Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 190
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 275
Като заговорихме за Родопа, та се сетих за едно от малкото неща, останали от времето на соца, които истински ми харесват - запазените знаци на Родопа, Български пощи, дракончето на Петрол, Кукления театър, Бълтарска телевизия и още десетки други - всички рожби на един и същ човек, изключителният, недостатъчно известен у нас, но международно признат художник Стефан Кънчев.

https://stefankanchev.com/index.html

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 10:41 от Iris04

# 1 276
Хората са правили месо и месни продукти от соя още преди стотина години. Има един разказ от 30-те години на миналия век "Соя" на Светослав Минков...
Баба ми печеше соя и ръж, мелеше ги и ги смесваше с чисто кафе /някога виетнамско/. Това ми беше закуската - кафе с препечена филийка хляб.

# 1 277
  • Пловдив
Наскоро се разхождаше из Фейсбука едно разказче на Чудомир за някакъв млад вегетарианец. Пак от тия години някъде.
----
Какво значи "вярват на написаното на етикетите"?! Абсолютно задължително е етикетът да е верен и предполагам, че винаги е било. Не винаги е задължително да ти казва цялата истина и съответно не винаги я казва, но казаното трябва да е истина, вкл. по закон, не толкова по морал.

# 1 278
Какво значи "вярват на написаното на етикетите"?! Абсолютно задължително е етикетът да е верен и предполагам, че винаги е било. Не винаги е задължително да ти казва цялата истина и съответно не винаги я казва, но казаното трябва да е истина, вкл. по закон, не толкова по морал.

Точно - нямат право да лъжат, но са длъжни  да изброяват само съставки, които се контролират по закон. Ако законът не казва нищо за нитрати, тогава на етикета няма и да пише за тях.
Днес например в храните има микропластмаси, да го пише на етикетите?

# 1 279
Слагаха във фуража авотан. После го забраниха.
Какви количества се изсипваха, и не само от него.
Чисто  у нас, като смелим зърно и  храним. И пак не се знае, царевицата расте на нивата , пръскат от горе близките ниви.

# 1 280
Как пък да не са слагали и торове и антибиотици слагаха. Знам че писах някакво съчинение по природознание за използване на не химични вещества за торене билки и леко отровни растения. Майка ми много четеше и още тогава беше против. А си спомнях как дядо ми лекуваше кокошките си - слагаше антибиотика в малко хляб и го набутваше в човката на омърлушената птица. Повечето се съвземаха, но не беше масово. Имаше и ветеринар в селото, когото викаха и ликуваше какво ли не по животните. На запад е по-търсено да си ветеринарен лекар, от хуманен. Но то е заради кучетата и останалите домашни любимци, които сега са равноправни членове на семействата. Да си куче в тоя живот😀, на запад де (и котка става), другото - в чинията.

# 1 281
Някакви много упорити легенди са тези за истинската храна едно време, непобедими направо. Най-жалко е, когато го повтарят млади хора.

# 1 282
Мисля, че митът за чистата храна е пряко свързан с домашното производство. И баба и дядо от страна и на майка ми, и от страна на баща ми (живеещи в малък планински град) отглеждаха плодове, зеленчуци и животни. Единият ми дядо даже беше агроном и в двора винаги е имало парник. Ягодите и малините за компоти бяха домашни от двора; винаги е имало кокошки, които да си щъкат свободно и да си хапват разнообразно; прасето се хранеше с коприва и тиква, не само с ярма. И зайци имаше. Всичко това се консервираше за зимата. И почти всяко семейство или само си произвеждаше, или имаше по-възрастни близки, които произвеждаха и за него домашна храна. То затова и не умряхме от глад през 90-те, когато "социалистите" опоскваха държавата.
Аз тук бях писала, че никога няма да простя на комунистите, че скъсаха хилядолетната връзка на българина със земята - направиха селянина полугражданин и гражданина - полуселянин. И след 89-та, когато взеха да връщат земя и животни, хората не знаеха какво да ги правят. Най-ужасното е с животните - селектирани, а масово на заколение. Баща ми е ветеринарен лекар и по това време работеше в "Родопа" . Скоро ми разказа за бременните биволици, докарани, за да бъдат заколени. Worried А само допреди няколко години, ако лекар прати бременно животно за колене, са му отнемали лекарските права за сериозен период. Сега внасяме от Индия и това влиза в новинарските емисии.  Доколкото знам, румънците не са направили тази глупост за такова неорганизирано връщане на животните и са успели да си съхранят животновъдството. Затова имат и качествено мляко и нашите мандри внасят румънско мляко, за да произвеждат сметана.

# 1 283
  • София
Ами за 30 години да се беше възстановила тази връзка, като е хилядолетна.
То и със земята ставаха такива драми и т.н., ама нали трябваше да се върнем до ниво 44-та, само и само да отхвърлим комунизма

# 1 284
То и със земята ставаха такива драми и т.н., ама нали трябваше да се върнем до ниво 44-та, само и само да отхвърлим комунизма
Опорката как до 44-та България е била в каменната ера и бай Тошо я построил от лунен пейзаж, издиша отвсякъде. Факти (документи), че не е било така - тонове.
А ако толкова лесно може да се възстанови скъсаната връзка, няма да е чак толкова голям проблем. Защото, като си родиш и отгледаш децата във Франция, и те си родят и отгледат своите пак там, това трето поколение колко българско самосъзнание ще има?

# 1 285
  • София
Някъде да съм казала такова нещо? Но не е била и такъв рай неземен за всички, каквато я описвате.
Т.нар. хилялолетна връзка не е скъсана само у нас. Селското стопанство става интензивно, все по-малко хора са необходими за изхранването, дори има и излишъци и на хората се плаща да не сеят.
Нали лошите комунисти не даваха на хората да живеят където искат, държаха ги крепостни. Сега - ау, ами то няма желаещи за обработват земята, ама ние не умеем, ние искаме пред компютъра.

# 1 286

Първо, чия е вината, че нещо сторено от комунизма не може да се поправи? И второ, любовта към земята изветрява в целия цивилизован свят, но там става плавно и равномерно, а не с трусове и катаклизми.
И с презастрояването в София е подобно - веднъж като се оплеска нещо после не може да се поправи. Или би могло, но не и справедливо или пак по комунистически.

# 1 287
Съжалявам, Ирена, но нито ти, нито някой друг, може да каже какво би се случило, ако не се беше случил Съветският експеримент преди повече от 100г. Първо, възможно е капитализмъмът да е изглеждал изцяло различно от траекторията, по която е поел тогава. Много от западните страни въвеждат социални политики, които са взаимствани от идеите за достъпност на образование, здравеопазване и жилище, които са първоначално прокарани от социалистическия идеал ( тук не говоря за екзекуция).

Второ, няма начин да знаеш как капитализмът в България би се развил, ако бе възможно да изтриеш соца. Може би по подобие на Гърция и Турция, които са най-близките не експериментирали с комунистическата идеят? И двете не са вързали в сравнение със Запада, обаче, а имат много повече ресурси.

Трето, другите ни съседи са се оттърсили от мизерията и вървят към европейски модел живот и управление. Аз съм ходила в Румъния след Чаушеско, те бяха като в Средните векове, дори румънец ми е казвал как е бил войник на границата срещу Видин, в град без ток, а отсреща свети и колко са си мечтали да са напреднали като нас. Хайде сега ги виж колко са наваксали?

Проблемът е в хората. Не е в строя. Има някаква обреченост и упоритост в това българско черногледие, което пречи да се гледа напред, мисли далновидно и с идея за бъдещето като по-добро от днес, което и резултира в липса на действие и мрънкане или просто живуркане всеки за себе си, а останалите, средата, личната отговорност са на нула. Все държавата, строят, някой друг е виновен.

# 1 288
Връзката със земята се къса естествено с напредъка на индустриализацията. Само че едно е в селското стопанство да стане доброволно коопериране , или окрупняване на земята, така че собствениците да имат интерес да модернизират процесите и да развиват земеделие и животонвъдство, друго е социалистическата безстопанственост, последвала насилствената колективизация.  Първата българска кооперация е създадена през 1890 година. До 1944 г. България е на второ място в света по развитие на кооперативното движение след Дания. Този нормален процес комунистите го прекъсват и селяните от собственици, загрижени за своето се превръщат в безхаберници, които гледат на ТКЗС-то като възможност да си вземат нещо, дори не казвам да присвоят, защото общото е ничие. А на своето лично стопанство проявяват характерното си трудолюбие и спестовност. И е нормално, никой не иска да бачка за тоя дето духа, лайтмотива на цялата работа беше Ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат.

# 1 289
...
Трето, другите ни съседи са се оттърсили от мизерията и вървят към европейски модел живот и управление. Аз съм ходила в Румъния след Чаушеско, те бяха като в Средните векове, дори румънец ми е казвал как е бил войник на границата срещу Видин, в град без ток, а отсреща свети и колко са си мечтали да са напреднали като нас. Хайде сега ги виж колко са наваксали?

Румънците не бяха изостанали в буквален смисъл, Чаушеско им беше затегнал много здраво коланите, защото искаше да остане без външен дълг, което и направи. Всичко, каквото можеха изнасяха, не внасяха технологии, имаха режим на тока, имаха дажби на бензина.  Мисля, че влязоха в демокрацията без външен дълг, но не знам дали си е струвало, в България категорично не се вървеше по техния път.

От друга страна обаче, още преди да влезем в ЕС, вече ни бяха изпреварили като БВП, така че тази изкуствена "изостаналост" заради остеритета много бързо се навакса в годините след Чаушеско.

Общи условия

Активация на акаунт