Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 329
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 705
Интересни факти научавам от темата, далеч по-достоверни от книгата на някой си. Темата надмина очакванията ми.💐
 Забраната на религията през соца според мен не беше лоша идея, но нескопосано и недомислено направена  да не говорим за дърварските методи. В исторически план религията е избила бая повече хора от всички диктатури, взети заедно, не бих застанала в защита. Научно техническият прогрес и сега е поставен като цел, а религията не се подкрепя, и сега църквите са просто още един бизнес. Като цяло и в двата периода имаше едно и също отношение.
 Валута винаги се е обменяла, просто на хората не им трябваше толкова, както сега. Магурата беше криминално място за "бързи пари", не портал към свободата.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 14:23 от Не се сърди, човече

# 706
Двете ми баби са ме кръщавали тайно, включително една от друга.Simple Smile
Едната ме водеше в църква, като днес си я спомням как ми обясняваше, че на никого не трябва да казвам.

Валута на черно си спомням нашите купиха веднъж, нещо трябваше от Кореком да вземат.

Магурата май постсоц беше. По време на соц, беше място за хапване на сладолед.

# 707
Според мен религията не трябва да се забранява. Не че съм религиозна, но по принцип всяко нещо, което е забранено, предизвиква голям интерес към себе си и е предпоставка за трудности и проблеми.

# 708
Семинарията в София беше затворена като училище и превърната в Дворец на пионерите. Върнаха я като Семинария  90те.
Не знам другаде да е имало действаща семинария.

В Черепиш.
https://trafficnews.bg/urok-po-istorija/izostavenata-seminariia- … ata-u-nas-140209/

Да, да, аз имах предвид в София да са я преместили другаде.  Сестрата на баба ми  - в едно село в Северозапада - беше в черковното настоятелство и обикаляха по манастирите. Самите манастири относително се поддържаха, но се наблягаше на историческата им стойност.  Въобще, религията беше някак на доизживяване, работа за бабички. Не беше препоръчително и достойно за социалистическата младеж да се занимава с тия мракобесия. След десети обаче, се оказа, че доста хора са практикували домашни ритуали като пости, четене на молитви и прочие. Все пак беше доста смущаващо, когато бившите партийни величия се изпъчиха на първа линия на тържествените богослужения.

Валута на черно купуваха всички, които искаха да имат нещо хубавичко от Кореком. Трябваше  обаче и да намериш някой, който има право да пазарува там - примерно чуждестранен студент от братска държава.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 12:02 от Iris04

# 709
  • Пловдив
Точно такива са историите за религията, да. И моите, които знам, са такива. Не е била забранявана, но се поощряваше атеизмът. Има пострадали по соца попове от всички деноминации, но повече заради съмнения, че са "реакционери" и врагове на соца, не заради религията сама по себе си. Много ясно, че подчертано религиозен човек или свещеник по-лесно ще си навлече и такива обвинения. Някои от тях, специално протестантски и католически, които по необходимост имат "връзки" със западни държави, понеже църквите им не са независими като БПЦ, а са част от по-големи църкви, са били обвинени и осъдени уж като чужди шпиони и агенти. Ако не се лъжа, и отец Евгени Босилков, когото католическата църква обяви за блажен, е бил осъден точно по такова обвинение. Иначе на църква се ходеше свободно, в смисъл достъпно, а не гордо и поощрявано, като е имало, естествено, и доволно натегачи, които те докладват, че даваш лош пример. Чували сме и за учители, на които им е било възложено да стоят пред църквите по празници и да дебнат за влизащи ученици, които после да бъдат порицавани. Майка ми имаше колежка, която на някаква ексурзия запалила свещ в манастир ли беше, нещо такова. "Изказали" я и я извикали при шефа на мъмрене, на което тя отговорила: "Ами като ме назначаваха, не са ми казвали, че не трябва да паля свещи" (шефът явно е бил разбран и няма данни да се е разсърдил на отговора, нямало и други последици). Деца моя възраст ходеха с бабите си на църква. Шарено е, очевидно не беше светло и лесно време за религията, но нямаше забрана.
За разделянето на църква и държава и аз съм категорично "за", но не мисля, че сега не са достатъчно разделени.

# 710
  Да се забрани религията? Аз държа да се забранят автомобилите, че много катастрофи стават. Изобщо да се забрани всичко.

# 711
Най-лесен начин - няма проблем. Почват други проблеми.

# 712
Не бих живяла в държава, която ми забранява да влизам в църква и да бъда духовна. Колко жалко, преди 45та религията не е била за изкуфели хора, ако беше така комунистите нямаше да могат да избият всички наши генерали в Свети Крал.

# 713
  • Пловдив
Какво значи да бъдеш духовна? Wink
Аз по принцип в държава с подобни (или други прекалени) забрани също не искам да живея, но определено не искам и религията да ми се пречка твърде много из светския живот. Като под светски живот нямам предвид живота на светските лъвове. Wink

# 714
Как ще се забрани религията, свободата на вероизповедание е едно от основните човешки права у нас и въобще в демократичния свят. И коя религия, те не са една-две в нашата държава  - имаме 85 вероизповедания.

https://news.bg/society/85-novi-veroizpovedaniya-registrirani-u-nas.html

# 715
Не зная дали е била забранявана религията или не, помня само, че прабаба ми ме водеше тайно в църква вечерите по тъмно, а чак към началото на разпадането на режима се ходеше спокойно на църква.

След прехода бабите ми бяха църковните настоятели в църквата (нашият род я е създал, подарил иконата на светеца носеш името на селото и на прапрадядо ми, който е бил и кмет тогава) и я поддържаха до смъртта си.
Летата все ходех да помагам, почиствахме, подреждахме и поддържахме двор и сграда.

Иначе и двамата с брат ми се кръстени още 1983 в Бачковския манастир.

Ние сме иначе от враговете на народа
Скрит текст:

Махам, че сме лесно разпознаваеми.

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 16:49 от Анонимен

# 716
В църквата на Рилски манастир се влизаше свободно като туристи, не помня палене на свещи,
понеже бях малка, но поповете бяха млади и големи шегаджии. В момента на нашето пребиваване
имаше доста полякини, та попчетата доста се заиграваха с тях. По-късно осъзнах, че въпросните
са били не чак от силно вярващите, а нещо по-специално.
И възрастни видях, но те бяха много сериозни и строги към децата и готови да правят забележки от
рода на:  тук не се минава, в този час не е разрешено да се стои на това място и др. подобни.

В по-късни години, бях в техникум вече, ни водиха на изложба уредена в една част от картинната
галерия. Много интересно - разни експонати внесени нелегално у нас проповядващи разложение
на нашия строй. Не беше кой знае какво и от тях си спомням коран в миниатюрна форма - колкото
да се побере в шепа и библия съвсем малка, разни кръстчета и те наредени сред експонатите.
Един другар от милицията ни разказваше как и къде нарушителите ги криели и как нашата милиция
успешно ги откривала. Та, който тръгне да върши тая дейност да си знае, че ненаказан няма да
остане.
Дори не осъзнавахме значението на това мероприятие, но бяхме задължени да присъстваме.

# 717
Това шега ли е или да? Естествено, че след 89-та. Едно от хубавите неща на "слободията" е, че ни даде свободата да се спасим от нея и емигрираме.

# 718
  • София
преди ни обясняваха, че трябва да правим жертви в името на светлото бъдеще - РСО и комунизма, но един път като ги построим всичко ще се оправи от самосебе си и ще потекат реки от масло и мед, сега ни обясняват, че трябва да правим жертви в името на въглеродната неутралност, но щом я постигнем всичико ще се оправи и ще потекат реки от био масло и органичен мед.

# 719
И да добавя – днес ни обясняват колко добре сме живеели през соца,точно тогава когато правехме жертви в името на светлото бъдеще. Yum

Общи условия

Активация на акаунт