Деца със СОП в гимназията.

• 17 676
  • 146
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте, къде може да се види кои диагнози попадат в списъка? Детето ми е с 54 % ТЕЛК и другата година му предстои кандидатстване след 7 клас. Та ще ми е полезно да знам дали с неговата диагноза може да кандидатства без НВО

# 16
На сайта на РУО

# 17
Мама Ру, записахте ли детето за 8 клас? Къде е прието?

# 18
Кандидатства в две области, още избира - полиграфия или банково дело

# 19
Запиши я където ще живеете и ще е до вас Simple Smile

# 20
Всяко нещо си има плюсовете и минусите. Ако остане при мен ще е трудно да скъсаме всички контакти с една проблемна компания, още повече, че е възможно част от тях да са приети в същото училище. Откъсването от дома би й дало възможност да се отдалечи от тях и да престанат да я търсят и да интригантстват за нейна сметка, а и ще попадне в по-силен клас в по-добро училище. А и откъсване е силно казано - 5 дена на общежитие и два дена у дома.

# 21
Всяко нещо си има плюсовете и минусите. Ако остане при мен ще е трудно да скъсаме всички контакти с една проблемна компания, още повече, че е възможно част от тях да са приети в същото училище. Откъсването от дома би й дало възможност да се отдалечи от тях и да престанат да я търсят и да интригантстват за нейна сметка, а и ще попадне в по-силен клас в по-добро училище. А и откъсване е силно казано - 5 дена на общежитие и два дена у дома.

Късмет на детето, където и да решите да я запишете.

# 22
Разбрах притесненията ти. Но няма гаранция, че в новия клас/училище няма да се намерят подобни боклуци. 5 дена в седмицата никак не е малко, за дете в 7 клас. Ето, оставихме сам моя 11-класник вкъщи. Разболяло се детето, кашля - но не се заел сериозно със  себе си(понеже и не знае как точно) и в момента с пневмония от ляво. А и аз съм на 200 км, и не съм го усетила. То за един телефонем разговор как точно да усетиш всичко??
Буквално за 3-4 дена, от понеделник до петък. И стана вече на 18 г., не е като да е на 14 все още. Буквално, щях да пукна от притеснение.
Баща му в София, аз с малките в Бургас, той сам вкъщи. А си мислехме - той нали е вече голям, на 18 г. Какво толкова ще му стане, освен да събере малко житейски опит?

# 23
Ще го събере, по трудния начин, но следващия път ще си обърне внимание. Отделяне на 14 на общежитие не е като да бъде оставен съвсем сам у дома. Нещо междинно е между у дома и на лагер.

# 24
Отлично зная какво е общежитие. Не ми допада идеята. Децата, които по мое време бяха на общежитие от околните села и градове, не се изучиха кой кой знае колко. Там забавленията повече се случват, отколкото ученето. Пак зависи и от детето, но като цяло, изкушенията ми се виждат силни, като за дете 8 клас. Това са - късно лягане, сприятеляване с всички деца от общежитието - следователно повече странични неща, вместо учене. Гаджетата почват от рано-рано.  И, все пак, вие най-добре си знаете.
То и при моя хубостник баба му и дядо му бяха на една ръка разстояние, ама ...

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 22:27 от rumka833

# 25
Нещо за размисъл относно децата със СОП и образователната ни система. Аз бих добавила и наблюдение от моята учителска практика - в гимназията рязко спада броят на тази деца. От една страна, ресурсното подпомагане издиша по обясними причини за децата, които покриват ДОИ, но имат нужда от подкрепа и допълнителна работа, от друга страна - подигравките на които са подложени в прогимназиален етап децата със СОП. Затова родителите избират да започнат "на чисто" и да дадат шанс на децата си съучениците им да не разбират за трудностите, с които се борят. 
https://boulevardbulgaria.bg/articles/elitnite-gimnazii-i-kade-u … rebnosti-v-sofiya

# 26
Здравейте, не съм писала в темата отдавна. Синът ми вече е осми клас в сравнително добро училище за СФ с езиков профил. До седми клас майка ми или друг външен човек бяха основен фактор в обучението му  и му помагаха в самоподготовката ежедневно. Искам да прекъсна тази зависимост, защото вече е много голям и това пречи да се изгради някаква самостоятелност. С тази помощ винаги е имал отличен успех. Като цяло в хуманитарните предмети и чуждият език се справя сам доста добре, но има значителни затруднения с математиката и точните науки - физика , химия - по тези предмети с много помощ и много отделени часове подготовка се е представял средно за петица. Тази година учи интензивно езика и реално само математиката ще е проблем. Не знам как да подходим за нея, за да не се натрупват пропуски, които после да доведат до невъзможност да разбере следващ матариал. Аз съм достатъчно подготвена по Мат и мога да помагам през уикенда, но като цяло работа  само в събота и неделя с мен ще е недостатъчна. Втора смяна е, свършва в 19.10, прибира се към 19.45 и е абсолютно невъзможно да преглеждаме уроци и да се пишат домашни всяка вечер по нощите. Той има нужда някой допълнително да му разясни урока, да мине през задачите за домашно сам, да се види къде се затруднява, да се дадат още задачи за това, което не разбира. Без тези усилия категорично ще закъса и може да стигне до тройка или даже поправителен. Нямам амбиции за отлични оценки, просто да не закъсва на границата на поправката. В училището децата са със средни резултати 70-80 точки по МАТ на НВО, така че изискванията няма да са ниски. Общо взето са му нужни по 1,5 часа всекидневна работа по мат. Той принципно има проблем с организацията на времето, сам категорично няма никаква мотивация да упорства и учи по мат. Най-вероятно просто ще вдигне ръце и ще ходи всеки ден без домашно. Много е трудно да намеря учител, който да идва у нас за по 1 -1,5 астрономически часа 2-3 пъти седмично, а в краткото време до обяд просто няма как той да ходи, защото няма да остане никакво друго време за другите предмети. Освен това ходи и на рехабилитация ( с леко физическо увреждане е и там също няма как да прекъсне). Има ли други с подобни затруднения и как се справят  децата с точните науки в гиманзията? Знам, че при Мама Ру е подобно, но и тя е с осмокласничка.

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 13:55 от TafTaf

# 27
TafTaf, моето дете е на една смяна вече. Попадна в хубав клас и училище, което я мотивира да се готви сама. Реално още в седми клас опитваше да се справя самостоятелно, особено като беше втора смяна и нямаше кой да й виси на главата преди обед . Резултатите съответно не са й били никога като при твоето дете, тя с помощ покрива четворки, тук-там петица, а и капацитетът й не е голям, бързо се изморява и разконцентрира. Тази година ще ходи на уроци по химия и физика, защото там не мога да помагам. Уроците ще са два астрономически часа в уикенда. По другите предмети съм й казала да пита и да ходи на консултации в училище. Е и аз понякога помагам след обед, ако потърси помощ от мен. Ако свалиш летвата - да не гоните петици и шестици, дали няма да успее да се справя самостоятелно? Според мен до тук има добра основа щом е бил с такъв успех. Вярно, сам може и да не го постигне, но пък държите ли да е отличник? Успех около 4,50-5,00  в гимназиален етап си е добро постижение, особено ако детето учи по-бавно или самостоятелно.

# 28
Както написах, по математика въобще не държа да е отличник, но по хуманитарните предмети има достатъчен потенциал да е с високи резултати, което му е и шансът за бъдещо образование и работа. Предвид физическите и математически затруднения, никакви професии, изискващи математически способности, сръчност и добро пространствено ориентиране не са подходящи. От една страна искам да има повече време и фокус за силните си страни - езици, хуманитарни предмети (записал се е вече в клуб по философия). От друга страна ще трябва да бута математиката, физиката и химията. Притесненията са ми основно за математиката, защото там нещата си стават трудни и абстрактни, той буквално я мрази, чувства се зле от това,че там не се справя и я избягва всячески. Опасявам се, че бързо ще изпусне нишката и после няма наваксване.

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 13:58 от TafTaf

# 29
А вариант да ходи на консултации по тези предмети + по един час седмично с учител за попълване на пропуските, но в уикенда?
Реално това, което ще учат по математика в гимназиален курс е неприложимо в живота на 99%. Може би, ако говориш с учителя по математика какъв е минимумът за тройка и се съсредоточите само върху това.

Общи условия

Активация на акаунт