Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 190
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 840
Черна Станция, добре е по-мъдрият да спре и отстъпи в даден момент.
Никога не съм разбирала и няма да разбера това поощряване от родители към деца да се изнасят от България. Аз съм за свободния избор - всеки да си решава какво да прави в този живот и да има свободата да го направи. ...И без това е твърде кратък.

Тоест против си по-мъдрите (което ще рече с повече опит) да споделят опита си с младите?
Иначе никой никого не е гонил и на никого не е налагал нищо - детето само си избра и къде да кандидатства, и къде да учи после като го приеха на няколко места, и къде да започне работа. Ние свободата не сме ограничавали - още в 4 клас сама си реши къде иска да учи и от там нататък е все така.

# 841
Черна Станция, извинявай, може и да не съм те разбрала правилно, от от прочетеноно, останах с впечатление как най-умните се изнасят от България. Това е, с което не съм съгласна.
Радвам се, че вие лично не сте тласкали детето си да си устрои живот навън, обаче съм го виждала и още го виждам. И за мен това не е правилно. Моето е пък от тези, които се върнаха и засега е решило тук са си гради живота.

# 842
Знаете ли, че една от причините за подема в развитието на България след освобождението са точно училите на запад и завърнали се-инженери, архитекти и т.н..
Така че, държавата може да спечели много, стига да се озъпти малко корупцията...

# 843
Черна Станция, извинявай, може и да не съм те разбрала правилно, от от прочетеноно, останах с впечатление как най-умните се изнасят от България. Това е, с което не съм съгласна.
Радвам се, че вие лично не сте тласкали детето си да си устрои живот навън, обаче съм го виждала и още го виждам. И за мен това не е правилно. Моето е пък от тези, които се върнаха и засега е решило тук са си гради живота.

Да, признавам, че казах нещо такова - тези с възможности за добър университет гледат да ги оползотворят. А с възможности за добри университети са най-вече тези с високите оценки от добрите училища. Това защото следването в "селски" университет само защото е в чужбина за мен е безсмислено. И все още смятам, че повечето деца с възможности гледат навън за висше образование. После вече къде ще останат зависи от това дали ще преборят носталгията, дали ще се справят с ученето, дали ще си намерят добра работа, дали тук нямат запазено нещо добро или поне идея за нещо такова. Зависи много и от специалността - за някои специалност в България общо взето алтернативата е гладуване. Но тръгвайки да следват мисля, че повечето обмислят и опцията за оставане.
Насилването и тласкането не е по моята част по много причини, достойни за отделна тема.

# 844
  • Paris, France
Напротив, пиша след прочетени стотици теми тук. Лично аз за момента не съм разведена и не съм имала проблеми, но виждам и извън моята ситуация.
Е, когато ти и аз сме родени, не се излизаше току-така в чужбина. И моите родители не са водели такъв космополитен начин на живот, да се отрека ли от тях?

Страниците тук са писани от самотен родител, най-често майката и отразяват чувствата и желанията на родителската страна. Как детето вижда липсата на баща и как му се отразява е друг въпрос. Да, виждаш ситуацията като родител. Аз съм я видяла като дете на разведени. И по соца бащата имаше право да не се съгласи детето му да бъде изведено в чужбина и имаше думата къде да учи. Моите родители са били в конфликт и няколко пъти беше на теглилка дали ще замина. Трудно е за детето, защото то обича и двамата си родители. Това когато ги има. И пак, благодарна съм, че имам двама родители, които са присъствали в живота ми и които познавам. Не бих искала да не познавам баща си, още по-малко да не познавам майка си.  Нямаше да има баланс.

В чужбина се излизаше по соца, но не в развития свят и не съвсем свободно.

Не разбрах защо ще се отричаш от родителите си. Нали са двама, не са те изоставили, даже май те бяха осигурили с жилище и не са били в конфликт? Или бъркам.

# 845
Нещо плюс в социализма и огромно минус сега, още повече с една тема.
83-та баща ми се разболя от болест, която по соц време с ваксините се сматаше, че е изкоренена и несъществува вече.
Доста време докато разберат за какво иде дума, а той на косъм. Лечението с болница и санаториуми - година и половина. Болестта туберколоза.  През годините докато се промени здравеопазването, всяка година цялото семейство бяхме на задължителни профелактични прегледи.
Смея да твърдя, че още имам баща, заради онова здравеопазване.!

# 846
  • София
В науката няма 100% съгласие между учените,иначе нямаше да е наука...

И затова се гледа преобладаващата теория, а не разни екзотични тези.
Това изобщо не е логично и вярно.
Ако беше така, Галилей щеше да приеме, че Слънцето се върти около Земята, защото това е била преобладаващата теория.

ЧС, благодаря за подробния пост! Харесва ми как си изброила нещата и с почти всичко съм съгласна, само че аз виждам плюсове, там където за теб е минус и обратното. Например първото и последното за мен са си плюсове за социализма, за забраните. И двете са в плюс на обществото, а на мен не ми пречат, от моята си камбанария.
 Много от останалите неща си имат своят аналог днес, за съжаление. Възможностите, които се появиха с демокрацията, не отговарят на личния ми морал. Иначе през соца не живях добре, сега също. Единственото място, което удовлетворява "изискванията ми" е скандинавският модел, но ние дори не помисляме да гледаме нататък, така че е несъществен в дискусията.
Ама, разбира се!
Именно това е ядрото на проблема и вечният спор.

Социалистите винаги искат да "забраняват и ограничават" ДРУГИТЕ. Да ползват благата, създадени от ДРУГИТЕ. Защото те не умеят и не желаят сами.
Именно затова негативите за един е предимство за друг.
Защото другият паразитира върху първия.
Да, ама това е антиприродно и недемократично. Най-вече, не се харесва на ощетената част от обществото.

# 847
Нещо плюс в социализма и огромно минус сега, още повече с една тема.
83-та баща ми се разболя от болест, която по соц време с ваксините се сматаше, че е изкоренена и несъществува вече.
Доста време докато разберат за какво иде дума, а той на косъм. Лечението с болница и санаториуми - година и половина. Болестта туберколоза.  През годините докато се промени здравеопазването, всяка година цялото семейство бяхме на задължителни профелактични прегледи.
Смея да твърдя, че още имам баща, заради онова здравеопазване.!

Не разбирам  примера, той нали по соц време  е получил всички ваксини и въпреки това по соц време се е разболял.
Ако някой сега се разболее също ще го лекуват и излекуват. Миналата година баба на моя колежка я изследваха със съмнение за туберкулоза и правиха проби на цялото семейство. Отрицателни бяха, но все пак при определена симптоматика  съществува като вариант

Не само при соца се лекува туберкулоза.

# 848
Да, Ирис. Медицината от онези години е напреднала много. Плюсът е голям с новото време и посоката, която сме поели.
Чисто по български обаче се изкривява с идея - печалба.
Пари -внимание, което пак не ти гарантира лечение.
Ненужни " манипулации" като стендове,  споменавам тях, че имаше случай. Дали стигна до присъда, не знам.
Разследването на Ахчиева, там съм потресена.
Сега всичко е клинични пътеки..И отделно другото.
Не съм се сблъсквала и чула, човек да лежи в болница - месец -два, само за диагноза. После почти година за лечение и накрая още толкова в санаториум за пълно възстановяване.
Какво е коствало на държавата като суми не знам.Но сега те "закърпват" и следващия.
Все ни лекуват де.

# 849
Не знам, месец - два лежане само за диагноза и ти тъжиш за това време?

# 850
О, питай тези, които са без диагнози или с фалшиви сега..
Или " отписаните" на възраст пенсионна.

# 851
Някъде четох,че в СССР по това време 80% от бюджета за здравеопазване е отивал за нуждите на генералния секретар и вождовете от Политбюро и семействата им. Предполагам,че и у нас е било същото... В болниците беше ужасна мизерия... Впрочем и до днес в България съществува Правителствена болница,каквато няма в нито една нормална държава...

# 852
Фалшиви диагнози или ненамерени е имало винаги. Но туберкулоза се диагностицира лесно все пак. Що се касае до отписаните възрастни - честно казано много бях учудена колко лечение получи баща ми в последните 2 или 3 години от живота си. От друга страна имам спомени то соца, когато отписваха възрастните, защото вече не са полезни за обществото. Та май е според на кого какво се е случило.

# 853
ЧС, за мен лично - здравеопазване и образование се сринаха, сравнявайки 80-те и сега.

# 854
ЧС, за мен лично - здравеопазване и образование се сринаха, сравнявайки 80-те и сега.

Не мога да отсъдя категорично за здравеопазването. Определено замяната на участъковите лекари в районните поликлиники с Джи Пи-та за мен е по-лоша практика. От друга страна техниката е толкова напред, че ми е трудно да сравнявам. Кой знае, ако соцът беше продължил дали нямаше да е така само за номенклатурата?  А и възможността да си платиш за нещо по-добро от стандарта в края на краищата не е нещо лошо.

А за образованието не мисля, че има срив. И преди си имаше масова неграмотност, ама нямаше интернет и не се виждаше. Масово се зубреше, особено по разказвателните предмети - може би си забравила или не ти се е случвало, ама те вдигат на дъската и учителят казва "Разказвай урока!". По литература, история, морал и право се следваше партийната линия и се набиваше идеология в главите на учениците. Чуждите езици бяха много зле. Та по-скоро има някакво митологизиране и идеализиране на миналото, носталгия по "доброто старо време".

Общи условия

Активация на акаунт