Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 313
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 170
  • Наблизо
Масовата скандинавска имиграция е заради глад-картофената криза през 40тте години на 19 век…заради която също толкова ирландци заминават.Корупцията,ако е била голяма,то тя е била вследствие на повсеместния глад.
Много харесвам да мета Елин Пелин,защото показва много от българската същност след Освобождението и по време на войните.Умира 1949 така,че изобщо не може да се говори да описва социализма (въпреки,че до 60тте са си следвоенни мрачни години).Вазов също има попадения,въпреки статичните произведения  като Под Игото,които не харесвам.
Например Изпросила,където чиновник праща жена си да “измоли” служба.
А да не говорим за мемоарите на Захари Стоянов,които доста подкрепят един вид Алеко и неговия Ганьо.
И това само от един вид художествена литература.Изторическите факти за Стамболийски например или Цанков няма и да ги почваме.
И без сравнения с другите страни,е ясно че социалистическият българин си е същият като през 1900.Просто през 1900 масовият българин е бил беден земеделец,едва свързвайки двата края и разни велможи по градовете като в Тютюн,със слуги ,децата на същите тези бедни селяни,които с надежда са пратили децата си да робуват на богаташите.
Уж училището е било безплатно,но децата са ходели до 4ти клас,особено момичетата,защото е трябвало да се работи.И това по-просветлените.Много мъже загиват във войните и семействата им едва са преживявали.

# 1 171
Да,да "картофена криза" продължила сто години.Yum
Как тогава да си обясним,че по-миналият век – 18-ти век – европейците са наричали Швеция "Скандинавския лъв"?! Пак ли с картофите... Тогава Швеция е била нещо като Япония след Втората световна война – икономическо чудо.

През първата половина на 20-ти век,в САЩ по времето на Голямата депресия и не само тогава,десетки милиони американци всеки ден са се нареждали на огромни опашки,носейки чиния от алпака в която да им сипят рядка супичка. А "другаря" Рузвелт със закон задължава всички американци да си продадат златото на държавата и то на цена малко по ниска от пазарната! Това си е чистак-бърсак комунизъм/тоталитаризъм. И забележете,този упадък става,въпреки че САЩ на практика не са участвали във война и не са губили война,за разлика от българите по това време. Но вие вярвате на пропагандните лъжи на комунистите за "прогнилата" Царска България от преди Войната...

# 1 172
  • Наблизо
Аз писах за Норвегия и Ирландия.Те са най-масовите имигранти от Севера в онзи период.За Швеция,трябва да проверя,но дефакто те са били империята там,след като крадат Норвегия като колония на Дания.Нормално е колониалните държави да са по-добре ,смучейки от колониите си.В конкретния случай имаме причинен глад,по огледало на Великобритания и Ирландия ,прокарани неефективни реформи в агрикултурата,само че пешкира го обират колониите.
След втората световна война е различно-първо,че там са протестанти и религията е такава,че се работи здраво и второ откриват нефт,от който все повече има нужда,дървесина и тн природни ресурси.
САЩ са участвали в първата световна война ,но дори да не беше така-всички виждаме как една война близо до нас афектира всички икономики,дори и да не участваме пряко в нея.
Последното изречение няма да го коментирам.Нито съм слушала комунистите,нито им вярвам.Родена съм накрая на соца.
Мнението ми е формирано от исторически факти,учене по история,четене на книги и разкази на моите прабаби,които са живяли достатъчно преди 44та,за да си спомнят.

# 1 173
По времето когато американците са се редили на опашка за паница супа,в Царска България минималната пенсия е била 1400лв.,а пълна порция агнешко в ресторант е струвала 10лв. Сега сметнете колко порции агнешко може да си купи днес българския пенсионер с минимална пенсия от 500лв. За соца – да не говорим. Тогава нямаше агнешко нито в ресторантите,нито в магазините.

# 1 174
  • Наблизо
За кого? И колко време?
Ето един несъвършен текст,който малко или много обаче до синтетизира нещата.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D … D0%B0%D0%BD%D0%B5
Имало е период,в който прнсията е била добра,но пенсионерите са били някакъв мижав процент от всички нетрудоспособни.
Повечето хора са нямали право на пенсия,защото не са били учители или чиновници или предприятието им не е внасяло във фонд.
С увеличаването на пенсионерите,пенсиите намаляват.
Вмеждупрочем не малко българи също са се редили за паница супа до 44та..Войни,репарации..Влизането ни в първата световна война е защото сме имали огромни задължения към Германия и на второ място заради желанието за събиране на териториите.Но включването на страната на Германия р точно заради задълженията.
След 44та има други простотии,но те не са обект на разговора в момента.
За да са акуратни данните се гледа генерално,а не Вуте е взимал пенсия 1400 лева,агнешкото 10 лева=нетрудоспособните в България са се къпали в пари и благоденствие преди 44та.

# 1 175
В линка като прочетох че имало "две национални катастрофи" и спрях да чета по-натам. Да загубиш войни,(но без да загубиш територии),това било национална катастрофа! Според комунистите,де. Виж "10-ти" не е национална катастрофа,а "Преход"...

# 1 176
  • Наблизо
Тоест избягваш въпроса,абдуцирайки го с рефрена “Ама те комунистите”,който няма нищо общо с конкретната тематика.Сама сложих райбер, тъй като текстът говори много повече за след 44та,но не е обект на разговора в момента.

Нито пък отговори за имиграцията на норвежците и шведите.

# 1 177
  • София
Много от спомените са изкривени от личните възприятия и нагласи. Като в Сървайвър - някои предимно мрънкат какво нямат, а други го понасят стоически и се опитват да направят поне нещо.

Абсолютно съм съгласна, че описанията на България преди 9.09 са доста украсени. Или тук са се събрали все деца и внуци на тогавашния елит, няма на обикновени селяни, които са избягали от хубавото на село. Да забранят На нивата и Градушка на Яворов като комунистическа пропаганда.

Що се отнася до свободата на словото сега и тогава, няма да се уморя да препоръчвам писмото на Г. Марков до Д. Бочев. Що така този идол на антикомунистите плюе по западния строй и дали това не е истинската причина да бъде убит?

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 13:59 от Cuckoo

# 1 178
  • Пловдив
Ето едни спомени за соца, не знам на колко години е авторът, но може и през 70-те да е роден. Вероятно е по-рано, де.
Plovdivchanin-za-uchilishteto-po-vreme-na-soca-Uchitelite-ni-man … donosnici-1643320

Как мислите, дали той си вярва, че е точен и безпристрастен? Wink
Същата работа и славословещите соца. `Начи описанията за преди 1944 украсени, а за соца? А описанията "що потайна мъка, грижа и мизерия" (по Валери Петров) е било тогава,* те пресилени ли са?

Самото време, разбира се, довежда до по-добър живот за повече хора в течение на 20-ти век, но на фона на другите държави от същото време?

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 15:17 от Магдена

# 1 179
И комунизма и демокрацията са невъзможни за осъществяване.
Но ако трябва да избирам, бих избрала социализма, поне тогава не имало ГМО-храни, храни с 300 Е-та, безработицата е била в пъти по-малка, докато сега мнозинството от работници работи за да прижевее с някакви 500-950лв., като нужни са над 1500лв за истински живот(а пенсионерите с някакви пенсии от 400-500лв.), да не споменавам некачественото здравеопазване, пошлостта на обществото в последните 10-тина години и слугинажа на българските правителства от 1989г. до днес на Козяк.

# 1 180
  • София
Ето едни спомени за соца, не знам на колко години е авторът, но може и през 70-те да е роден. Вероятно е по-рано, де.
Plovdivchanin-za-uchilishteto-po-vreme-na-soca-Uchitelite-ni-manipuliraha-bieha-s-pokazalki-po-glavite-V-klasa-imahme-vnedreni-donosnici-1643320
Как мислите, дали той си вярва, че е точен и безпристрастен? Wink
Същата работа и славословещите соца. `Начи описанията за преди 1944 украсени, а за соца? А описанията "що потайна мъка, грижа и мизерия" (по Валери Петров) е било тогава, те пресилени ли са?
Точно този сайт не ми е еталон за обективна информация. Има и такива, в които се лее носталгия по соца, постоянно ми излизат във ФБ. Но не ги цитирам, защото все пак съм живяла тогава, макар и още малка.
Чак учители да са влизали по жилищата на хората и си взимали каквото харесат - посмали, манго.
Махалото беше в еднта крайност до 89-година, а сега отиде в другата - да се идеализират времената преди това.
Да, през 50-те и 60-те мизерия е имало определено, не само у нас, но нашите идиоти под влияние на Москва са отказали помощ по Плана Маршал.

Този цитат Валери Петров за соца ли го е писал?
Но ако трябва да избирам, бих избрала социализма, поне тогава не имало ГМО-храни, храни с 300 Е-та, безработицата е била в пъти по-малка, докато сега мнозинството от работници работи за да прижевее с някакви 500-950лв., като нужни са над 1500лв за истински живот(а пенсионерите с някакви пенсии от 400-500лв.), да не споменавам некачественото здравеопазване, пошлостта на обществото в последните 10-тина години и слугинажа на българските правителства от 1989г. до днес на Козяк.
Хлопа ти не дъска, а цялото дюшеме.
Е-тата са необходими, за да се запази храната, а не да я няма по магазините и да се редиш по опашки за каков ли не, вкл. тоалетна хартия. Днес можеш да си купиш земя и да я обработваш, щом искаш чиста храна, тогава ме съмнява дали е могло току-така.
Впрочем, обществото беше доста по-пошло през 90-те.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 14:18 от Cuckoo

# 1 181
 "Имало", "била"- демек комунизма само са ти го разказвали.
  Иначе аз бих станала пилот на изтребител, казвали са ми, че е много яко.

# 1 182
  • София
На мен ли? за съжаление - не, изкарах 20 години в него.

# 1 183
На мен ли? за съжаление - не, изкарах 20 години в него.

Не на теб, на Dirkkies.

# 1 184
  • София
По-полека с това пенявене по устата, ще вземеш да се задавиш от злоба, щом не можеш да приемеш чуждо мнение, не го коментирай. Simple Smile
Аз мога да разбера подудите на отсрещния, дори да не съм съгласна с него.
Но ти откъде знаеш дали тогава е нямало Е-та? Защото не го е пишело по етикетите ли? Щото тогава всичко ни се казваше и всичко написано беше вярно...
То бива пропаганда, но поне да е по-фина, не толкова малоумна.

Общи условия

Активация на акаунт