Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 114
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 870
Няма да споря, защото не сме купували сирене от магазина. Баба ми правеше овче сирене, а и по нашия край имаше семейства /каракачани/, които гледаха овце и правеха сирене, невероятно вкусно.
През цялото лято ядяхме домати, сирене и хляб.

# 871
  • София
Е, като не сте купували, как да знаеш.
"Носеха" вед ъж седмично сирене в магазина и ако завариш. Мит е и, че беше евтино. Нормалните хора си правила сметка, защото парите не стигаха.

# 872
Относно цените, баба ми казва, че сиренето е било 2-3 лева за килограм, токът 4 стотинки за киловатчас и други подобни, обаче пък и заплатата й е била около 100 лева, та сякаш не излиза чак толкова евтино.

# 873
  • Пловдив
То и сега по магазините няма сирене.
Може ли да ми я обясните тая шега?
Ех, всичко развалиха, ядем боклуци, няма истинско сирене, вкусно като едно време, или как?

# 874
Кулинарни фантазии - едно време колко било вкусно и природно, а сега - леле-мале.

В малките градове нямаше нищо, от време на време "пускаха" нещо свише и ставаха едни опашки... Баба ми още си спомня как ме пратила да ѝ запазя място на опашката за нещо и как ме намерила смачкана в тълпата с лице, натикано в голямото дупе на някаква леля, стояща пред мен. Grinning

Никакви спомени нямам за кой знае какви вкусотии. Сега определено има по-вкусни неща и огромно разнообразие, а не два вида тунквани вафли.

# 875
Като се изключат партийните щуротии, предишната образователна система не мисля че е била лоша, дори напротив. Със сигурност постигаше по-добри резултати от сегашната по много параграфи.
Това да не се чете като носталгия по Татово време, то и няма как да е такава. Но и не всичко е било чак толкова зле.

Постигаше, така е. Но и днешната постига горе долу същото според мен. Тогава имаше по-голяма принуда за учене от семейството, обществото, комсомола и пионерската организация, но днес пък има много повече възможности за интересуващите се. Просто няма сравнение между ровенето в библиотека и търсенето в Гугъл.
И при двете системи искащите да се научат се научаваха. С малката разлика, че точно по икономика, социални и обществени науки, политика, литература и някои други даже и искащите да се научат биваха осакатени. Е, някои се осъзнахме после, други още милеят за социализма, левите политики в икономиката  и СССР.

# 876
Според мен тези, които страдат по миналото, или са били привилегировани тогава, или просто ги е хванала носталгия по младостта им.

# 877
Според мен тези, които страдат по миналото, или са били привилегировани тогава, или просто ги е хванала носталгия по младостта им.
Абсолютно точно. С едно изречение казахте всичко.

# 878

Или ако са млади са се наслушали в семейството как тогава са текли мед и масло и са повярвали.

# 879

Или ако са млади са се наслушали в семейството как тогава са текли мед и масло и са повярвали.
И това е възможно. Всъщност и аз може да се каже, че не съм живяла тогава, но ако човек иска, има достатъчно информация по въпроса.

# 880
Хем не си живяла, хем правиш заключение.
Не е страдане по миналото, а опит за обективност. Няма време, в което всичко да е бяло или черно. Винаги има нюанси. Да отричаш обаче доброто от миналото и да възхваляваш порочното днес, само защото е свързано с някаква политическа нагласа не е обективно.

# 881
  • София
Никаква обективност няма в твърденията, че здравеопазването и образованието са били по-добри. Няма и обективност, че е било евтино и качествено и, че е имало изобилие.

# 882
Не е страдане по миналото, а опит за обективност. Няма време, в което всичко да е бяло или черно. Винаги има нюанси. Да отричаш обаче доброто от миналото и да възхваляваш порочното днес, само защото е свързано с някаква политическа нагласа не е обективно.

Да, обаче дискусията не е за детайлен анализ перо по перо на доброто и лошото, а за това къде се живее (къде се е живеело) по-добре и кое предпочитаме. Даже днес да е 51% само по-добре отколкото тогава, пак днес печели. А то и по-доброто е доста повече.

# 883

Има истина, но има истина и в това, че много неща куцат в това, което живеем сега. Определено мисля, за съжаление, че комерсиализацията и на образованието, но особено на здравеопозването са в регрес, в сравнение с това, което се случва днес. Останалото, почти изцяло частно генериране на прасперитет си е супер сега, но естествено е социалните елементи няма начин да не куцат в капиталистическия модел. Този модел няма как да работи на ниво неравностойна група, която не генерира блага (деца, болни, пенсионери),  защото е базиран на просперитета на здравия правия и навития да работи индивид😀, а не на общността.

# 884
  • София
Къде видяхте капитализъм?
Сега си е баш социално.

Общи условия

Активация на акаунт