Преместване от голям град в по-малък?

• 13 602
  • 258
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
Офтопик. В пиков час от района на "Алати" до Кючука по-бързо се стига по околовръстното шосе. Разстоянието иначе по шосето е по-голямо. Това за бързината го установих, след като на няколко пъти скачах в колата най-късно в пет в Пазарджик и успявах на косъм да стигна в шест и половина до помощното училище (сега ЦСОП) в Кючука до бул. Южен, за да си прибера големия син оттам, като по-голямата част от пътя ми по време се падаше вътре в града. Вече използвам "откритието" дори за път от точка в северната част на Пловдив до точка в южната в същите часове - излизам от града и го заобикалям. Wink

# 76
  • в сърцата на децата <3
На мен ми звучи странно кое 10 годишно дете иска да му е тихо и спокойно.
Поне на моето Simple Smile Точно веднъж ходихме на почивка на по-шумно място и няма да повторим. И двамата бяха изнервени ужасно много и с нетърпение чакаха момента, в който ще се приберем.

Магдена, знам, знам. Но и по околомръсното е трафик след 5, няма как да не е. Сега е само извънградско и колкото и да има натоварване - нищо общо с тапите. Да не говорим, че в началото трябваше да минава през Смирненски, защото детето беше на ясла срещу Селената... И съвсем се прибираше три часа... Признавам, че от години не минаваме тоя маршрут и не знам сега пак ли е така.

# 77
Живях 8 месеца в село на 15 км от областния град докато траеше ремонтът на основното ми жилище. Нямах абсолютно никаква промяна в начина ми на живот. Стигах до работа с колата и се прибирах с 10 минути по-бързо, защото се движех по главни пътища без задръствания. По принцип си държа килера зареден и пазарувам на седмична база. В селото има 4 магазина за хранителни стоки, за които знам, но може и повече да са. Има медицинска служба, аптека, магазин за домашни потреби и ремонтни принадлежности, който се оказа по-добре зареден от местния Практикер, и читалище. В читалището има занимания по народни и латино танци, аеробика и зумба. Не съм посещавала фитнеса. Интернет и кабелна телевизия идваха от същия доставчик, който ползвам в града. Живеех си чудесно. Прибрах се в града, защото основното ми жилище е по-просторно и приятелите ми са в квартала. Иначе 15-20 мин с колата никога не са ми били проблем, защото аз не пия, пък и шофирането ми доставя удоволствие.

Какво не ми хареса: също както и в града, винаги се намираше по някой идиот да ми спира пред вратата на гаража - явно е неизбежно. Второто, което си е лично мой проблем - поддръжката на градината: иска много работа. От време на време доставя удоволствие, но човек не винаги е в настроение, а не може да се отлага вечно, за да не стане змиярник.

Към момента къщата е ваканционна с тенденция през лятото пак да се изнеса там, за да мога да си пека колкото искам пържоли на двора без да опушвам комшийското пране Simple Smile

# 78
Това не е село, а предградие. Wink

# 79
Ми то и питането не е за село, така че обясненията за забутани паланки хич не се вписват в смисъла на темата. Малък град си е като големия, но всичко е по-малко ¯\_(ツ)_/¯

# 80
Това не е село, а предградие. Wink

Сега ме замисли Grinning

Исках просто да илюстрирам, че ако инфраструктурата и средата са добри, и естествено работата ти го позволява, няма голямо значение как се казва населеното място, в което са ти спалнята и банята. Друг е въпросът, ако до областния град се пътува бавно и неприятно било поради далечно разстояние, било заради разбити или по друга причина опасни пътища. Реално на всеки все някога му се налага да ползва специализирани болнични или административни услуги.

# 81
Добрата инфраструктура обикновено е при предградията Simple Smile иначе съм минавала през селца с чисто нов асфалт и бордюри, има 2-3 хубави къщи, но останалите са почти землянки и междуградското трасе е амнсайсетокласен път. Тука сигурно някой ще даде за пример някоя вада, ливада или долина в София, но асфалтът ще стигне и там, за разлика от... примерно Николаево, Търновско.
Има нюанси, както се казва Simple Smile

# 82
  • в сърцата на децата <3
Ми... Вероятно си права в някаква степен. Но Марково (например) е въпрос на време да бъде квартал на Пловдив, а канализация няма, пътищата са погром, но цените са като на Пето Авеню 😂 И не визирам бизнес комплекса с това име в Търново 🤣🤣🤣 Та въпреки хубавите къщи... Същата работа над Виница във Варна - къщички като от приказка, пътища като лунен пейзаж. Инфраструктура - никаква. Или мааш пеш или с личен автомобил... Ама не и зимата, защото е непроходимо.

# 83
Хм, ако трябва да съм честна, претенциозно ми е някой да иска да му подсигурят обществен транспорт към селото с честотата на централни градски линии.

# 84
Ами то в това е смисъла на местенето - да се огледа и да избереш къде, а не да се връщаш в родното си място. Има ги селата с преобладаващо ромско население, има ги и тези - с лунния пейзаж във всичките му смисъли.
Може да се прочетат мнения в нета, да се разгледа на място.
А Несебър за мен не е пример за малко градче с добра среда за спокоен живот. Като се сетя какво е лятото, въпреки че са само два месеца не бих го избрала. Както и никое градче на брега на морето.

# 85
С децата обичаме морето и плажа и все не ни стига седмица на море лятото..Затова си мечтаят да живеят там, за да ходят всеки ден на плаж, поне докато са деца. От друга страна през по-голямата част от година, т.е извън силния сезон ще е доста по-спокойно, поне в сравнения със 100-150 000 областен град.
По въпроса с местното от града на село, мои близки го направиха два пъти упражнението - като им бяха малки децата отидоха от село в близкия град. Ама от голямо село, в което има градини и училища и няколко хиляди жители. А последните 1-2 години се върнаха обратно от града на село, дори децата им, едното студент, другото гимназия предпочетоха селото и да пътуват до града.

# 86
Дълго съм живяла и работила в Несебър.
Лятото е София, зимата е дълбоооооко село. Stuck Out Tongue  Животът в курорт, не е като ваканция в курорт. Wink
Точно тези дни си говорихме, че община Несебър няма нито едно адекватно лечебно заведение и има точно 1 адекватен педиатър и всички са нейни пациенти. Нали се сещате това при над 1 млн души 3-4 месеца в годината.
Но пък въздухът е чист, замърсяване нулево.

п.с. Несебър е най-любимото ми място в държавата! Голямата ми любов.

# 87
  • СИ
Ако утре кажа на децата "хайде да се местим в Несебър" са готови да тръгнат на минутата. Живеем в областен град, 130-140 000 жители, дъщеря ми постоянно се оплаква от шума в училище, от ремонтите около нас... Шумът я натоварва. Отдавна съм забелязала, че и двете ми деца се чувстват много по-спокойно и по-свободни в по-малки населени места. Все още на тях биха им паснали градчета от типа на Елена, Трявна, Дряново или Бяла, Балчик, Несебър, Ахтопол дори. Е, последният си е доста откъснат все пак, но в първите 4 има всичко, което им е нужно - училище, лекар и зъболекар, места за разходки и активности, със сигурност има и работещо читалище с възможности за извънкласни дейности. Разбира се, морето е с предимство. И на двамата много им хареса в Несебър и искат пак да отидем, а малкият си мечтае да живеем на морето някой ден. Набори 2010 и 2014 са.

Ахтопол ми допада. Много е малък, тих и спокоен. Даже и през лятото не е натрапващо натоварен. Преди няколко години изтървах да купя имот там и още съжалявам. Ако имам възможност, бих отишъл да живея там когато се пенсионирам. Несебър и Балчик даже не искам и да ги виждам. Гнусни градове.

# 88
Хм, ако трябва да съм честна, претенциозно ми е някой да иска да му подсигурят обществен транспорт към селото с честотата на централни градски линии.
В най - близкото село до Плевен подсигуриха електоробуси или тролейбуси, които извън контактната мрежа пътуват без "тиранти".

# 89
  • в сърцата на децата <3
То Гривица си е квартал вече... Но и около Пловдив до някои села има градски линии.

Общи условия

Активация на акаунт