Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 281
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 795
  • София
...така зомбира голяма част от населението, че му беше позволено да се окопае и да прилапа икономическата власт, да създаде корупционна олигархична система с обръчи от фирми и да внуши такова русофилство, каквото никъде няма. В нормалните страни имаше лустрация и изгониха социализма, но у нас той се приспособи и еволюира без да изпуска властта. И затова сме най-корумпираната, най-бедна и най-неблагонадеждна страна в ЕС. 
Имам колега, който смята, че е някаква наша национална черта да се изкарваме най- най- зле, базирано на емоции, а не на цифри. И все повече съм склонна да се съглася с него. Навсякъде в бившия соц тече мед и мляко от чешмите, само при нас няма, и то заради русофилите.

В България се експлоатираше нормалната благодарност заради освобождението ни от това, което не било робство - според модерните разбирания. Е, няма да се уморя да повтарям, че ако на Шипка са се били англичани - тях щяхме да посрещаме с хляб и сол. А и Русия/СССР си гледаше на нас като на колония, няма спор.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 17:12 от Cuckoo

# 796
  • Пловдив
Имам колега, който смята, че е някаква наша национална черта да се изкарваме най- най- зле, базирано на емоции, а не на цифри.
+1, и дори най-яркият аргумент не са ми никакви птици и турски робствА (ако двата абзаца са във връзка един с друг), ами днешният непрестанен отблъскващ ме хленч: а) колко сме най-зле и все по-зле, и б) колко лоши хора сме българите.

# 797
ЧС, преди са ти говорили как сме зле заради запада, сега ти говорят как сме зле заради руснаците. Ти си си същата. А за младите - не говори за всички, защото много от нас живеят нормално (поне за сега) тук.

# 798
Всъщност беше обратното... Едно от най-потискащите усещания бяха,че обществените пространства (градинката пред блока,алеите,парковете...) не бяха наши,а на държавата.

# 799
  • Paris, France
Имам колега, който смята, че е някаква наша национална черта да се изкарваме най- най- зле, базирано на емоции, а не на цифри. И все повече съм склонна да се съглася с него. Навсякъде в бившия соц тече мед и мляко от чешмите, само при нас няма, и то заради русофилите

Колегата ти да дойде да поживее във Франция да види какво е оплакване! Алжирците също много се оплакват и мислят, че по-зле от тяхното няма.

Детските площадки, дето ги имаше по соца около нас, пак си ги има, ама даже не минавам от там. Ненавиждам детски площадки и детски градини.

Повечето ми набори са по две деца. В класа, където бяхме по 40 деца, не се сещам даже за никой, който да е имал повече от един брат или сестра. Смятам че е напълно нормално.

И в моя клас беше така. За целия ми живот съм видяла само две семейства етнически българи с три деца. И двете са имали 4 деца, но едно дете им е починало. Едните имаха само момичетата, другите само момчета. Тези с момичетата се разведоха и мъжът се ожени в Русия, та му се роди и момче и спря да цвъка или снася, както казваха едните ми баба и дядо.

# 800
  • София
Като се сетя кои бяха най-яростните антикомунисти...
Прочетете книгата на Илия Троянов "Кучешки времена. Революцията менте", там е описано как в еуфорията от победата най-безскрупулните и пробивни изтласкват реалните репресирани и антикомунисти от ръководствата на партиите.

# 801
  • Пловдив
На Крум Зарков дядо му (преди редакцията това - дето шеф на следствието, прокурор и генерал)?

Виж сега, има нещо друго. Няма нищо лошо да си бил някакъв и преди, и след някоя Дата с главно Д. Държавата ти е една, няма друга. Въпросът е да си почтен и не си променяш убежденията според вятъра, но обратното не следва от "бил тогава и е сега". Като се има предвид също, че понякога и убежденията търпят еволюция (не знам за революция Wink)

Дразнят ме тия сочения с пръст на тоя агент, оня партиец, третият шеф на нещо си.

-----
До колко деца е прилично да има човек, за да не се употребяват по негов адрес тъповато-просташки изрази като "цвъка"?

# 802
Да си се борил за "светло бъдеще",а след това да станеш капиталист,не е "еволюция" на мненията.

# 803
  • София
когато почнаха промените имаше организация на СДС към Районен комитет на ДКМС в София. Другарите за една нощ се събудиха капиталисти.

# 804
  • София
На Крум Зарков дядо му (преди редакцията това - дето шеф на следствието, прокурор и генерал)?
А. Атанасов - за 5 години от прокурор станал секретар на МВР и шеф на НСС.

deaf, повечето през соца не се бореха за светло бъдеще, а за оцеляване. Дори и партийци да бяха.
Дядо ми се е пенсионирал работник в траймвайното депо, с неголяма пенсия. От партийното си членство не е видял някакви особени облаги, да не кажа хич.
Докато пробивните и ориентиращи се според вятъра винаги са най-отпред, да ги видят, да ги оценят.

# 805
Детските площадки бяха ужасни по време на соца. Особено в крайните квартали. В цяла София имаше един хубав слон в Борисовата  градина, тогава Парк на свободата.  Навсякъде имаше еднакви не повече от пет вида тръбни конструкции.

Всъщност хубави детски съоръжения , дървени къщи пързалки, пиратски галери, батути, въжени съоръжения
в  паркове и междублокови пространства  като в чужбина видяхме чак в края на деветдесетте.

# 806
  • Русе
когато почнаха промените имаше организация на СДС към Районен комитет на ДКМС в София. Другарите за една нощ се събудиха капиталисти.
Тези конкретно и преди това си бяха капиталисти и не им се налагаше да се борят за нищо.
До колко деца е прилично да има човек, за да не се употребяват по негов адрес тъповато-просташки изрази като "цвъка"?
Що за въпрос.Колкото може да възпита , образова, осигури. Като се вземе под внимание, че в общия случай трябва да компенсира влиянието на институции и среда.  Ако смята, че извършва някакво геройство в полза на демография, ще обърна внимание , че  много често във формулите се смята насаление =работна сила, която генерира печалба. Но то не е така. За да се подготви в момента един специалист, е необходимо повече време, а родните образователни институции,  са много далеч от нивото на изискванията. Не изостават, а вървят в съвсем погрешна посока, при това много бързо.

# 807
Значи, ЧС, у нас реален капитализъм няма? Оттам и демокрацията става спорна. То и социализъм нямаше, по някакви много сходни със сега критерии се разпределяха благата. Комунизъм хептен не е имало, дори и на думи.
 Ами... маскари са всичките и туйто! 😂

Не знам как следва да се разбира това "нормален капитализъм", но социализъм няма, а има частна собственост върху средствата за производство и пазарна икономика. Това стига за да имаме някакъв вид капитализъм. А че имаме изкривявания има. И те са породени от националните ни особености + мимикрията на комунистите от БКП.

Цитат
Имам колега, който смята, че е някаква наша национална черта да се изкарваме най- най- зле, базирано на емоции, а не на цифри. И все повече съм склонна да се съглася с него.
До голяма степен е прав твоят колега, обаче от друга страна цифрите са си цифри и показват коя е най-бедната държава с най-ниски брутен продукт и покупателна способност.

В България се експлоатираше нормалната благодарност заради освобождението ни от това, което не било робство - според модерните разбирания. Е, няма да се уморя да повтарям, че ако на Шипка са се били англичани - тях щяхме да посрещаме с хляб и сол. А и Русия/СССР си гледаше на нас като на колония, няма спор.
Не нормална, а се внушаваше ненормално прекомерна благодарност. Давала съм примери със стихотворения, че даже и в химна ни се пееше за Москва. В коя друга независима държава го има това? Ами това, че сме били освободени на два пъти? И вдигаме паметник на армия освободителка? От какво ни е освободила?

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 17:58 от Черна станция

# 808
  • Пловдив
Цитат
Ако смята, че извършва някакво геройство в полза на демография, ще обърна внимание , че  много често във формулите се смята насаление =работна сила, която генерира печалба...
Какво геройство, какви пет лева - просто обръщам внимание на просташки и глупави изрази по адрес на нормални хора, не герои. Не знам откъде се взе това хипотетично геройство ни в клин, ни в ръкав - и то глупост като цвъкането.

Иначе знам, знам, че повече от едно дете не може да бъде отгледано качествено, да му се обръща цялото налично внимание, да се образова адекватно в хипер-супер-дупер университет, което е задължително изискване за успешен живот и генериране на стойност, и т.н.

# 809
ЧС, преди са ти говорили как сме зле заради запада, сега ти говорят как сме зле заради руснаците. Ти си си същата. А за младите - не говори за всички, защото много от нас живеят нормално (поне за сега) тук.

Не. Говориха ми, че сме много добре, че всяка година ставаме все по-добре и по-добре и ако на някого му се струва, че не сме чак толкова добре, то е защото строим светлото бъдеще. Западът беше заплахата, искаща да ни отнеме щастливото детство, а не причина.
Иначе да, много млади живеят тук, така е. радвам се за тях, но аз писах за тези, които се махат. Или ще отречеш, че каймакът от най-добрите училища като цяло гледа да се махне? И ако повече младежи имаха опцията да го направят, сигурно щяха да са повече. Други стоят по свои си причини - аз не съм се махнала заради старите си родители например, а и защото и аз вече съм стара. Не, че споделям визията на болшинството избиратели за държава и начин на живот. Е, ако някой като Копейкин спечели избори ще ми се наложи да се махам на стари години.

Общи условия

Активация на акаунт