Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 62 936
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 155
Преди 15г ходих с майка ми на една единствена в живота ми автобусна екскурзия до Солун. Имах 2-3 дни за убиване и ми се видя идеална възможност за краткотраен отдих и нещо различно. Към нас бързо се присъедини разговорлива дама към 50те, някаква спортистка беше, друго не помня. На всеки ъгъл спирахме да се снима, докато екскурзоводът ни остави до някакво любимо на туристите заведение. Беше адска жега, и ние поръчахме нещо, което ни бяха препоръчали. Дамата не поръча нищо, но нали седеше с нас, взе че си извади нож, домати и сирене и започна да си ги реже и прави на салата. Наяде се безцеремонно🙂, сякаш това е най-естественото поведение в случая. Сега, естествено много вода е минала оттогава, но днес си спомних с усмивка случката.

Наистина е неправилно да се твърди, че БГ е нарицателен образ на типичния българин едно към едно. И сатирата и черната комедия, са преувеличения на черти, които са много по-тънки и нюансни в реала (войника Швейк? , още един пример). А народ, който не може да се смее над себе си, не е мъдър, защото не осъзнава слабостите си, и следователно няма как да работи над тях.

# 1 156
Иначе обяснимо е преклонението на тревопасния допитък пред овчаря - държава. Пасе ги, пои ги, пази ги в кошарата, а извън нея чрез кучетата...
Това България ли? Пасе, пои, пази... Rolling Eyes

# 1 157
Иначе обяснимо е преклонението на тревопасния допитък пред овчаря - държава. Пасе ги, пои ги, пази ги в кошарата, а извън нея чрез кучетата...
Това България ли? Пасе, пои, пази... Rolling Eyes

И те води по правия път, няма нужда да се главоболиш да мислиш и да рискуваш.

# 1 158
Днес е Разпети петък. Когато говорим за страдание
и в контекста на темата е редно да споменем разрушените
черкви и усложненията, свързани с посещаването на
божиите храмове. Излиза, че дори и без изричното
разрешение от някои от писалите в темата, носталгичните
ред и дисциплина, неминуемо повличат със себе си и
правата на гражданите, като ги ограничават и потискат.
Зад прикритите и нехайни заплахи, изречени от партийните
емисари в околностите на църквите, се спотайват думи
страшни като Белене и Скравена.

Светли празници!

Последна редакция: пт, 14 апр 2023, 10:56 от velika.shiderska

# 1 159
Защо да са "носталгични" редът и дисциплината, не е като да са изчезнали от лицето на Земята?
   И "неминуемо" е твърде смела дума в случая.

# 1 160
  • София
И годишнина от атентата в Св. Неделя, при който са убити 200 души и ранени над 500.

# 1 161
  Вчера попаднах на този подкаст: https://www.youtube.com/watch?v=q7ahSHZqwWI
  Разказва се за живота на един българин емигрирал в Щатите и направил своя фирма. Наред с това, че има какво да се научи от този човек, говори и за епохата.

# 1 162
Защо да са "носталгични" редът и дисциплината, не е като да са изчезнали от лицето на Земята?
   И "неминуемо" е твърде смела дума в случая.

За Платон и Аристотел не е смела, а е неизбежно
следствие от носталгичните, тоталитарни ред и
дисциплина.

# 1 163
  • Наблизо
Ако оставим Бай Ганьо настрана,можем да намерим много образи на българина в творбите на Елин Пелин..Андрешко например- а о той помага на съселянин,но дефакто тарикати на дребно.Както сега си се предупреждават преди проверка на ИТ или на ХЕИ..

Просто сме си такива.Но мъжът ми,чужденец,от северните,все оказва че не сме много по-различни от италианците например.

# 1 164
........
Просто сме си такива.Но мъжът ми, чужденец от северните все казва, че не сме много по-различни от италианците например.

Въпросът е, защо сме такива?
Ако вдигнем стандарта на живот, дали
ще се ограничи байганьовщината?
Няма логика, представителите на
северозападта европа да ни превъзхождат
в това отношение. Те просто са надградили
наследеното от учредителите на европейската
цивилизация, между които са и българите.

# 1 165
Все си мисля, че има разлика в манталитета на северните и на южните народи. Отчитам, че не важи чак за 100% от хората, но със сигурност е масово. Южните народи се смятат за по-шумни и експресивни, но, разбира се, не като критика, просто като характерна особеност. Склонна съм да приема, че е така. Аз например не се вписвам, но почти всички мои познати са точно такива.

# 1 166
  • Наблизо
Не мисля,има достатъчно примери за издигнали се и забогатяли хора в България и са си все същите,пак гледат да минат тънко...плащат огромни суми за показност,но се циганят да си платят фактурите и данъците,на дребно.И това милионери.
На Север също се крият данъци,перфектни хора няма..но чак такова циганене-няма.Техните милионери често са облечени семпло,скъпо,но семпло...Нашите са като папагали.При италианците и испанците е подобно..да не говорим за Магреба и близкия изток.

# 1 167
"...земната справедливост на Андрешко..."

Цитатът е от есе на Георги Марков.

От 1843г. до към 1930г. или за около сто години,от Швеция и Норвегия емигрира над 50% от населението! По-точно е да се каже,че бяга. Защото върлува чудовищен глад в следствие на масова корупция и упадък сред елита и алкохолизъм сред мъжете. Яли са дори корите на брезите.

# 1 168
  • София
Не помня години, но преди някое десетилетие и в Канада полицаите са били корумпирани, колкото нашите. Но са започнали да ги държат много изкъсо, закони, проверки, и са отучили и полицаите и хората от подкупи.

Иначе, вярно е за експресивния манталитет. Но не смятам, че е нещо лошо, напротив. За мен е редно да се "работи за да се живее", а не обратното. Студената севернящина ме дразни и ми е неприятна.
Но няма еквивалент между ефективност на труд и студенина. Това са изцяло различни неща. Ние може и да сме били основоположници на държавността на континента, но никога не сме били сухи и студени. От единия край на махалото да не залитаме в другия. Да се намали тарикатлъка (дребния), да. Но не и роботизиране.
Твърдо смятам, че дори и да е имало такива елементи на дребен тарикатлък преди 1945та, масовият мор и разваляне на "материала" е станал точно по време на социализма. Преди това е имало много повече съзнание и морал. А андрешкото е точно типичния протообраз на социалистическия комуняга, който, бос дявол, не гледа да се квалифицира и да заработи нещо като хората, ами ще се натиска на село и ще робин-худства.
Това изобщо не е бил масовият българин.

# 1 169
Според Георги Марков Андрешко е справедлив човек...

И ако смятате Андрешко за тарикат,(той нищо не печели от забатачването на бирника!),то тези които чинно си плащат грабителски данъци какви са,ако не тъпаци?!

Общи условия

Активация на акаунт