Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 204
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 225
  • Paris, France
E, статията е за най-хубавото десетилетие в живота, а не соц vs след прехода. Нормално е повечето хора да са избрали 80те. Причината е, че повечето, който биха избрали 40те или 30те вече не са живи.

За едната ми баба най-хубавите години били 1930те, а за другата 1940те. Не, че са били много хубави, ами това са 20те им години, когато вече са имали самостоятелен живот, па макар и в бедност или война. За тях са и първите години, в които са имали течаща вода в къщи, макар и студена само. Били са бежанки и като деца са носели вода за пиене, миене, готвене, пране и къпане на бебета и малки деца. През 40те имали електричество, поне за лампа, течаща вода, радио, шевна машина, неща, които за нас са даденост и не можем и да си представим, че в днешно време има хора, които нямат достъп до тях или за които са лукс.

За мене средата до края на 80те бяха първата любов, дискотеки с танци манци, нови приятелства, които се запазиха и до днес и затова са ми мили. А и друго си е да си на 14, 15, 19 години.

90 са ми съзряване, много пътуване, учене, работа, работа, работа, постоянно местене, нови познанства, първият ми мобилен телефон, дето бачкаше само в центъра на Лондон, първият ми компютър, интернет, гаджета. Към края даже имаше излизания, заведения, музеи, театри, кабарета, опера . Веднъж даже ходих на кино. Сегашният ми мъж ме заведе. Това бяха най-просперитетните ми, удобни и интересни години, в които сбъднах всичките си мечти без две. От 90те ми липсва тесният обхват на мобилните телефони. Винаги можех да се извиня с липса на обхват 🥳. Сега ако не върна отговор до 5 минути, лошо. 10 минути и се звъни в полицията, образно казано. Липсва ми и възможността да пътуваш в последния момент с каквото си поискаш. До 2004 поне в самолета се влизаше с ножици, юргани, ядене и пиене колкото искаш.

# 226
  • Другата България
За мен най-хаотични, бързи, пълни със събития и икономически катаклизми бяха 90-те. Не ги обичах. Пък бях млада.
Последните 20 год. минаха на един дъх. Като цяло дръпна човечеството, но и донякъде се върна в старите мракобесни времена.
И бъдещето ме плаши. Но поколенията да му мислят Wink
Същото мисля, за всичко.
90-те ми бяха.....нови усещания. И аз бях млада, дори тогава родих, и с това ги свързвам, но помня и режима на тока, прословутите опашки за козунаци, после дойде Виденовата зима, промените...
Най-лежерно се чувствах през 80-те, като че ли най-спокойно.

# 227
От края на 90-те до края на първото десетилетие на 2000-те. Едва ли е изненада на каква възраст съм била тогава - 20+. Промените и новостите бяха огромни, а след 2000 г. се оказах и доста добре финансово и се скъсах от пътувания (преди това бяхме в Шенгенския черен списък и беше по-трудно).

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 21:39 от Параход

# 228
От 2005 досега идеално, пълен разцвет. Весело ми беше 90-те. В края им съм била на 20 и макар че бяха смутни години, мутренска история, не може да се сравнява с помията и нищетата на соца.

# 229
Чак пък нищета, айде бе! Много добре си живееха хората, за разлика от сегашното разслоение.
На мен след 95 са ми любими години. До 2004-2005. И после не са ми лоши.
80 -те не ми бяха нещо особено. Безгрижни, като на всеки млад човек. Но следващите ми бяха по-спокойни финансово, защото вече работех.

# 230
Aко ще сравняваме кой как се е чувствал, а не принципно ситуацията, за мен най-доброто време е било между 1995 и 2010. Вече бях достатъчно финансово стабилна и все още достатъчно млада. И детето още беше малко и гушкаво.

# 231
https://www.posoki.com/galp-s-prouchvane-koe-e-nay-dobroto-deset … 4GNL3Tw941Wk6T-No
 Поне да признаят източника на идеята и  как са си изкарали парите за статията, върху тази тема. Не вярвам на съвпадения аз.
 И после осмиват бг.мама и  нас.

Мисля, че нова отделна тема по линка горе е подходяща::

https://m.bg-mamma.com/?topic=1523027.new#new

# 232
Всеки си говори от своята камбанария. Аз не познавам хора живели добре в соца. От София съм. Морална и материална нищета. Не знаеш кой съсед, роднина или "приятел" ще забие нож в гърба ти за един москвич или дори нещо по-дребничко.

# 233
Ами според всеки си  е, при мен след 95 почнаха проблеми, болести ,  та  и младостта си отиде. Много работа върху ми.
 Не  е до соц, той бе свършил.  Даже през 80-те бе в застой , но винаги се усещат нещата след време.

# 234
Aко ще сравняваме кой как се е чувствал, а не принципно ситуацията, за мен най-доброто време е било между 1995 и 2010. Вече бях достатъчно финансово стабилна и все още достатъчно млада. И детето още беше малко и гушкаво.

Точно по същите причини и аз ги харесвам.

# 235
През комунизма,през 80-те години цял месец работехме до изнемога на селскостопанска училищна бригада,(беряхме домати). За което ми платиха цифром и словом 6лв. шест лева! Днес тези шест лева се равняват на приблизително тридесет лева.
Та тези,които твърдят че били свободни и живеели прекрасно през соца или са деца на висшата червена номенклатура,или психологически са изтрили от паметта си ужасяващото насилие...

# 236
О, бригадите... Познавам хора, копали като студенти основите на АЕЦ Козлодуй, както и хора, копали Софийското море. Робски труд за стотинки.

# 237
То това с кой кога са му били любимите години почна от фенове на комунизма в тази група. И аз за това казах, че ако ще чума да е, ако ти си здрав и на 20 - тогава ще са ти любимите години. Щото дето се вика тамън е почнал да ти става и все още не пада бързо. Ама това няма нищо общо с това, че времето може да е чумаво. Като при соца.

# 238
Общо взето на почти всички щастливите времена са 20-те им години. Млад, здрав, влюбен, животът е пред теб, трудностите не умарят толкова. Лошо е, когато човек свърже това със строй и промива мозъците на внуците.

# 239
Точно - представете си 100 годишната война между Англия и Франция... и свършва там 1500 и някоя и един 90 годишен дядо вика - ей през войната по-добре беше - жени, алкохол, битки. А сега се изпускам и не мога едно кюфте да сдъвча. Това значи ли, че войната е по-добре от мира.

Общи условия

Активация на акаунт