Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 231
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 290
Този нормален процес комунистите го прекъсват и селяните от собственици, загрижени за своето се превръщат в безхаберници, които гледат на ТКЗС-то като възможност да си вземат нещо, дори не казвам да присвоят, защото общото е ничие. А на своето лично стопанство проявяват характерното си трудолюбие и спестовност. И е нормално, никой не иска да бачка за тоя дето духа, лайтмотива на цялата работа беше Ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат.
С риск да звуча грубо, горецитираният лаф е абсолютно актуален в 99 процента от частният бизнес в момента. Всички наемни работници гледат на работното си място като на възможност да си вземат нещо, а шефът да се мори с ревизии и проверки, като не му се работи.

И каква е тази глупава постановка, че общото е ничие? Семейният бюджет, като е общ, да взема да го раздам на комшиите?🤭

# 1 291
  • СИ
...
От друга страна обаче, още преди да влезем в ЕС, вече ни бяха изпреварили като БВП, така че тази изкуствена "изостаналост" заради остеритета много бързо се навакса в годините след Чаушеско.

Понеже често прескачам до Румъния мога да кажа, че до около 2003-та, 2004-та година си бяха доста по-зле и доста по-назад. И някъде след 2005-та или 2006-та нещо стана и се промениха рязко. Не знам как го направиха, но за няколко години обърнаха всичко. Днес доходите им са поне два пъти над нашите и видимо се развиват много по-добре. Контрастът е особено ясно изразен по отношение на селата и малките градове. При нас е мъртвило, в Румъния селата и малките градчета са пълни с хора, деца и работещи фабрики и заводи.

# 1 292
Този нормален процес комунистите го прекъсват и селяните от собственици, загрижени за своето се превръщат в безхаберници, които гледат на ТКЗС-то като възможност да си вземат нещо, дори не казвам да присвоят, защото общото е ничие. А на своето лично стопанство проявяват характерното си трудолюбие и спестовност. И е нормално, никой не иска да бачка за тоя дето духа, лайтмотива на цялата работа беше Ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат.
С риск да звуча грубо, горецитираният лаф е абсолютно актуален в 99 процента от частният бизнес в момента. Всички наемни работници гледат на работното си място като на възможност да си вземат нещо, а шефът да се мори с ревизии и проверки, като не му се работи.

И каква е тази глупава постановка, че общото е ничие? Семейният бюджет, като е общ, да взема да го раздам на комшиите?🤭

Ами така са възпитани явно, да гледат да прецакат злия капиталист-изедник.

# 1 293
България загуби най-важния капитал - хората, особено младите хора. Непоправимо е според мен. Не изринахме оборите когато трябваше, мисля, че към 94та беше преломният момент.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 18:07 от наивница на средна възраст

# 1 294
За първи път чувам, че са връщани животни след 1989....
Ниви и гори да, но животни не са ми върнали.

# 1 295
За чистата храна ще кажа, че масово си отгреждаха доматите с изкуствена тор. Хвърлена без никакви инструкции.

# 1 296
Ирис, повечето от тези работещи не са и помирисвали комунизъм, все пак минаха 30 години. Кой ли ги е възпитал така, да прецакат капиталиста-изедник?

# 1 297
Върнаха и животни - крави, телета. Някои хора си ги оставиха за дамазлък, хубави породи за мляко, повечето ги изклаха.
Плачеха жените, които са се грижили за теленцата.

# 1 298
Връщаха. Но хората вече бяха по градовете и ги изклаха - по едно теле, по едно прасе..

# 1 299
Пак са ме прецакали, поне да ми бяха дали едно прасе.....

# 1 300
Без торове и пестициди няма как да очакваш реколта.Същото и с животните и антибиотиците.

То и в момента постоянно се спират пестициди, пускат се нови и след година -три се спират. Защо ли;) Прословутия Раундъп много хора си мислят, че е забранен като канцерогенен, но не е.
Плаща си фирмата и срока му се удължава. А колко производни има и се ползват масово.

За жените и забраната до определена ( фертилна) възраст да работят в отровна среда, не е било само, заради силата на отровата, а държавна политика. Защото е рисково за бъдещо дете. Както и категориите труд, задължителни прегледи, вредни и т.н.
Няма ги вече тези неща, частен бизнес и ако искаш ( твой избор и безисходица)
За чистата храна ( плащаш сирене от мляко), колко години ни затваряха очите. Сега на различни рафтове и пак при проверка ( когато има такава) се оказва, че не е, това което плащаме и мислим, че купуваме.
Все е печалба и ако мине номера.

# 1 301
Ами това от хората си зависи, нали? Да гледаш да прецакаш работодателя, клиента, да бутнеш подкуп на контрольора, той да ги вземе... Не идват извънземните да  развалят сиренето.

Излиза, че сме кофти материал... И предишното поколение така е възпитало и сегашното. То предишното е  същото това, дето се носят легенди за грамотността и образованието през соца, а пък като видиш във фейса как пишат петдесетгодишните и ти става лошо.

# 1 302
Само ние сме кофти материал в целия свят.

# 1 303
  • Русе
За жените и забраната до определена ( фертилна) възраст да работят в отровна среда, не е било само, заради силата на отровата, а държавна политика. Защото е рисково за бъдещо дете. Както и категориите труд, задължителни прегледи, вредни и т.н.

За това не знам как е било. Не се сещам сега за някой ,който да е работил в такива предприятия, но пък имаше доста и не съм много сигурна че е имало подобен контрол. В Русе се произвеждаше доста химия, а и бакелити имаше. Но в интерес на истината не знам. Обаче пък от обгазяванията от Румъния никой не можеше да спаси. Много семейства се изселваха от Русе - Сандански, Априлци. Познавам доста семейства. Та вредни, прегледи - ала бала

# 1 304
Не сме кофти материал, но сме черногледи, не мислим повече от “за днес” и не осъзнаваме силата на личния избор, а вървим по-течението.

Общи условия

Активация на акаунт