Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 202
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 855
Профилактика и скрининг, нещо, което в момента се отчита, че куца в България,
Тогава го имаше.
За образованието..Изобщо не мога да коментирам. Частните уроци просперират:)

# 856
Частни уроци си имаше и тогава. А ако днес са повече е заради амбициите.

# 857
  • София
Боже, как да е нямало частни уроци? Къса памет имат някои.
Каква профилактика и скрининг?

# 858
Не съм убедена че е само заради амбициите... по едно време около мен имаше повечко зрелостници, бях в шок че едва ли не е норма да ходиш на частни уроци за да можеш да си вземеш матурите. Едно време не беше ли нормата всички да са получили достатъчно знания за това в училище?
То вярно че сега училищата са трагедия - особено откакто направиха финансирането им на бройка ученик (и университетите по същия начин от малко по-късно). Има училища които нямат проблем да се запълнят, но има и много които драпат за всеки ученик. Съответно компромиси се правят всякак и всякакви, за да държат бройките. А на учениците едва ли не нищо не можеш да им кажеш, понеже и ръководството те натиска да не ги прогониш, и родителите им вдигат олелия за най-малкото нещо. Летвата пада и то не с малко, тя и мотивацията, и нагласата към ученето става друга. Някои ученици ще се справят въпреки това, но не мисля че те преобладават.
Като се изключат партийните щуротии, предишната образователна система не мисля че е била лоша, дори напротив. Със сигурност постигаше по-добри резултати от сегашната по много параграфи.
Това да не се чете като носталгия по Татово време, то и няма как да е такава. Но и не всичко е било чак толкова зле.

# 859
  • София
Едно време, моето време - 80-90те, матурите нямаше. Частните уроци бяха за кандидатстване в взикови и математически гимназии и университет.
Сега с матурите се влиза.

# 860
През 90те имаше матури, за 80те вече не се наемам да кажа без да поровя с точност да видя... Но не е там въпросът, поне на мен не ми се вижда нормално по подразбиране човек да завършва училище недонаучен.
Нито пък да се толерира толкова ниско ниво като цяло и в училища, и в доста от университетите. Навремето се конкурирахме по незнамсиколко човека за място в университет, а сега университетите се конкурират за студентите масово. Това не е нормално. Изключение правят една шепа университети - медицински, право, архитектура и не съм сигурна има ли и в други области да са повече желаещите от местата вече... И тези университети си получават издръжката на калпак студент. Ами на тези студенти следването е при много, много различни изисквания и критерии от моето, вероятно и от твоето. И промяната не е положителна.

# 861
  • София
Матури имаше за успех под 5 мисля.
То на никой не му се струва нормално, но няма промяна. И преди и сега излизат ненаучени.
Образованието не е реформирано, така че не виждам как тогава е било по-добро.

# 862
Някъде четох,че в СССР по това време 80% от бюджета за здравеопазване е отивал за нуждите на генералния секретар и вождовете от Политбюро и семействата им. Предполагам,че и у нас е било същото... В болниците беше ужасна мизерия... Впрочем и до днес в България съществува Правителствена болница,каквато няма в нито една нормална държава...

ЕЖК.

Аз пък не съм чел, а със собствените си очи съм гледал как в една от 7-те уж най-развити страни в света, в спешното се чака 40 !!! часа, а по болниците е пълно с носилки по коридорите, на които хората си прекарват с дни, а често си и умират на тях.

Дай да не спорим за здравеопазване и наука от преди и сега, защото в момента всичко е само псевдо.
Наука се прави само ако има финансиране и единствено в защита интересите на финансиращия.
В погрешно наричаните медицински "грижи", грижата е една - максимизиране на печалбите за организаторите на "системата".

Хората си замениха реалния живот и преживявания, които имаха, за едни телефони с технология, чиято основна функция е да ги следи и да събира информация за тях. Че си ги и плащат...

# 863
за мен лично - здравеопазване и образование се сринаха, сравнявайки 80-те и сега.
Явно харесваш онзи режим и си търсиш поводи да го хвалиш, но обективната истина е, че много от хората не са във възторг от него. Разбира се, имат значение обстоятелствата, при които човек е живял тогава и сега, от какво семейство е и какви са личните му особености.

# 864
Ех, сринали се. Не знам на луната ли сте били тогава:)).
Тогава следва да видим значителна разлика в грамотността на представителите на тези поколения. Не виждаме, обаче. Защо?
Бих казала, че напоследък чета написан текст от 20-30 годишни без забележки.

# 865
Значи по магазините няма сирене,(не ми казвайте,че лъжа защото веднъж не успях да купя сирене след работа,понеже нямаше никъде!),но здравеопазването било топ и по-добро от днешното! Някаква логика?!

# 866
То и сега по магазините няма сирене.

# 867
Значи по магазините няма сирене,(не ми казвайте,че лъжа защото веднъж не успях да купя сирене след работа,понеже нямаше никъде!),но здравеопазването било топ и по-добро от днешното! Някаква логика?!
Кога е било това? Маслини нямаше и като докараха имаше опашка и даваха ограничено количество, но краве сирене в едни големи тенекии имаше, цената беше около 2.50 лв. По рядко овче. Кашкавал "Витоша" от краве мляко също имаше и беше скъп /4 лева/ и от овче мляко "Балкан" - 5 лева. Имаше и истинско българско масло беше 50 ст. - 125 гр., после стана 72 ст., но като го разтопиш миришеше хубаво, а не като днешното на престояла суроватка.

# 868
През 80-те години...

# 869
  • София
За сиренето имам много ясен спомен от детските години - значи в ранните 80-те - как си играя на улицата и минава съседката-продавачка в супера и ми казва да тичам да кажа на майка ми, че са докарали сирене, да отива бързо.
Майка ми и тя не го помни, всичко имало 80-те, много хубаво си било. Ама баш такъв спомен си измисля, не минсе вярва:)

Общи условия

Активация на акаунт