Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 387
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 2 010
Обзавеждането на Запад през 70-те и 80-те години на средно статистическо семейство с какво е било по различно?
Като добавим и факта, че родните жилища са били с ограничена площ и еднакви.

Явно не си гледала западни каталози, Некермани и Квеле, иначе нямаше да питаш.

Ето един забавен пример.

https://retro.bg/minalo/bdquonekermanrdquo-beshe-sotsialistiches … r-nbsp_18565.html

# 2 011
Скрит текст:
Обзавеждането на Запад през 70-те и 80-те години на средно статистическо семейство с какво е било по различно?
Като добавим и факта, че родните жилища са били с ограничена площ и еднакви.

Явно не си гледала западни каталози, Некермани и Квеле, иначе нямаше да питаш.

Ето един забавен пример.

https://retro.bg/minalo/bdquonekermanrdquo-beshe-sotsialistiches … r-nbsp_18565.html
Ние не сме ходили без гащи.

# 2 012
  • Пловдив
Не, само с малко по-грознички и много по-еднообразни гащи.

# 2 013
Ето, който не е виждал или забравил

А на когото му липсват, може да си закупи. Продават се.

# 2 014
От коя година са тези гащи и сутиени на снимката от линка?

# 2 015
От коя година са тези гащи и сутиени на снимката от линка?

Доколкото съм срещала бранда и си спомням ценовото им ниво, би трябвало да е от периода 1995-2002, непосредствено преди отпадането на марките и въвеждането на еврото. Илюстрацията няма общо с периода, за който се говори в "статията".

# 2 016
Ами мен цената ме впечатли, даже и да ги имахме 70те-80те години тук, кой щеше да си купи сутиен за 19.90. Предполагам, че са по-актуални модели.

# 2 017
При 200 лв заплата, няма как наистина.

# 2 018
Детски гащя от Некерман от 1976 г. Моите не бяха такива...

https://www.flickr.com/photos/41753630@N08/32937477543/

Ами мен цената ме впечатли, даже и да ги имахме 70те-80те години тук, кой щеше да си купи сутиен за 19.90. Предполагам, че са по-актуални модели.

Ама те на тях не са им били скъпи... В тези каталози бяха неща от среден клас, не са някакви скъпарски или бутикови марки.

# 2 019
А, тия вече са на половин цена. Сладки са, но не биха ми оправили стандарта на живот. То и ся има едни нули на Виктория сикрет, дето със заплата 700 лв само в нета се разглеждат, че и през wifi.
  Някой помни ли колко са стрували грозните гащи в България през '76та?
 ПП. Некерман го знам от баба, бог да я прости, около 30те, 40те години е бил много моден за кройки и модели.

# 2 020
  • Пловдив
Моите детски гащи бяха подобни, примерно имах едни на оранжеви цветя, но избор и разнообразие нямаше.
За дамските ясно.

# 2 021

Да, доста по-актуални са. През 70-те и 80-те бельото на "запад" е по-цветно (пъстро или с наситени цветове), но като форма не е кой знае какво. Майка ми беше маниачка на тема бельо, купуваше си от чужбина, имахме тонове каталози в къщи (от които изрязвах като луда за лексиконите Smile), оттам имам някаква представа.

# 2 022
АнаИва, как майка ти е успявала да си купува бельо от чужбина, нали не можеше? Или тя от соц чужбините?

# 2 023
  • София
80-те майка ми си купи (тогава все още не ЗАкупувахме) пуловер с реглан ръкав от Валентина за 70 лв., а по това време заплатата й е била малко над 200 лв. И то с връзки, като правеше зъби на продавачки там, криеха ги за себе си или близки.
Тази блуза я гледах с благоговение, голяма радост, като ми позволеше да я облека. Беше кашмир и ангора, чудо невиждано у нас

# 2 024
За да си купуваш от чужбина трябваше да имаш легално долари, което все пак бяха ограничен брой хора.

Аз също имах едни гащи на калинки, жарсени. Също така като деца имахме детски парфюмчета с шишенце жълъд и с шишенце куче, това беше асортимента.

https://balkanauction.com/bg/auction/6217586

Излишно е да казвам, че не миришеха хубаво.

Сега като си припомних тия каталози и пак се чудя, гледам сладоледите - десетки видове, каквито сега са ни познати. Ние защо имахме едно ескимо, и два вида сладолед във вафлена кофичка - сметанов и със странен бежов цвят? И един плодов имаше, но него никой не смееше да го яде.

Какъв е толкова проблемът да се произвеждат хубави и различни сладоледи?

Последна редакция: ср, 17 май 2023, 14:46 от Iris04

Общи условия

Активация на акаунт