Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 62 977
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 120
Аз от онуй време нахвърлих положителното от детството ми. Достатъчно е плюто и се плюе, има защо. Но твърде дълго служеше като оправдание за несполуките в новото.
А новото - за жалост ми избожда очите вече. Европа и ние сме , по- зле от НПО - та и интеграцията на роми.
Но пък децата ни имат избор За радост и за жалост.

# 121
Липса на реална редакция е. Не само при художествената литература, а и медиите. Превежда се с гугъл и квот види и сметне за фрапиращо 'редакторът' на вестник Х с едно прочитане - толкоз. Парите идват от реклама, а не от абонаменти, така че даже е някакъв плюс липсата на редакция, защото аз като кажа, че някакъв текст е ужас, хората кликат да си го потвърдят.

# 122
Ами на мен сега си ми е екстра. Малко неща ми избождат очите в момента.
Съгласна съм за преводната литература. Потрес е. Точно преди два дена четох една книга и онемях. Проблем на липса на редактори е. Именно защото хората са извратени от соца и гледат манджата вместо културата и изкуството. Та затова издателствата не се хабят да хвърлят грешни пари за преводачи и редактори.

# 123
Нямам идея за качеството на литературата, но по соц време..Нали помните онези стари секции, които заемаха едната дълга страна на хола. В къщи цялата беше в литературата. Все какво излизаше като издания. 
Не за да събира прах.
А що учебници. Последно синът ми като се събрахме семейно, даде поръчка на баба си да му изнамери учебник по математика от тяхно време..

# 124
Нямам идея за качеството на литературата, но по соц време..Нали помните онези стари секции, които заемаха едната дълга страна на хола. В къщи цялата беше в литературата. Все какво излизаше като издания. 
Не за да събира прах.
А що учебници. Последно синът ми като се събрахме семейно, даде поръчка на баба си да му изнамери учебник по математика от тяхно време..

Същата библиотека имам сега. От Икеа - наредили сме 10ки книги, четем нонстоп.

# 125
Учебник по математика бива, там не откриват нещо ново и достатъчно просто за ученици всяка година. Обаче всичко, което се развива бързо (биология) или подлежи на индоктриниране (история) - твърдо не.

# 126
Книгите на хартия, вече са скъпо удоволствие. Библиотеките за родителите ни са спасение.
А за децата ни, знам.ли..Моето четеше като малко, сега -не 
Това е новото. Да, сега ще скочите как децата ви четат.

# 127
  • Другата България
30 години и повече след "соца" той, соца, продължава да бъде оправдание и извинение за манталитет и възпитание. Или пък за липсата им.
Ей този "феномен" за мен е ....странен. Меко казано.

# 128
Не виждам нищо ново. Едно време не си давала пари за книги , а са ги купували вашите. Сега ги плащаш ти и ти се свидят парите, не че книгите като цяло много са поскъпнали. Аз си купувам книги. Да, не е яко да дам 20 лв за книга, ама от баща ми ли да искам?

# 129
Това е малко мит с четенето едно време. Казвам го от първа ръка. Не е до моята или на семейството ми среда. Майка ми като е работила в това книгоразпространение разказваше как идвали малки, средни и големи функционери и поръчвали книги по каталог, по цвят и по много бройки от една книга за стринка, лелинчо, тетка, съседа. Всичко евтино и на килограм. Ама пак с връзки. Трябва да имаш вътрешен човек, че да се сдобиваш редовно с книги. По рождени дни познайте какво се подаряваше на мало и голямо? Книжка. И ние децата бяхме много разочаровани от книжка подарък Grinning после обаче се почна страшно четене. Сега чета в оригинал на испански и на английски. Но от всички мои познати и съученици никой не е четял книги.
През соца е имало добри преводачи в общи линии. За съжаление децата ми не четат. Едното е бебе на 4 месеца, а другото на 2 години без 3 месеца. Каквото и да правя ако я оставя с книга за 2 минути ще я накъса на парчета. А постоянно чета за бебета и малки деца, които обожавали книжки. Ама сигурно като порасне ще се променят нещата.

# 130
Не е мит! Четенето беше свят, както сега тв и интернет.
Ако не си навън, четеш и се пренасяш нейде. Разни задължителни литератури се оказва, че си ги изчел преди да ги учиш. Даже са били смислени и интересни.
А когато  е било твърде интересно и имаш режим..Свещта вършеше работа.

# 131
12.99 на месец е строител. Има в ютуб, в читанка, вв всякакви сайтове всякаква литература. От пиле мляко. Не съм чул някой под 50 години имаш желание да чете да няма материална възможност. Желание няма.

# 132
Да, Футбол. Разногледи сме вече от имането и ангажираността.
Естествено е четенето да остане най-назад.
Аз завиждам на тези, които изключват и четат. Изгубих го, а мечтаех за време.

# 133
Майка ми редува котлона с фейсбука и телевизора. Баща ми се прибира след нея и редува само телевизора и фейсбука.
Нямало време за четене, друг път.
П.п. аз и в мамата пиша, и готвя в момента, и книжка чета.
П.п.п. сайтът Читанка прелива от книги. Ама като няма желание за четене...

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 19:08 от Нарцùса

# 134
  • София
Така е. А коя добронамерена идея успява или е успяла да се осъществи изобщо, камо ли пък без да затрие маса невинни хора? Да не забравяме кой пише и историята, все пак.

Добронамерена идея и затриване на маса невинни хора, нещо не ми се връзва, но ок. Значи, имаме добронамерена идея, обаче трябва да затрием невинни хора, маса казвате. Ок ли е, ако попаднете в тази "маса"?
Въпроса е риторичен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт