Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 103
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 885
Аз не твърдя, че всичко тогава е било лошо и че всичко сега е хубаво. Винаги има и от двете.
Точно така, не съм живяла тогава, но съм се информирала достатъчно за онзи начин на живот, за да преценя, че не го предпочитам пред сегашния. Информацията ми е както от лични истории на хора около мен, така и от документални книги и филми по темата. Едва ли всички те лъжат.

# 886
  • Другата България
Разбира се, че има обективност според личната субективност на всеки. Няма как всички да сме на  едно мнение.

# 887
Осъзнавам, че има хора, които предпочитат да се вписват вместо да се открояват. За тях може да е по-лесен животът при онзи строй. Аз обаче не съм такава и не ме влече идеята да спазвам принципа "всички сме равни (еднакви)".

# 888
Мисля, че ясно съм написала - опит за обективност. Да, всеки пречупва нещата през собствената си призма, но когато твърденията на определен брой хора съвпадат, значи има обективност. Аргументи за носталгия по младостта, детството и т.н. не се вписват.

Скрит текст:
Не е страдане по миналото, а опит за обективност. Няма време, в което всичко да е бяло или черно. Винаги има нюанси. Да отричаш обаче доброто от миналото и да възхваляваш порочното днес, само защото е свързано с някаква политическа нагласа не е обективно.
Да, обаче дискусията не е за детайлен анализ перо по перо на доброто и лошото, а за това къде се живее (къде се е живеело) по-добре и кое предпочитаме. Даже днес да е 51% само по-добре отколкото тогава, пак днес печели. А то и по-доброто е доста повече.
Няма как да бъде цялостен анализ. Естествено е хората днес да живеят по добре, ако е обратното значи, че не се развиват, а регресират. Така, че констатираш нещо, съвсем в реда на нещата.

# 889
Така е, но се опитвам да изолирам прогреса от политическите придобивки и ограничения. И затова аргументите ми не са "тогава майка ми е вземала 200 лева, а аз сега 5000". Или "тогава нямах компютър, а сега имам". Пък и можем да сравним с някоя останала социалистическа държава - Северна Корея, Куба...

# 890
Скрит текст:
Да, Ирис. Медицината от онези години е напреднала много. Плюсът е голям с новото време и посоката, която сме поели.
Чисто по български обаче се изкривява с идея - печалба.
Пари -внимание, което пак не ти гарантира лечение.
Ненужни " манипулации" като стендове,  споменавам тях, че имаше случай. Дали стигна до присъда, не знам.
Разследването на Ахчиева, там съм потресена.
Сега всичко е клинични пътеки..И отделно другото.
Не съм се сблъсквала и чула, човек да лежи в болница - месец -два, само за диагноза. После почти година за лечение и накрая още толкова в санаториум за пълно възстановяване.
Какво е коствало на държавата като суми не знам.Но сега те "закърпват" и следващия.
Все ни лекуват де.

Държавните болници в момента са си същите от едно време.  Всичко е запазено едно към едно. Стаи с по шест легла и една тоалетна на етаж за хора след инсулт и отношение от страна на персонала под всякаква критика.

Ако ти харесват, значи по соца здравеопазването е било супер.

Последна редакция: чт, 06 апр 2023, 14:32 от Iris04

# 891
Аргументът за носталгията не е за подценяване според мен.
Изтъква се като плюс, че не е имало безработица (а не като при гадния капитализъм, нали). Да, защото там, където е бил необходим един човек за работата, са назначавали например трима. С ниски заплати, но какво от това? Хората са били приучени да се задоволяват с малко и на значителна част от тях дори не им е хрумвало, че могат да бъдат недоволни от такъв живот.

# 892
Така е, но се опитвам да изолирам прогреса от политическите придобивки и ограничения. И затова аргументите ми не са "тогава майка ми е вземала 200 лева, а аз сега 5000". Или "тогава нямах компютър, а сега имам". Пък и можем да сравним с някоя останала социалистическа държава - Северна Корея, Куба...
Помислих си за Северна Корея, но никога не сме били в това положение /доколкото имам поглед от разказано, публикувано .../, а вероятността да станем като тях, дори да бяхме останали тоталитарна държава, клони към под нула.
И аз искам да изолирам прогреса, но ако преди във всяко село имаше училище, здравна служба - сестра, лекар, акушерка, зъболекар и т.н. днес няма как да се получи. Хората не искат да живеят по селата, предпочитат предимствата на града. Всеки иска да работи в престижно заведение. Кой ще предпочете да е лекар на село, ако има 15 други възможности, а тези възможности идват от сегашното време. В крайна сметка тези "политическите придобивки и ограничения", плюс прогреса, дават възможности на едни хора, принуждава други да търсят такива и трети, които остават без избор, на изживяване са. След години една голяма част от държавата ни ще е пустош, а населението ще е съсредоточено /да не кажа нагъчкано/ в няколко населени места и около тях.
Това добро ли е?

# 893
Това е естествен процес. А по време на соца неестествено закрепостяваха лекарите, зъболекарите и прочее да работят на село по разпределение. Е, връзкарите се скатаваха и си оставаха тук. Да си спомниш "Специалист по всичко" с Апостол Карамитев?
Също така по соца неестествено се местеше работата до хората на село и затова имаше работа, но на загуба. И соцът фалира.

# 894
Едно време лекарите не са имали избор, имало е разпределения и където те пратят - там. Баба ми и дядо ми така са разпределени от София, където са живели и завършили като мед сестра и лекар, в малък град в провинцията, с който нищо не ги е свързвало. Едната заплата е отивала за плащане на т.нар. свободен наем, та са живели доста мизерно и не са имали пари за повече от едно дете. В селата също са разпределяни насила млади доктори, тази селска идилия с лекар във всяко село на някой му е излизала през носа, ама айде. Липсва им на носталгиците времето, в което ти казват "местиш се във Вълчедръм, в Горно Ново село или в Стряма", ама нали имаш работа...

# 895
  • София
Хората и преди не искаха да живеят по селата, защото им взеха земята, но нямаха избор.

# 896
Аз не си спомням някой много да му е харесвало да живее на село и да работи в текезесето
И майка ми е била 3 години в едно сливенско село по разпределение. Дали са й дипломата като са изтекли трите години. Последната година вече са били женени с баща ми, но няма значение - той в София, тя на село. По това ли въздишате с носталгия?

# 897
Аз пък се освободих от разпределение, вярно в последния момент преди 89 година беше, но не съм го работила. Подписаха ми хората, че нямат претенции към мен и не им дължа нищо.
Носталгия никаква нямам, но съжалявам, че училището се превърна в място за отглеждане на децата, а здравеопазването в търговия.
Преди години във всяко училище и завод имаше лекар и зъболекар. Сега, ако поне сестра има, е лукс.

# 898
Това е естествен процес. А по време на соца неестествено закрепостяваха лекарите, зъболекарите и прочее да работят на село по разпределение. Е, връзкарите се скатаваха и си оставаха тук. Да си спомниш "Специалист по всичко" с Апостол Карамитев?
Също така по соца неестествено се местеше работата до хората на село и затова имаше работа, но на загуба. И соцът фалира.
Не ми е естествено всичко да е съсредоточено в столицата и още 2-3 града, а всичко останало да се спасява, ако не може да мре.
Така, че в това отношение и преди, и сега е недомислено.

# 899
Аз не съм съгласна, че образованието е било по-добро. Никога не сме имали възможностите на сегашните деца. То са състезания, то са курсове, ако искаш учиш в Америка, ако искаш в Китай... Отваряли ли сте файлове с резултати от състезания. За всички години в училище на олимпиада съм ходила само веднъж, само за нея разбрах. На едни народни танци ходех (малко). И  в библиотеката ... За моите деца ограничението е времето на денонощието и собствените им желания.

Общи условия

Активация на акаунт