ме дразни много.
И ме дразни, особено ако става дума за английска класика.
А през последните години е мазало откъм каст във всеки нов сериал едва ли не.
И друг път сме го говорили това.
Аз ще гледам сега. Дано ми хареса. Тъкмо книгата ми е още прясна, та ще съм в час.
Приятно гледане на който ще гледа.

# 531
Съсънка е дала най-вероятната причина,поради която такъв филм скоро няма да видим.
Прекалява се много в това отношение напоследък сякаш все още сме в ерата на борбата срещу робството и правата на чернокожите,сакън ако не се покаже,че сме ги приели и сме толерантни целия свят. Бутат ги навсякъде.
Искаш да се правим, че "чернокожите" не съществуват ли? Точно в ерата на правата сме. Между другото, "Отнесени от вихъра" е американска книга, не английска, един океан разлика има между тях. Ако действието на романа се развиваше на Балканите по същото време и робите бяха българки пак ли щеше да ти липсва нова версия за великия романс на двама робовладелци, на които Априлското възстание им разлива кафето?

# 532
Искаме да не се пренаписва историята, за да се "борим" срещу расизма. Чернокожа Ан Болейн е подигравка.
Иначе гледах страхотен сериал за робството и расизма- Корени/Roots. Силен, затрогващ, истински.
В съвременни сериали нека има всякакви раси. Но в английските класики на Остин - не.

# 533
Искаш да се правим, че "чернокожите" не съществуват ли? Точно в ерата на правата сме. Между другото, "Отнесени от вихъра" е американска книга, не английска, един океан разлика има между тях. Ако действието на романа се развиваше на Балканите по същото време и робите бяха българки пак ли щеше да ти липсва нова версия за великия романс на двама робовладелци, на които Априлското възстание им разлива кафето?

Не не искам да се правя на нищо.
Единствено не искам да ги натрапват в класически английски романи за аристокрацията ако може и да не се изопачава историята.
Щото тебе ако те кефи Краля -Слънце утре да го изиграе чернокож, мен не ме.
Просто споменавам какво не ми харесва.
И, че се прекалява.
Чернокожите отдавна са си извоювали правата на свободни хора.
Избраха си и такъв президент.
Не живеем в онази епоха.
И това ме дразни.
Тук отдавна обсъждаме, че напоследък сериалите са пълни с тях.
Роптая единствено и само срещу това.
И да искам нова версия на "Отнесени от вихъра", любопитно и ще се радвам да гледам такава.
Какво лошо има в това?
Защо трябва да се отрича историята?
Защо е проблем да се направи такъв проект?.
А в същото време не е проблем Ан Болейн да се играе от чернокожа?
Това е част от историята на Щатите.
Въобще не съм писала,че Джейн Остин и Маргарет Мичъл имат нещо общо. И не искам да ги сравнявам.
Не знам как си го измисли това.
Просто казвам, че ми идва в повече.
А последното нещо, което би ми хрумнало ще е да сравнявам Гражданската война между Севера и Юга и борбата на чернокожите за права и свободи с турското робство и Априлското въстание.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 09:57 от Caroline_Bingley

# 534
  • Галифрей
Еми то не може в във всички продукции само бели хора. Трябва да има разнообразие. Сега зависи какво е ако е историческа драма трябва да се придържат към фактите. Разбирам,че проблемът идва че трябва да огаждат на всички за да няма недоволни, но винаги има 😄
Мен само ще ме издразни ако прекаляват, направят го много модерно за времето си.
Според мен за “Отнесени от вихъра”  ми стига този 4 часа филм. Не мисля,че е нужно да правят нова версия ( ще му направят щастлив край) и  филмът е тежък с не щастлив край. Но пък има голяма поука. Скарлет изгуби двете си деца заради  тъпотията си и мъжа който я обичаше. Разбра го когато вече бе прекалено късно.

Преди време видях,че някой се оплаква,защо Зоро винаги го играят бели мъже?? И аз се засмях, защото явно не е гледала всичките продукции с Зоро ( като мен) не знае,че той е испанец.

# 535
  • Бургас
Всъщност е американец от Калифорния с мексикански произход. По това време части от днешна Калифорния са принадлежали на Мексико. Но пак е бял де Grinning

# 536
В САЩ според мен вече напълно изплискаха легена. В момента редактират Шекспир. Ако за някой това е О.К., за мен е категорично не. А филмите с чернокожи кралици и херцози директно ги спирам - абсурдното преиначаване на исторически факти няма да промени историята - справка - Северна Македония.

# 537
Никой и не е искал във всички продукции да има само бели хора. Но както би било смешно да направиш филм за зулусите и да набуташ някоя руса синеока германка да играе зулуска принцеса, и да тръбиш колко смела и невероятна била тя в ролята, така и няма нужда да набутват чернокожи актьори във всеки исторически сериал за Европа.

Някой спомена за хипотетични филми за Априлското възстание и как нямало да ни хареса, ако правели версия подобна на Отнесени от Вихъра.

Първо, ако нетфликс или някой друг с финансиране от Запада правеше филм или сериал за Априлското (което никога няма да се случи, щото да изкарваш Османската империя лошите е исламофобия според модерните разбирания), поне половината героични български персонажи щяха да се играят от чернокожи, мексиканци, азиатци итн. Обаче спокойно, лошите турци всичките щяха да са от бели по-бели.

И второ, Великолепният век си беше точно това - турският Отнесени от Вихъра. Колко бил страхотен Сюлейман Великолепни, как всичките робини от харема били лудо влюбени в него освен главната героиня, която беше представена като неблагодарна, разглезена лигла, понеже не искаше да е секс робиня първоначално (но спокойно, турските сценаристи я вкараха в правия път и на бърза ръка се влюби в господаря). Този сериал беше страшен хит в България.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 11:32 от Съсънка

# 538
В тази връзка се сещам, че преди няколко години наша "научна" работничка обяви, че у нас е нямало Баташко клане. Само не разбрах костите в църквата откъде са дошли. За мен единствения въпрос беше - за колко се е продала.

# 539
  • Галифрей
Всъщност е американец от Калифорния с мексикански произход. По това време части от днешна Калифорния са принадлежали на Мексико. Но пак е бял де Grinning

Да так е но в книгата и продукците баща му Алехандро е с испанки произход. Богат земеделец. Диего си е смесица. Дори в теленовелата бе наполовина  индианец. Прекрасно им пасваше на актьорите ролите ❤
Иначе филмът с Бандерас е различен.

Общи условия

Активация на акаунт