Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 264
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 810
  • Paris, France
До колко деца е прилично да има човек, за да не се употребяват по негов адрес тъповато-просташки изрази като "цвъка"?

За дядо ми едно, колкото да не мислят съседите, че си обратен, импотентен или не нацелваш правилната дупка. За баба ми също едно, колкото да има кой да те гледа като остарееш и овдовееш, а и да не ти увисват цицорите. Щеше да припадне като разбра, че съм бременна с второ и смятаме да го раждам. Е, зарадва се, хареса внучката, ама си призна, че я дразнят като крякат и тичат из апартамента. За другата баба - едно казваше, че разведена с две и било трудно, а бездетният и брат направил кариера и купил голяма къща. За родителите ми - едно, колкото да не плащаш ергенски данък и да има на кого да прехвърлиш апартамента ако някоя баба хвърли топа, че по соца човек нямаше право на повече от един апартамент в голям град. За леля ми - николко, защото видяла колко е тежко на майка и и искала бездетен живот като на чичо си. Умря без деца и живя екстра и до дупка.

За мене - кой колкото иска, ако може, разбира се, но едно дете е идеалното, защото остава повече свободно време и няма много конфликти.

Имам две приятелки с еднакви имена. Едната има едно дете, а другата 5. Като говоря за някоя от тях, вечно ме питат за тая, дето снася ли говоря или за другата 🤩. Това със снасянето го чувам редовно и от французи, а те са толерантни на тази тема.

# 811
  • Пловдив
ОК. Исках да обърна внимание, че идеалното за Х не е единственото допустимо, правилно и прилично. Не над колко е трудно за Х, леля му и т.н., а над колко бр. е уместно наричане с подобни думи, изразяващи такова отношение (според мен изобщо не са). Както и да е, мерси. Simple Smile

# 812

-----
До колко деца е прилично да има човек, за да не се употребяват по негов адрес тъповато-просташки изрази като "цвъка"?
За баба ми, свекърва ми, нейната майка и майката на майка й, за брата на баба ми плюс за леля и чичо от бащината ми страна отговорът е едно дете.

# 813
Няма значение броят, важно е как се гледат/възпитават.

# 814
  • Paris, France
ОК. Исках да обърна внимание, че идеалното за Х не е единственото допустимо, правилно и прилично. Не над колко е трудно за Х, леля му и т.н., а над колко бр. е уместно наричане с подобни думи, изразяващи такова отношение (според мен изобщо не са). Както и да е, мерси. Simple Smile

Е, ясно, че зависи от времена, нрави и лични разбирания.

Над никакъв брой не е уместно наричане с подобни думи, но в България отдавна е прието. Цинична култура сме. Ако става дума за някои етноси, направо се подразбира, че имат по 5 и 10, дори когато нямат.

В днешната глобализация родителското мнение и възпитание (почти) няма значение. Две деца се възпитават три пъти по-трудно от едно. Накрая се съюзяват за да ни превъзпитат.

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 03:28 от Nevena Virolan

# 815
Не съм забелязала на някой да му е важно. Държава, училища, общество - всички са пас, родителите сами да си преценяват.

# 816
ЧС, преди са ти говорили как сме зле заради запада, сега ти говорят как сме зле заради руснаците. Ти си си същата. А за младите - не говори за всички, защото много от нас живеят нормално (поне за сега) тук.

Не. Говориха ми, че сме много добре, че всяка година ставаме все по-добре и по-добре и ако на някого му се струва, че не сме чак толкова добре, то е защото строим светлото бъдеще. Западът беше заплахата, искаща да ни отнеме щастливото детство, а не причина.
Иначе да, много млади живеят тук, така е. радвам се за тях, но аз писах за тези, които се махат. Или ще отречеш, че каймакът от най-добрите училища като цяло гледа да се махне? И ако повече младежи имаха опцията да го направят, сигурно щяха да са повече. Други стоят по свои си причини - аз не съм се махнала заради старите си родители например, а и защото и аз вече съм стара. Не, че споделям визията на болшинството избиратели за държава и начин на живот. Е, ако някой като Копейкин спечели избори ще ми се наложи да се махам на стари години.

До колкото помня обобщи за младите. Не зная за каймаците някъде-си, аз живея сред хора, които определено мога да причисля към каймак на младите. Те не са комплексирани от това, че живеят тук. Не говорят колко сме били зле през цялото време (в световен мащаб това би било доста смешно). Още по-малко си въобразяват как цялото зло на света идва от една държава и не възпитават емигранти.

# 817
Казвате,че едно дете можете да го възпитате да стане добричко и прилично,но две деца не можете и те ще станат келешчета! Някаква логика?!

# 818
  • Пловдив
Приятел на мъжа ми с дъщеря на около 20 г. смята, че трескавото мислене: "да се махнат децата, че да живеят нормален живот" е застъпено повече сред нашето поколение (40+) отколкото сред младите. Не че няма много млади, които заминават навън, но според него имало и такива, които са заминали да учат навън по настояване на техните. Собствената му дъщеря си е тук, както и голяма част от нейните приятели, не всички, но доста. Беше записала да учи тук, но за огромно разочарование на татка си (който на чужбината не държи, но на добра, и то по негово мнение, професия държи) се отказа още в първи курс, защото не я кефи специалността, и засега само работи, пък какво планира, тя си знае.

_____
Вандерлъст, пък моите баба и дядо от бащина страна имаха едно дете по собствено желание (поне на баба ми) и никога не съм ги чула да говорят за цвъкане. Въпрос на... нещо си.

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 11:51 от Магдена

# 819
До колкото помня обобщи за младите. Не зная за каймаците някъде-си, аз живея сред хора, които определено мога да причисля към каймак на младите. Те не са комплексирани от това, че живеят тук. Не говорят колко сме били зле през цялото време (в световен мащаб това би било доста смешно). Още по-малко си въобразяват как цялото зло на света идва от една държава и не възпитават емигранти.

Добре, признавам си, че трябваше по-обстойно да изясня за кои млади говори и да използвам проценти.
Но за комплекси не съм споменавала, само за възможности и качество на живот, на работна среда, на нрави и обичаи. Май по-горе споменах за разрушения от хулигани прекрасен комплекс от катерушки и други атракции в парка Заимов. Много добър пример за отношение на голяма част от младото поколение.

Приятел на мъжа ми с дъщеря на около 20 г. смята, че трескавото мислене: "да се махнат децата, че да живеят нормален живот" е застъпено повече сред нашето поколение (40+) отколкото сред младите. Не че няма много млади, които заминават навън, но според него имало и такива, които са заминали да учат навън по настояване на техните.

Предполагам, че има истина в това. Но то е защото младите са млади, идеалисти и не могат да забележат някои неща, които ние виждаме. Има значение и каква професия/специалност е избрал младежът/девойката, защото за някои ИТ-та например тук има приличен доход и купон в старата среда, с помощ от мама и тати. Докато в чужбина си сам за себе си - наем, издръжка, готвене, пране, чистене...
Но на младите не им се е случвало да правят бизнес с някакви мутри и бивши ченгета и да гледат как те се отнасят с персонала си. Ми много лесно е след това да реша, че не искам моето дете да работи за тях, а в нормална среда.

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 11:55 от Черна станция

# 820
Съгласна съм с Невена, но то е и защото жизнените ни траектории са доста подобни и си е неизбежно да сме често на едно мнение. Младежите, да, излизат с имането на по едно дете от гимназията и университета, но да ги видим на какво мнение ще са, като станат на по 30. За цвъкането - за разни пуританки като мен или няколкото други по-горе. Ми дали ги слагаш цвъкане или намериш полит коректна аналогия - все тая. Населението на Земята около 2070 ще започне да намалява, кой както му изнася да си планира генопродължението.

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 16:36 от ierldan

# 821
  • Paris, France
Казвате,че едно дете можете да го възпитате да стане добричко и прилично,но две деца не можете и те ще станат келешчета! Някаква логика?!

Не. Когато децата са две, особено с малка разлика или едното е още малко е трудно да удържаш и възпитаваш, защото ако решат да се гонят из апартамента или да правят пакости, просто няма как да ги удържиш и двете. Моите са породени и бяха толкова палави и непослушни, че ме беше страх да ги извеждам заедно. christina1980 имаше подобни деца. Трудно е да задържиш вниманието на едното за да го възпитаваш когато другото крещи, реве, тръшка се, иска внимание. Виждах разликата когато баща им или някоя баба изведат едното. Другото ставаше като мушичка.

Добричко и прилично е и до характер, хормони, здравословно състояние, хранене, среда, житейски етап. За едното дете целият квартал беше сигурен, че е хиперрактивно до седмата му година. Понакога се клатеше напред назад седнало, та мислехме, че е аутист. Сега е кротичко и излиза от стаята си само по необходимост. Не слуша музика (без слушалки), не вдига шум, не досажда, не води приятели (освен ако те не настоят и само 2 пъти годишно).

Да, вярно е, че никъде не щат да идат. Ни-къ-де. Предлагали сме отделно жилище, което да обзаведем по тяхно желание, да им поемем режийните. Нъц. Едното дете пропусна страхотна възможност за година обмен със задокеански университет, защото нямало да има кой да му готви и трябвало да живее с една микровълнова, а и било далече. ММ и аз щяхме да сме стегнали багажа. Зълва ми се е тръшкала и крякала на тяхната възраст за да учи в САЩ, а дъщеря и не ще и тук да дойде за два дена.

Много различно гледаме на живота. Оня ден бивш съученик на едното дете каза, че чака да завърши и да си стъпи на краката за да има две деца. Викам му "Намери си жена първо!". Не щял жена. Намерил агенция за сурогатни майки в САЩ. Супер било и според сина ми ☹. Питах ги биха ли искали да са нямали майка. Нямало проблем. Ужасих се. Според дъщеря ми сме boomer-и. Явно е права 🤩.

# 822
Леле какви са тези неща... дано да са шега последните изречения, но си записвам във Франция да не ходя да живея. 😆

# 823
Не,най-добре си е сега-в либералния тоталитаризъм.

# 824
  • София
Леле какви са тези неща... дано да са шега последните изречения, но си записвам във Франция да не ходя да живея. 😆
Е, както жените избират донор или баща неизвестен, така и мъжете са стигнали до решение как да са единствен родител. Впрочем, аз съм силно ЗА сурогатното майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт