Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 342
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 780
  • Пловдив
Тогава най-добре да кастрираме всички хора и да закриваме човечеството, че да останат ресурси. Wink

# 781
Аз съм единствено дете, мъжът ми и той. Имаме едно дете само, няма как да му обяснявам, че всички в близката му рода са откачени.

# 782
Това за планетата не е водещ аргумент, разбира се. Но все пак се появява някъде по-надолу в списъка с аргументите.

# 783
Имането на Х брой деца е лично решение, според мен. И през соца имаше с по 1, и с по 3-4. Моите братовчеди са все по 1 дете. Раждани са 50-60 години.

# 784
Цитат
Лейди Рамкин, “кофти” животът ти днес най-вероятно не се държи на политическата и стопанска система. Най-малкото не можеш да ги обвиняваш, защото имаш пълната свобода да се преместиш в друга държава с други системи или далеч по-добре работещи от българските.
Е именно де, свободата да напуснеш, единственото реално предимство.
 Ние системи нямаме, безсмислено е да се обсъждат добре/зле работещи. Тези дни по новините установиха, че директорите на училища нямат представа какво да правят при заплаха за бомба в училището. На всяко ниво и всяка система работи правилото "всеки сам си преценя", тъжно е.

# 785
О, едно време знаеха точно какво да направят. Simple Smile
Е, малко ли е да имаш възможност да напуснеш? Не е нужно да си руски олигарх, че да отидеш на море в Испания, да учиш в Холандия, да работиш в Германия и т.н. Малко ли е?

# 786
Именно, свободата на придвижване не е просто свобода да се махнеш, а също и свобода децата ти да учат навсякъде, да можеш да пътуваш, да правиш бизнес, да работиш в чужди фирми, дошли тук, да инвестираш...

# 787
  • София
Както е озаглавена темата, ясно какво ще се избере.
Но като зачетеш - ами да, имаше точно време на първоначалното натрупване на капитала и специално моите млади години минаха в него, а пък съм възпитавана по соцвреме, та се получи разнобой.
Веднъж опитах да кажа, че е трудно да ти липсва нещо, което си нямал (говорейки за соца) и щяха да ме изядат с парцалите.

# 788
Е, баш в най-първия си пост съм писала, че тогава не съм схващала какво ми липсва и не съм се чувствала нещастна. Но сега мога да оценя и какво ми е липсвало, и как са ме водили за носа. И никой не ме е изял с парцалите Simple Smile

# 789
  • София
Е, тази лишената беше по-малка от мен, какво ли толкова й е направил соцът, обаче надъхана антикомунистка. А, и да се докара пред един чужденец, дошъл да образова туземците, беше му преводачка.

# 790
  • Русе
Израснала съм през соца. Не мога да се сетя нищо, което да ми липсва от тогава. Даже доста подтискащо ми беше.  Забрани , ограничения, за които никой не ти дава обяснения.Повечето неща и тогава ми изглеждаха абсурдни.
Определно мисля, че моето дете има много повече възможности и му е много по-интересно за неговите двадесет години.
Повечето ми набори са по две деца. В класа, където бяхме по 40 деца, не се сещам даже за никой, който да е имал повече от един брат или сестра. Смятам че е напълно нормално.

# 791
  • София
Липсват ми площадките с деца пред блоковете. Нямо толкова деца, а и развлеченията им са други.
Затова пък си имаме събиращи се зад блока тийнове, които зяят и псуват до малките часове.

# 792
Е, тази лишената беше по-малка от мен, какво ли толкова й е направил соцът, обаче надъхана антикомунистка. А, и да се докара пред един чужденец, дошъл да образова туземците, беше му преводачка.

Всъщност соцът направи нещо много, ама много лошо именно за младите, които не са живели в него - отказа да си отиде и така зомбира голяма част от населението, че му беше позволено да се окопае и да прилапа икономическата власт, да създаде корупционна олигархична система с обръчи от фирми и да внуши такова русофилство, каквото никъде няма. В нормалните страни имаше лустрация и изгониха социализма, но у нас той се приспособи и еволюира без да изпуска властта. И затова сме най-корумпираната, най-бедна и най-неблагонадеждна страна в ЕС. Ей затова младите гледат да се възползват от свободата да се махнат.

Относно площадките - новото време донесе разни "Патиланци" и други подобни, каквито е нямало преди. Моето дете отрасна в една превъзходна площадка (SOS Kinderdorf) в парка Заимов. Имаше и други такива и защо ги няма? Не заради капитализма, а защото сме хора с кофти чип - хулиганите ги изпочупиха заради кефа да чупят.

# 793
  • Пловдив
Е, аз соца го имах и не ми липсва; нито децата, нито играта им прблоковете са постижения специално на соца.

# 794
Значи, ЧС, у нас реален капитализъм няма? Оттам и демокрацията става спорна. То и социализъм нямаше, по някакви много сходни със сега критерии се разпределяха благата. Комунизъм хептен не е имало, дори и на думи.
 Ами... маскари са всичките и туйто! 😂

Общи условия

Активация на акаунт