Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 62 998
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 135
Така е. А коя добронамерена идея успява или е успяла да се осъществи изобщо, камо ли пък без да затрие маса невинни хора? Да не забравяме кой пише и историята, все пак.

Добронамерена идея и затриване на маса невинни хора, нещо не ми се връзва, но ок. Значи, имаме добронамерена идея, обаче трябва да затрием невинни хора, маса казвате. Ок ли е, ако попаднете в тази "маса"?
Въпроса е риторичен Simple Smile

Връзва се от памтивека. Като покръстването - не само нашето и не само то. Доста хора са затрити в името на Христовата вяра. С това в никакъв случай не приравнявам двете, но изразът "Пътят към ада е постлан с добри намерения" не е случаен и има много измерения.

# 136
Значи вие искахте някак да внушите (поне така аз ви разбрах), че един вид соцът е давал възможност да се чете : "едно време какви библиотеки имахме", а демокрацията - не. Аз казах - че аз имам голяма библиотека, изградена от мен сега - набор 88 съм. После казахте, че нямаме пари сега. Аз попитах 14.99 за сторител или 20 лева за интернет и 100 лв за смартфон ли нямаме? Някои сигурно нямат, но са малък %. Масата имат пари и възможност да четат и в момента. Така че демокрацията не ни е отнела четенето. Може би по-скоро технологиите са виновни, но те щяха да се развият и при комунизъм...нали така.

# 137
Майка ми редува котлона с фейсбука и телевизора. Баща ми се прибира след нея и редува само телевизора и фейсбука.
Нямало време за четене, друг път.
П.п. аз и в мамата пиша, и готвя в момента, и книжка чета.
П.п.п. сайтът Читанка прелива от книги. Ама като няма желание за четене...
Моите четат. Майка ми пенсионерка, взема книги от библиотеката и чете.Присрива се с тях.
Баща ми доста рядко, но е затрупан от подарени книги, които после коментират.
Всъщност точно родителите ми са поколението, които са усетили и живели в двата строя. В бурните години, приятели доста спореха, но не прекрачваха границата.
Смея да твърдя, че най-бурните демократи сега са доста разочаровани пенсионери.
Та няма бяло и черно. Жалко, че за толкова години не стана по-стабилно и ясно.

# 138
То не стига само да са живели, а и да са работили. Това ще рече хора, които са били между 25 и 50годишни през 89та. Тези, които са били тийнове, деца или въобще неродени през 89та, хем са били издържани от родителите си, хем не са имали база за сравнение какъв друг живот може да има. А по-възрастните изобщо не са усетили работните възможности и са си останали с идеята за прекрасното минало и ужасното настояще, в което вече има твърде много неща, а парите им не стигат за всичкото, дето го има.

# 139
Моето четеше като малко, сега -не  
Това е новото. Да, сега ще скочите
Без да скачам, само се чудех дали сега имат списъци през лятото и дали се случва нещо, ако не са прочетени? В какъв смисъл "не чете"? Не беше ли часът по литература цяла година според прочетените книги през изминалото лято? Или имаш предвид извън него?

Около мен и тогава, и сега се чете. За възрастните не зная, но децата ходехме всяка седмица в библиотеката, а и да слушаме плочи с приказки. Не знам дали е било популярно или изключение според читалището.

# 140
Моята майка казва, че сега е по-добре.
Идеален живот няма никога и никъде.
Относно четенето- не е задължитно да е на хартиен носител.

# 141
Забелязала съм, че в култури, където материалното “благоденствие” е по-трудно достъпно, образованието е повече на почит. Лично теб Футболеро съветвам да погледнеш Brave New World, (Aldous Huxsley), книга излязла горе долу по времето, когато 1984 на Оруел излиза.

# 142
Нарциса, ако коментираш моите постове.
Родителите ми са около 50-ти набор.
Близки сме, а те широки души. Та в годините, често съм присъствала на сбирки с приятели техни.
Спорове, раздумки.Как не се случва вече, защото няма за какво.
Това и в работното ми място се е случвало.. Коментари преди и след избори. Сега вече е тихо.
Та мисълта ми е, че онова, което звучеше " 45 г стигат", сякаш пак би се случило ако хората виждаха надежда.

# 143
И преди, и сега е имало четящи, нечетящи и имитиращи, че четат.

Сега основният проблем според мен са телефоните, като биберони за възрастни са, когато си тревожен или скучаеш започваш да цъкаш в соц медии и да дуумскролваш (да прецъкваш негативни новини). От постоянното прескачане от таб на таб, от едновременното гледане на клипче, преглеждане на сайт, гледане на филм, отговор на имейл се засяга способността ни да се концентрираме за повече от 5 минути върху една дейност. Четенето на книги изисква концентрация, това е загубено и ще се губи повече сред децата, които консумират клипче след клипче в тикток от по секунди. Мозъкът е пластичен и поемането на информация на такива малки хапки затваря вратата към четенето. Сори за офтопика.

# 144
Основният проблем е, че всичко е хаос.
Забатачи се всичко и никой не иска да поеме отговорност, защото му е ясно, че нама да въведе ред или трудно ще сложи компенсация в джоба си. Голямото крадене мина.

# 145
  • София
Да. Някак въздишките винаги се свеждат до това как са получавали малко, мо сигурно, без да си дават много зор, защото някой друг ще се погрижи. Ок, а който иска много и е готов да бачка денонощно, какво прави?

Не може. "Уравниловка" като термин навлезе тогава, нали?

Книгите са много скъпи, вярно. Но съществуват библиотеките. А и винаги може да се подари един обикновен четец на родителите и да се качат стотици книги.

Основният проблем е, че всичко е хаос.
Забатачи се всичко и никой не иска да поеме отговорност, защото му е ясно, че нама да въведе ред или трудно ще сложи компенсация в джоба си. Голямото крадене мина.

Явно не е, щом все още се натискат да са във властта. А е хаос, защото при нас реално нямаше истинска смяна на строя. Все едни и същи ДС ченгета.

# 146
Какво значи всичко е хаос? Някаква конкретика.

Според мен и тогава да е било хаос, вие е нямало как да знаете.

Защо - защото сега малко или много има свобода на словото (да приемем, че въпреки че сме на кое там място по свобода на словото все пак има).

Пример - тогава става авария в чернобил или да речем местният бабаит наръгва и убива едно дете.

Тогава - това не излиза в медиите и там си тече вълната от славохвалебствия. Не ходи Сашо Диков, Господарите, Любо Жечев и Боби Ваклинов да разпитва депутати и Тато защо да речем има радиация във въздуха или защо няма банани на пазара. И ти си мислиш, че има голям ред.

А сега имаш чувсвтото за хаос, защото има медии, които нонстоп показват някви лоши неща, които се случват. Ами те и тогава са се случвали, ама не си знаела. Щото по радио точката пускат само песни във възхвала на новия петилетен план, който е преизпълнен за 2 години. Преизпълнен, ама народът пак няма пари.

А никой не каза и дума за това, колко хора са били затрити по затвори заради техният произход и вярвания. Или поне никой от феновете на комунизма.

# 147
  • София
Хаос е, защото от партокрацията директно скочихме в клептокрацията. И не сме излизали вече 30+ години.

# 148
  • Great Britain
Бедни години бяха.В няколко аспекта.

# 149
  • Другата България
Те и сега са бедни.
Или “бедни“. В няколко аспекта, зависи от гледната точка. И не само.
Но е добре, че има избор пред хората, отново ще кажа, че това за мен е едно от основните предимства на новия стар строй, режим или кой както го разбира. Какво ще прави с въпросния избор вече зависи от всичко друго, но не и от строя или режима, при който живее въпросния човек/индивид.

Общи условия

Активация на акаунт