Земетресението в Турция и Сирия

• 46 310
  • 727
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Това не е така. От години Може да изглежда наивно, или лицемерно, или не знам как, но пред това огромно нещастие, не мога да деля хората. Абсурдно е.
Не е наивно, не е и лицемерно, според мен поне,  човешко е на фона на случващото се, всички са хора... Ако не беше така, нямаше държави, които имат примерно силно обтегнати към момента отношения с Турция, да помагат. В тази връзка на стената на приятел във фейса станах свидетел на грозна размяна на реплики - "Какво ми се правиш пък ти на загрижен точно за сирийците,  голям лицемер си, понеже до скоро при всеки удобен случай мелеше с голяма неприязън срещу сирийските бежанци там при вас (става дума за западна държава)".

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 12:00 от пенсионирана русалка

# 271
Бясна съм!
Има и такива у нас, които желаят да увеличат трагедията на част от сирийците! По дяволите, всички са хора и еднакво трябва да им се помогне (дори и на извергите от Ислямска държава).
Дахер Дахер е събрал няколко "бисера" от фейса:

И отговорът на Дахер:
Приятели, както за съжаление и за наш срам разбрахте - има няколко Сирии.

1)Турска/бунтовническа Сирия
2) Кюрдска/Американска Сирия
3) Лошата част на Сирия на диктатора Асад (тук сме ние). За съжаление на повечето от нас роднините са в тази част, защото  2/3 до 3/4 от населението живее там.

Големите световни сили разпарчетосаха страната и всеки си взе това, което му трябва. Кой с коя част се идентифицира, кои са лошите и добрите, зависи от гледната точка.

Обаче, много мои приятели ми пратиха постове на сирийската опозицията (това са добрите), призоваващи да не се помага на нас, лошите, а само на тях.

Уважаема опозиция,

Има две разлики между нас и вас.

Първата -  Ние не крещим и заповядваме на хората за да не даряват на "другите", защото те били лоши. Напротив.
В бунтовически Идлеб имат огромна нужда от помощ и призоваваме всеки, който може, нека им помогне. Единствено алармираме да се проверяват каналите за дарения. 
Концентрирайте се върху привличането, а не си показвайте злобата срещу нас, "лошите". Нито е времето, нито мястото.

Второ, при все че живеем в кризисен свят, в България,  след пандемии, финансови и енергийни кризи, голяма инфлация в световен мащаб, както и наводнения, при които пострадаха сериозно български селища, на мен не ми е удобно да искам каквото е било.
Единствено може да буди възхищение, че при това кризисно положение хората в България пак изразяват голяма готвност до помогнат на всички засегнати страни. По-скоро искам да ни са даде възможност ние да можем да пращаме помощи.
Затова недейте да злоупотребявате и превръщате сякаш е състезание. Ок, вие печелите.
----

Освен това, изрично се каза, че в сирийското посолство не се желаят пари. Парите са за вашата сметка. Стига ревали.

Ако някой се интересува по- подробно - профилът му е
Daher Farid Daher - Lammoth

# 272
  • София
И войните си имат кодекс, да му се не знае!

# 273
Тъкмо идвам с новини от него.
"Съединените щати спряха важни части от  едностранните санкции срещу Сирия за 180 дни, за да се подпомогнат усилията за помощ и спасяване на хора при земетресението.
Йей 😊❤❤, това означава, че вече ще е много по-лесно пращането на много неща за Сирия."
https://www.facebook.com/photo/?fbid=5714221238689887&set=pcb.5714221292023215

# 274
Та незнам каква е тази врява.
Благодаря ти, както и на всички, отделили от времето си, да напишат за какво става дума.
Скрит текст:
На мен наистина въобще не ми е ясно, тъй като живея в държава, която редовно праща на Сирия помощи, както и на Йордания заради бежанците, които са поели (последно преди два месеца са разделили осем милиона евро). Понякога стартират и предметни дарения, не знаех, че има проблем с доставките.
Един свещеник от Виена, роден в Сирия, прави инициативи от години. Например има в Дамаск пекарна, в село Maaruneh и там продават на символична цена от два цента един килограм хляб. Не делят хората на мюсюлмани и християни. Имаше дори планове и за магазин за социалнослаби, но не съм прочела дали е отворен.
ПП Добавям и името му, Hanna Ghoneim, а проектът е стартиран като "Korbgemeinschaft", не зная обаче на арабски как е. "Bread for Syria" here.

desi_slava07, много хубава новина!

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 12:14 от Анонимен

# 275
  • София
Ще помоля темата да не се политизира с обвинения. Войната в Сирия е много комплексна, за да бъде опростявано тук кой е лош и кой добър. Проблемът е, че там има Война, войната не е шега. Кой контролира влизане, излизане, достъп до размирните териотории, това не е като в Шенген да си влизаш илизаш когато искаш и да си пренасяш каквото искаш. А глупостите, които се пишат в медиите и фб няма нужда да се преекспонират. Запада, изтока и всеки се опитва да помогне както може. Даже Манол Пейков приготвя камион с брашно за Сирия, естествено още не го е пратил, защото има документални процедури. Сега какво да кажем, че не се праща на Сирия? Опитват се и пращат и ще се изпраща, просто там е сложно заради войната, което бави и усложнява всичко. А войната в Сирия, не е тема на тази дискусия.

# 276
За много неща е прав Дахер. Съвсем ясно се видя сега, че има няколко Сирии.
Но няколко неща ми бодат очите в публикациите му, които се споделят през последните дни.
Едното беше, че се въртяли банкови сметки, но те били за бунтовническите райони. Не че казвал кой на кого да помага, но да се знаело. И това на фона на призивите хората да не се делят.
Другото е, че призовава да не се политизира, а самият той го прави много отявлено.
Опитвам се да не обръщам внимание и на грубия език, който използва, особено в споделената снощи тук публикация. Надявам се да се дължи на големи емоции покрай случващото се.

Хубава новина за временното отпадане на санкциите. Дано и другите страни направят някакви отстъпки, вместо само да се сочат един друг с пръст и да мерят кой е по-виновен.

# 277
Едното беше, че се въртяли банкови сметки, но те били за бунтовническите райони. Не че казвал кой на кого да помага, но да се знаело. И това на фона на призивите хората да не се делят.

Нека се знае, че са за бунтонвническите райони, защото утре ще обвинят Асад, че е "окрал" въпросните сметки.

Тези помощи с брашно и други провизии на Манол също са за бунтовническите райони, щом ще се транзитират през Турция.

Така, че ''лошият" Асад няма да получи нищо от това, успокойте се. Тези, които искат да дарят на сирийците в правителствените района, носят помощите в Сирийското посолство.

# 278
А в цяла Сирия ли има разрушения от земетресението, като гледам са предимно тези в близост до Турция.

Постът на този Дахер по-скоро ме обърка, отколкото нещо да разбрах, не политизирайте, пък той политизира.

# 279
  • София

Нека се знае, че са за бунтонвническите райони, защото утре ще обвинят Асад, че е "окрал" въпросните сметки.

Тези помощи с брашно и други провизии на Манол също са за бунтовническите райони, щом ще се транзитират през Турция.

Така, че ''лошият" Асад няма да получи нищо от това, успокойте се. Тези, които искат да дарят на сирийците в правителствените района, носят помощите в Сирийското посолство.
Успокой се ти и спри с с този хейт. Темата е за Земетресението в Турция и Сирия, не е за Асад.

# 280
  • сред маслини и портокалов цвят
Дахер има остър език, така е. Но е честен и добър човек. Баща му и майка му също. Има роднини в Сирия и няма как това да не му се отрази. Аз също имам близки там, едната ми зълва  се бори за живота си в момента. Нормално е човек да реагира по-остро в такава ситуация.

# 281
А в цяла Сирия ли има разрушения от земетресението, като гледам са предимно тези в близост до Турция.
Има и в контролираната от Асад част - Алепо, Латакия, Хама.

# 282
Аз съм спокойна и нямам нито претенции, нито проблеми къде ще отиде помощта, която съм успяла да отделя.
Би било добре и ти да се поуспокоиш малко.

И понеже пак се опитваш да представяш едностранчиво нещата, да отбележа само и коментарa на сирийски външен министър, който е заявил, че ще допуснат помощи, стига да е сигурно, че няма да стигнат до контролираните от бунтовници райони.

Jasmin, благодаря ти за споделеното. Дано зълва ти се пребори.

# 283
Да се надяваме  да не е вярно, че се бомбардират разрушени от земетресението градове, както пишеше горе.

# 284
Аз също имам близки там, едната ми зълва  се бори за живота си в момента.
Леле, кажи, с нещо може ли да помогнем? Този свещеник може ли да ни бъде полезен? Аз съм в Тирол в момента, но в понеделник най-късно ще се свържа с него във Виена.

ПП Ирис, турците също бомбардираха - война е все още.

Общи условия

Активация на акаунт