"Обичам" Топлофикация - тема 7

• 38 497
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Не пречи да подадеш жалба  в определения срок.
Оспорвай подписаното от близката ти - уреди има и може да ги видят. Провери и показанията на водомера за топла вода - дали са същите. Сладурите от Техем ми бяха сменили данните, отчели студения водомер и начислиха 1000 лв. Оспорвах, платих за извънреден отчет и оправиха данните.
Безплатно е и като получиш отговор ще решиш как да продължиш.
Какви подобрения във входа сте правили не е работа на Бруната.

# 691
И аз мисля, че трябва да оспориш показанията и начисленото. Дали ще има полза, не знам, но си длъжна да опиташ. И после сменяй уредите!
500 лв. не ми прилича на заплащане за пълна мощност. За несменени (липса) на всички уреди, парите би трябвало да са много повече.
Но искрено се учудвам в какъв блок и вход живееш, с какви съседи и в какви отношения! Толкова ли не си говорите в този вход, как се разминавате в мълчание? Ти дори броя на апартаментите на знаеш!
Вярно, че отдавна отношенията по блоковете не са като във времената на майките ни, не си ходим на гости по съседски, не си услужваме със сол и захар, но чак пък нищо да не ви кажат и нищо да не разберете. Живеете ли въобще в този апартамент? Когато подхванахте да боядисвате входа и сменяте дограми, попитахте ли съседите -искат, не искат, ще участват ли?
Стара истина е, че прекалената самоинициатива се наказва 🙂

# 692
Бихте ли ме светнали, къде точно да видя колко кубика вода са подгряли (за топла вода, не отопление)? Лутам се във фактурата и само на едно място виждам кубици, но те сякаш са за цялата сграда...?

# 693
Не знам дали на всички топл. счетоводители фактурите са еднакви. При нас /Бруната/, към средата на листа има "Разходи за абоната" и там е отразено - за сградна инсталация, за отопление, за подгряване на вода. Може да има и други реквизити.

# 694
Бихте ли ме светнали, къде точно да видя колко кубика вода са подгряли (за топла вода, не отопление)? Лутам се във фактурата и само на едно място виждам кубици, но те сякаш са за цялата сграда...?
Имам същия въпрос.
Това са фактурата и съобщение към нея.
Скрит текст:

# 695
  • София
Имам същия въпрос.
Това са фактурата и съобщение към нея.
Скрит текст:

Май питате за различни неща.
В справката на Мама Нана има графа за топла вода през юни.
Тя си знае дали е прогнозна, според изхарченото 06.2023 или реална.
А Саша Ф. за годишна или за месечна ф-ра пита?
Ако е годишна изравнителна - трябва да фигурират показания от водомера в деня на отчитането.
Провери да не би да са отчели показанията на студения водомер по грешка. При мене вече втори път правят този номер. И ако не сравня - ще ме обръснат с 1000 бв.
Оспорвам и оправят сметките.

# 696
Аиша, в месечната фактура от Топлофикация, никъде не виждам въпросните кубици вода, които са затоплили. Виждам енергията за затопляне, ама някак и кубиците не е лошо да ги напишат.
По-надолу, има някакви разбивки, но те ми изглеждат общи, за целия вход.

Ще погледна и годишната сметка, там може да е друго.

Ако не, ще си ги засека спрямо цената на киловат - така ще се опитам да ги докарам и да сравня с водомера... Thinking

Поводът за питането ми е, че или цените много са скочили, или всеки месец ми начисляват по-големи сметки. Не става дума за големи суми, но искам да си сверя часовника, дали аз използвам много топла вода или цените са скочили.

# 697
Привет!
Да питам за подаване на жалба към Топлофикация във връзка с изравнителна сметка, мога ли да входирам жалбата във всеки офис на дружеството или само в централния ( за София става въпрос)? Също така, трябвя ли да предоставя аз копие на топлиния счетоводител или Топлофикация го изпраща до него по служебен път?
 Мерси предварително!

# 698
Здравейте,
Имате ли фактури за топла вода за Юли 2024?

# 699
Здравейте!
Имаме наследствен апартамент,който ще бъде вече необитаем тъй като родителите ни се преместиха на село през април,а ние не живеем в града.Към момента два от радиаторите ни са затапени от години (в кухнята и едната спалня) ,а другите два радиатора (спалнята,където спяха те и хола) са  свързнани на дистационно отчитане към Техем.
Какво бихте ме посъветвали,за да ни намалеят повече сумите,които ще трябва да плащаме.Разбрах,че за сградна инсталация се плаща при всички положения....Дали да се откачат и другите два радиатора или това не е необходимо,тъй като се вижда,че потреблението е нула? Или да се оставят,но тогава май трябва да се плаща за отчитанията всеки месец,ако минават на месец.Те всеки месец ли се плащат и по колко? И изобщо струва ли си да се разкачат и тези два радиатора ? А има ли срок за това? Трябва ли да се ходи да се заявява нулево потребление.Моля за съвет, тъй като до сега не сме се сблъсвали с тези неща.
Ние ако ходим там ходим през топлите месеци ,когато няма нужда от отопление за 2-3 седмици само.А за топлата вода си имаме бойлер.
Какво да направим,за да плащаме възможно минималните суми(само за сградната инсталация).

Благодаря предварително.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 18:04 от Zhani

# 700
  • София
Отиди в офис на Техем и задай там въпросите.
Няма как да отговорим - не знаем дали сте на месечно или на годишно отчитане. 
Може да намалите ползването на топла вода за следващия сезон, ако няма да се живее там. Напр. по минимални  куб. м/месечно. Сградната си остава освен ако целия блок не се откаже от услугите им.
У нас в 2 стаи не ползваме парно, не съм махала радиатори, седят си на 0 и отчитат 0 потребление. Но сме на месечно отчитане към Нелбо, плащаме еднократно 15 лв. за услугата. Как е решено в блока на старците трябва да ти обяснят от Техема. Или се регистрирай в сайта  и разгледай първо там, после питай на място.
Който питаше за юлската сметка - за София към 15.08 излиза в ел. банкиране.

# 701
На месечно отчитане са.
За топлата вода след като няма ползване и показанията си стоят същите би трябвало да е 0,нали така?

Тези 15 лв еднократно ги плащате за отоплителния сезон ли? Или за всяко едно минаване всеки месец т.е. 15лв всеки месец Х 12 месеца....?

Ще видя и в сайта.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 18:51 от Zhani

# 702
  • София
Еднократно се плащат 15те лв. през август или септември.
Но ние сме към Нелбо и сме 120 апартамента.
Като те чета нищо не ти е ясно - иди в топл. счетоводител и разпитай подробно, обясни ситуацията с апартамента на старците. Служителите в приемната са любезни, разясняват и помагат в рамките на закона - лично изпитано за друг имот.

# 703
Трябва да се обяви нулево потребление и това е!
Преди ставаше със заявление до топлинното дружество, подписано от двама или трима съседи. Сега как става не знам, трябва да се попита на място. Може и в сайта им да има нещо. В края на отоплителния сезон ще трябва да осигуриш достъп за отчет.
Иначе ще фактурират прогнозно според последната изравнителна и начисляват топла вода всеки месец. За лятото сигурно вече има. Догодина ще ти ги приспаднат, но защо да ти висят неплатени сметки!

Аиша не я гледай, при тях целият блок е на месечно дистанционно отчитане, така са се договорили, така ги отчитат и затова плащат тези 15 лв. годишно. Ти сама нищо не можеш да договориш, още повече, чи и нищо не споменаваш за дистанционни водомери.

# 704
Водомера за топлата вода им е дистанционен,доколкото знам.

Чуденката ни е дали да се откачат двата радиатора или няма смисъл.

Общи условия

Активация на акаунт