Земетресението в Турция и Сирия

• 46 296
  • 727
  •   1
Отговори
# 300
Успокой се, у нас няма как да стане толкова силно земетресение. А и строителството ни е много по-качествено.
Не гледай новини по телевизията, занимавай се с приятни за тебе неща, за да не притесняваш бебето.
Евентуално можеш да пиеш  мента, глог и валериан - билкови са, не са химия.
Като престанеш да мислиш за земетресението и как евентуално може да ни се случи и на нас, ще престанат паник атаките.
А за да е спокойно бебчо след раждането, не трябва да се притесняваш сега.

# 301
  • Велико Търново
Майка ми, да ми е жива и здрава, от малка ме е учила, като си легна да съм си нагласила дрехите за следващия ден на близо. Също никога да не си лягам да спя във вид, в който ще ме е срам да се събудя.
Така уча и аз децата ми, за зло или за добро, по добре да може да се реагира бързо в каквато и да е ситуация.
ММ, когато станахме гаджета, много странно му беше, как от вечерта си глася всичко за сутринта. А имах и едно предишно гадже, което все се бъзикашв с мен " през нощта ще бягаш ли?".
Пази Боже, да трябва да се бяга, или друго.

# 302
Ако стане земетресение, това няма да помогне в първите минути. Много по-важно е да се знае къде (под коя врата) е най-здравата конструкция на сградата и там да се стои до края на труса.
Чак след това може да се мисли за бягане на вън, но трябва да е на място, където няма риск някоя падаща сграда да се свлече върху теб - нещо почти невъзможно в презастроените ни градове. Да се молим и да се надяваме, че няма да ни достигне такава трагедия.

# 303
Точно и аз това си мислех - земетресение 40 сек, докато спиш. Колко трябва да си бърз да се облече - ти и детето, децата и да слезеш от 4-5 етаж на панелен блок. Затова са и толкова много пострадалите. Съболезнования на всички.

# 304
От панелен блок НЕ се бяга по стълбите, докато има земетресение! Стълбите в панелките са най-слабата част!
Аз спя много дълбоко, но на няколко пъти ми се е случвало да се събудя от земетресение през нощта, и преди да се осъзная, съм под трегера, и след това осъзнавам какво се е случило.
Единствения случай, когато паниката надви разума (без да спя) , беше 77-ма, земетресението във Вранча. Тогава люля много дълго време и избягах на двора, което беше много по-опасно, отколкото да остана в къщи.

# 305
Аз по неизвестни за мен причини съм доста стресирана по темата.
Често си въобразявам, че има земетресение.
В панелен блок живея и знам, че конкретно за нашите казват, че най-безопасни са баните и тоалетните, които представляват готови кутии.

# 306
Аз също съм чела, че по време на земетресение не се бяга, а се стои в сградата. Но явно и всички затрупани са го чували, а реално първите спасени са били изтичалите навън. Последно четох и че по-голям шанс за спасяване имат и тези на горните етажи при срутване на блок, като явно се очаква останалите да са избягали.
Аз съм малка и само съм слушала за вранча 1977, но пък на пернишкото си беше интересно преживяване - в дружба се усети стабилно.

# 307
Земетресението, което в момента в който стъпих на пода ме скова и не успях да мръдна беше на 22.5.2012 г. Парализирах се, звука, който се чуваше идващ от земята и вертикалния трус бяха ужасни, а не съм човек, който се панира лесно.

# 308
2012 се събудих от бучене. Месеци наред всичко ми се люлееше.

# 309
Гледам няколко пъти този клип от Адана и си мисля за лошото строителство, но и за съдбата. Толкова високи сгради наоколо по над 20 етажа без никакви поражения и само клетниците, изтеглили късата клечка да са в нея, са загинали в този един единствен блок. И  сградата дори не е срутена, а сякаш торнадо я  е оглозгало. Каквото е писано, не може да се избегне.
https://www.facebook.com/dreamturkiye/videos/698542411751363

# 310
  • София
Първите потеглили бусове, натоварени с провизии, одеяла, фенери и топли дрехи са в Адана. Разтоварени са, надлежно описани и с подпечатан сертификат за дарение Relaxed
Пътят е изминат, отворен за следващите!
Благодарение на организаторите, мен, вас, близките ви, момичета!

Не знам, аз съм свръх емоционална, не мога да се владея тези дни….

# 311
  • София
Това земетресение от 2012 го помня много добре, в София на 8 етаж се усети доста, събуди ме клатенето, отваряха се разни варти на шкафове, около час по-късно имаше втори трус...после седмици наред бях като на тръни, а не беше някакво супер силно земетресение. Адски стресиращо е.

Малко в страни темата, сградата, в която работя е на около 1-2 км по права линия от циментов завод, там също има някаква каменна  кариера. На всеки 2 месеца нещо гърмят там, при което цялата сграда се разтриса за 1 секунда, точно като при вертикално земетресение, даже се чува бучене, прозорците дрънкат. По принцип всички са свикнали и въобще не обръщат внимание, само някой нов се стряска. Днес пак се случи, за мен е малко стресиращо
Не знам как е възможно всички така хладнокръвно да се доверяват, че с тези вибрации всичко е ок....вярно е, че сградата вече 15 години си е така, ама мен не ме успокоява много.

# 312
  • При семейството си
Последно четох и че по-голям шанс за спасяване имат и тези на горните етажи при срутване на блок, като явно се очаква останалите да са избягали.
Не, не се очаква да са избягали, просто сградите се срутват отгоре надолу, едно е да те затрупат 10, друго 1 етаж.

# 313
Тази сграда сега ли е паднала? А защо я добутват, какво се случва точно Sad
Наистина зловещо

# 314
Много е трудно човек да остане равнодушен в последните дни и да не бъде емоционален.

Преди около пет години при нас имаше трус с магнитут около 4.5, пак посред нощ. Събудих се и изобщо не знаех къде съм и какво се случва - събувам ли, свят ли ми се вие, земята ли се тресе. Изобщо не реагирах да се крия някъде. Отчетливо си спомням бученето. Но дни наред бях в постоянен стрес, усещах доста от вторичните.

Логиката хората от най-горните етажи са с най-голям шанс е, че при срутване ще останах най-отгоре върху развалините, докато върху тези отдолу ще се стовари цялата сграда.

Общи условия

Активация на акаунт