Математически турнири 1-4 клас. Тема №61

• 92 270
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
Всъщност ще откриете препратка към ФБ страницата на столично училище, в което явно не са чели регламента и са решили да зарадват деца и родители предсрочно.

# 241

Привет, следя фейсбук групата на Дидева, но не намирам информация за самите задачи. Може ли да помоля за насоки , интересуват ме задачите за 2 и 3 клас. Благодаря !!
Влизате в групата. Отивате на закачената публикация ,,Европейско кенгуру". Сортирате коментарите по критерий най- нови и като коментар от Дидева ще откриете линкове за всеки един клас.
На няколко пъти прерових - и по най-нови, и всички коментари. Линкове няма. Някой ако е успял да копне условията, нека ги качи тук, може и на ЛС. Благодаря!

# 242

На няколко пъти прерових - и по най-нови, и всички коментари. Линкове няма. Някой ако е успял да копне условията, нека ги качи тук, може и на ЛС. Благодаря!
[/quote]
Всичко си е там. Заповядайте линка към препратките по класове.https://m.facebook.com/groups/195368473838263/permalink/8947948605246829/

# 243
Молба за съдействие за ПМС от 2015, зад 4.3. б "б", фиг 2 (долу снимка и на задача и на дадени решения). Сраввнявам решенията от снимкаа с решенията на дъщеря ми и гледам, че й липсва първият отговор на 4.3. т "б" - 99 квадратчета до десен горен ъгъл. Но самата аз не мога да разбера защо изобщо има такъв отговор (този, който съ, оградила с химикал т.е. колко квадратчета са необходими да стигне до десния горен ъгъл), след като по условие, момичето ги мести единствено в посока надолу - с 1 см на дясно и 1 см, на долу. Т.е. тя до десния горен ъгъл никога няма да стигне с това местене, а само до долния десен.... И съответно дъщеря ми е намерила с колко ще стигне само до долния десен и лицето на фигурата, които и излизат.

Ще ни светне ли моля някой защо е това първо решение (ограденото) до горен десен ъгъл, за което се дава цяла точка? Реално в условието е казано, че се местят само надолу.... ? Явно нещо генерално пропускаме, но не се сещам кое...

# 244

Всичко си е там. Заповядайте линка към препратките по класове.https://m.facebook.com/groups/195368473838263/permalink/8947948605246829/
[/quote]

Ей, мацки , жестоки сте !!! Grinning

# 245
Молба за съдействие за ПМС от 2015, зад 4.3. б "б", фиг 2 (долу снимка и на задача и на дадени решения). Сраввнявам решенията от снимкаа с решенията на дъщеря ми и гледам, че й липсва първият отговор на 4.3. т "б" - 99 квадратчета до десен горен ъгъл. Но самата аз не мога да разбера защо изобщо има такъв отговор (този, който съ, оградила с химикал т.е. колко квадратчета са необходими да стигне до десния горен ъгъл), след като по условие, момичето ги мести единствено в посока надолу - с 1 см на дясно и 1 см, на долу. Т.е. тя до десния горен ъгъл никога няма да стигне с това местене, а само до долния десен.... И съответно дъщеря ми е намерила с колко ще стигне само до долния десен и лицето на фигурата, които и излизат.

Ще ни светне ли моля някой защо е това първо решение (ограденото) до горен десен ъгъл, за което се дава цяла точка? Реално в условието е казано, че се местят само надолу.... ? Явно нещо генерално пропускаме, но не се сещам кое...

Твърде много задълбавате в конкретното решение, а това не ми се струва особено здравословно за дете в четвърти клас. Ако решението е подробно описано, с правилни логически връзки и изводи, никой няма да я ощети откъм точки, само защото нейната логика е следвала различна пътечка. В конкретното решение просто казват, че ако някое дете е тръгнало в тази посока на разсъждения и е спряло дотам, все пак ще получи 1 т. за направените разсъждения и изчисления.

# 246
Ще ни светне ли моля някой защо е това първо решение (ограденото) до горен десен ъгъл, за което се дава цяла точка? Реално в условието е казано, че се местят само надолу.... ?

В условието е казано, че картончетата се местят едновременно и надясно и надолу.

Решението изисква да се определи, кой от двата ръба – десен или долен се достига първи.

За тази цел трябва да се определи колко картончета са необходими за достигане на десния ръб, колко са необходими за достигане на долния, двете цифри да се сравнят (73 < 99) и едва на тази база да се направи заключението, че за достигане на долния ръб трябват по-малко картончета, т.е. долния ръб ще се достигне по-рано от десния.

Ако не намерим броя картончета необходими за достигане на десния ръб, а намерим само броя необходими за достигане на долния, това сравнение не може да бъде направено и няма върху какво да базираме извода, че първо се достига долния ръб.

# 247
Допълвам се само: то при това положение обаче, не е ясно дали ще й дадат точки за другите 2 решения, нали? Явно е пропуснала, че има 2 възможности и трябав да избере една от тях. Тя е видяла само 1 вариант - да стигне до долу и това е

Благодаря Ант, разбрах Simple Smile

На мен и на дъщеря ми интиутивно ни дойде, че ще си спре долу и край. Но сега се прибра татко й и той каза, че нямам как да знаем без да сме направили двете сметки, няма интуитивно:)

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 20:28 от good fight

# 248
Малко странна молба имам.
Някой може ли да снима как изглежда бронзовия медал на Математика без граници -зима?

# 249
Малко странна молба имам.
Някой може ли да снима как изглежда бронзовия медал на Математика без граници -зима?
Среброто е правоъгълен, ако това би ви помогнало

# 250
Всички са такива. Ето един бронзов:

# 251
Всички са такива. Ето един бронзов:

Нашият не е такъв. След малко ще го снимам

# 252
за тази учебна година всички медали са такива, правоъгълни.

# 253
На нас в провинцията значи са ни пробутали от старите, защото са си кръгли , като при предните състезания 😅

# 254
Ти да видиш Simple Smile
Ние сме също от провинцията, като и на есенния, и на пролетния, са такива правоъгълни всички медали (1, 2, 3 място).
Но от миналата година е кръгъл, само дето вързанката  му е същата както на есенното тази година.
Мисля, че вероятно ги купуват в готов вид(заедно с вързанките) и може би ги редуват по области? За да може едно и също дете да получава различни медали през годините?

Общи условия

Активация на акаунт