Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 086
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 005
  • София
Не, опитвам се да ви кажа, че промените не са чак толкова големи и положителни, колкото се опитвате да ги представите.
Ти си живееш в панелката и капсулата, за това ти се струва, че не са големи промените. На мен ми се струват огромни. Целият свят ми е на едно кликване.
Не си мисля дали ще има сирене или ще мога да купя формула на детето си.

# 1 006
  • Другата България
Лично ли се познавате, за да знаеш кой къде живее?
Или когато аргументите свършат, се стига до личните нападки и насоки кой къде да се “ориентира“?
Темата не е ли за споделяне на разбирания и лични впечатления, а не за квалификации на инакомислещите?
Тези “аргументи“ винаги са били признак само на едно нещо, за толкова форумен живот следва да са ти ясни нещата.

# 1 007
Пак съм в България и физическите промените, които забелязвам, за последните 25т. , са минимални. Това, че си пътуваме, учим и работим където си искаме е глобализационен процес и щеще да се случи рано или късно. Аз съм свидетел на велико преселение към Европа на индийци, китайци и бразилци. Това щеше да си се случи и с източно европейците. Глобализация.

Reunion, мен реши навремето да ме квалифицираш по определен начин, защото не чета Маркс, сега пък нападаш по местожителство. Кликай си интернета и не се занимавай да квалифицираш хората, защото провокираш и да не стане каквото повикало, такова се обадило.

# 1 008
Пак съм в България и физическите промените, които забелязвам, за последните 25т. , са минимални. Това, че си пътуваме, учим и работим където си искаме е глобализационен процес и щеще да се случи рано или късно.
Не съм убедена, че е щяло да се случи толкова лесно при онзи строй. А и не сравняваме с преди 25 години, когато вече не беше социализъм, а с преди 40 например.

# 1 009
Скрит текст:
Не, опитвам се да ви кажа, че промените не са чак толкова големи и положителни, колкото се опитвате да ги представите.
Ти си живееш в панелката и капсулата, за това ти се струва, че не са големи промените. На мен ми се струват огромни. Целият свят ми е на едно кликване.
Живея в апартамент, старо строителство с дебели стени и мазилка от социализма, в ЦГЧ. Да, в провинцията е, но не съм имала амбиции за столицата.
Преди 40 години нямаше как да "кликваш", не правиш ли тази разлика?
Не знаех, че едно сирене е достатъчно условие  да направи човек щастлив и доволен от живота. Wink

# 1 010
По-скоро поддръжниците на социализма се правят, че не виждат разликите, и тълкуват написаното както им е изгодно.

# 1 011
Родените през 50те, 60те, 70те можем да говорим от личен опит, но всички са добре дошли, ако имат желание да споделят размишления по темата. Строежът на светлото бъдеще, социализъм чак до тоталитаризъм, а после рязка, бясна демокрация," див" капитализъм и постепенното успокояване до днешни дни, когато, общо взето, се доближаваме до европейския модел, кое е по-малкото зло? Кога лично вие или вашето семейство, приятели, познати живяхте по-добре, по-лесно, по-качествено, дали при репресиите на соца или при слободията след '89та?

Цитат
" див" капитализъм
В България няма капитализъм, бъркате го с постоталитарно
разграбване и преразпределение, законово закрепени от
неприятната конституция, създадена от...........

Цитат
Кога лично вие или вашето семейство, приятели,
познати живяхте по-добре, по-лесно, по-качествено, дали
при репресиите на соца или при слободията след '89та?

Това е един от най-опасните въпроси в политико-
икономическата историография. Защото е изключително
манипулативен. А е манипулативен, защото не включва
основен икономически феномен, наречен „лаг“ във времето.
С думи прости, продължаваме да плащаме за сиренето,
което струваше 2.6лв. И ще го плащаме до извървяване на
обратния път, което ще трае, колкото вървенето в погрешна
посока 45+45. Остават още 12г.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 13:26 от velika.shiderska

# 1 012
  • София
Скрит текст:
Живея в апартамент, старо строителство с дебели стени и мазилка от социализма, в ЦГЧ. Да, в провинцията е, но не съм имала амбиции за столицата.
Преди 40 години нямаше как да "кликваш", не правиш ли тази разлика?
Не знаех, че едно сирене е достатъчно условие  да направи човек щастлив и доволен от живота. Wink
Извинявай, явно съм се припознала с някой друг, който живееше в гарсониера.

# 1 013

Не мога да повярвам, че наистина го мислиш. Все ми се струва, че се радикализираш повече, отколкото е нормално, заради спора и желанието да отстояваш позицията, че днес не е добре, а соцът си е бил много хубав.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 13:33 от Черна станция

# 1 014

Не мога да повярвам, че наистина го мислиш. Все ми се струва, че се радикализираш повече, отколкото е нормално заради спора и желанието да отстояваш позиция, че днес не е добре, а соцът си е бил много хубав.
Нищо не мисля, виждам/чета, неща, които е нямало как да се случат, да ги има преди 40 години да се дават като аргумент за успех на демокрацията.
Ти писа, в друга тема, че не сме били под робство през турско, ами то излиза, че сме били под жестоко робство през социализма. Айде за през турско съдим по това, което сме чели/чули, но през социалзма сме живели. Ако някой се е чувствал роб, защото избора на стоки е бил ограничен и е имало дефицит, защото не е получил панелка в някой краен квартал, защото сме ходили на бригади и т.н. не мога да го приема за нормално.

# 1 015
А дали се замисляш колко много твои сънародници мислят предимно дали ще могат да купят сирене, формула, хляб дори точно сега, точно днес? Или от твоята капсула те не съществуват?

Да ида в Куба, ама самолетният билет не съответства на МРЗ..кел файда за милиони българи, че никой не стреля по границите.

# 1 016
Не е ли вид робство партията да ти определя живота? Нямаш право да изказваш мнение, различно от масовото, имаш ограничен достъп до информация и дори не можеш да носиш дадени облекло и прическа, ако не са общоприетите. Здравей, Северна Корея!

# 1 017
Не е ли вид робство партията да ти определя живота? Нямаш право да изказваш мнение, различно от масовото, имаш ограничен достъп до информация и дори не можеш да носиш дадени облекло и прическа, ако не са общоприетите. Здравей, Северна Корея!
Днес като имаш право да си казваш мнението, кой се интересува от него? Що простотия се лее в соц. мрежи. Свобода на опростачването.
Достъп до каква информация?
Ако става дума за медийна манипулация и днес си я има в изобилие. Свобода на словото е хубаво нещо, стига това слово да казва нещо, а не просто да се словоблудства.
За облеклото и прическите съм съгласна. Как иска да изглежда някой си е негов проблем.
Прави впечатление обаче, че днес престижни училища, фирми, корпорации и др. налагат собствен дрескод, вероятно има защо.

# 1 018
Другото ще го подмина, под достъп до информация имам предвид следното. Поради особености на тогавашното образование например хората масово не са имали познания за световната география, история, изкуство. Твърде малко са били запознати с неща извън СССР. Нима това е незначително?

# 1 019
С МРЗ и в Швейцария не можеш да отидеш на почивка в Куба. Но защо си на МРЗ? Едно е да си на МРЗ защото партията е определила така, нищо че си ядрен физик / коремен хирург/ професор в университета, съвсем друго е защото си некадърен/мързелив/глупав, нямаш квалификация и бачкаш нископлатен труд. В единия случай стандарта ти зависи изцяло от политиката на хора, които никога няма да видиш на живо и на които изобщо не им дреме за теб, а в другия в голяма степен зависи от теб самия (на 70-80%, останалото са късмет). Нямало разлика викате?

Общи условия

Активация на акаунт