Балансът между кариера и брак

• 47 253
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Спокойно може да има и ненапрегната лекарска работа, както и напрегната офисна (или друга), айде сега.
Че здравето по принцип е много по-важно от, да речем, кока-колата, няма спор, но това няма отношение към въпроса за напрежението и трудността на работата.

# 91
За жените е трудно да балансират между двете. Аз например, работя в офис на 8 часа, с транспорта и обедната почивка, стават 10 часа. Имам малко дете, което нон-стоп боледува. Таткото също работи в офис. И колкото и много да ми се иска, като е болно детето, някой трябва да го гледа, дори и да се редувате с таткото, пак страда работата. И не, не ми казвайте, че "ама хората си работят", да, аз нямам хоум офис и работя по време на отпуска и болнични, но пак не си в офиса и колегата от съседното бюро се води за по-ефективен като не пуска постоянно отсъствия, независимо колко работа върши. Все пак като удариш чертата и си ходил примерно 3-6 дни в офиса за месеца, е няма как да промотират теб. Всички казват, че като порасне нещата се променят, но ето вече 2 години и половина - ясла и градина, си е 3 дни на детско заведение, останалите вкъщи.

# 92
Естествено, основно жените търсят този баланс. Макар че познавам две млади семейства с малки деца, в които мъжът ползва отпуските по болест, а жените ходят на работа, защото просто им е такава работата.
Който както си го направи.

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 16:12 от Uncommon

# 93
Как ще е като всяка друга професия лекар. Майка ми е лекар и работи по 100 часа на седмица сигурно.
Ако майка ти наистина работи по 100 часа седмично, това е опасно не само за нея, но и за пациентите. Ти изобщо имаш ли представа какво са 100 часа седмично? Четири 24-часови смени (и още малко отгоре) или седем дни по 14.5 часа. И двете неща са абсолютно категорично забранени от КТ.

# 94
  • München, Deutschland

Ако си достатъчно добър в едното направление, но имаш подкрепа, мотивация или просто се чувстваш спокоен и добре и в другото направление, ще съумееш с желание да работиш в посока подобряване на "резултатите" в "по-слабото" за теб направление. Щастието може да те накара да вършиш чудеса 😃

Файър, много интересно мнение. Не съм го разглеждала никога по този начин. По-скоро съм си мислила, че е било обратното при мен - когато аз дам зор в работата, за да премина крачка напред, половинката е поемала 80% от домашните задължения, в тегави седмици и повече. Докато той правеше тези крачки, аз бях поела голямата част. Под домашни задължение визирам всякакви ангажименти, които имаме, не само домакински.

Но може би реално е точно както ти го формулираш - чувстваш се добре и спокоен в едното направление и работиш да подобриш другото.

-----------------
Параход, и мен ме учудиха 100-те часа.

# 95
Няма такова нещо като "всичко", какво е това "всичко". Който си мисли, че е, винаги е бил и все така докрая ще бъде константно успешен, харесван, ценен и с неотразими постижения вкъщи, на работа, със съпруга, пред децата, в обществото - да му припомня, че денят има 24часа, нервните клетки не се възстановяват и на ударниците и ударничките за съжаление рано им се износват накладките и реалността ги настига.
Това, което реално се търси, е приемливият дисбаланс - адекватното и оптимално, съответно задължително диференцирано приложение на време и усилия към една редица от сфери, чийто набор и относителна тежест се решава в борбата на ценностите.

# 96
Кариера в световно общоприетата дефиниция има примерно Шерил Сандбърг, COO на Meta. Преди това беше част от Google в периода на решаваща експанзия на компанията (началото на 2000-те). Възпитаничка на Харвард, работила е и във финансовото министерство на САЩ.
Тя много се фука с баланса и с децата си, женското лидерство, овластяване и т.н. Пише книги по темата.

Положението с личния й живот, според кратка справка в Уики, е следното:
- първи брак - продължава 1 г.
- втори брак - от който са двете й деца, продължава 11 г., мъжът почива.
- връзка с мъж, обвинен в сексуални злоупотреби - 3 г.
- трети брак, продължаващ засега 1 година, има още три доведени деца от него.

По-ясна не знам дали мога да съм Simple Smile

# 97
В професионален план - супер. В личен план - не, ама само според мен (и евентуално и други бг мами). Ако тя е щастлива и удовлетворена обаче, значи е намерила баланса.

Кариера в световно общоприетата дефиниция има примерно Шерил Сандбърг, COO на Meta. Преди това беше част от Google в периода на решаваща експанзия на компанията (началото на 2000-те). Възпитаничка на Харвард, работила е и във финансовото министерство на САЩ.
Тя много се фука с баланса и с децата си, женското лидерство, овластяване и т.н. Пише книги по темата.

Положението с личния й живот, според кратка справка в Уики, е следното:
- първи брак - продължава 1 г.
- втори брак - от който са двете й деца, продължава 11 г., мъжът почива.
- връзка с мъж, обвинен в сексуални злоупотреби - 3 г.
- трети брак, продължаващ засега 1 година, има още три доведени деца от него.

По-ясна не знам дали мога да съм Simple Smile

# 98
Може да има баланс и да постигаш всичко, иска се организация, мотивираност и желание.
Може би, ако работата ми беше ежедневна от 08 до 17, по- трудно бих се оправяла с две деца, малки. Но на график, успях и да ги отгледам и лично време за себе си да имам,и домакинство да въртя , но винаги е по- постижимо с помощ и разбиране от страната на партньора.

# 99
E тъй де, според нас, БГ-мамите. Тя ако е доволна, още по-добре. За професионалните успехи няма какво да се коментира, там е очевидно. Въпросът е защо да се баламосваме, че това идва без съответната "сметка".

# 100
Аз ще дам друг пример - Мерил Стрийп. Лично за мен - абсолютен идол. Страхотна актриса, невероятна професионална биография, редица любими филми. Огромен фен съм й. За мен, а и за мнозина, тя не е просто актриса, а най-добрата в професията си. Старт на кариерата - 70-те години. Все още може да се каже, че е на върха, макар и да нямаше нови проекти през изминалата година.
В личен план - омъжена от 1978 г, все още с мъжа си, 4 деца, 3-ма внуци (по спомени, може да са повече). Предполагам води щастлив семеен живот след като толкова дълго е с мъжа си. Преди години той редовно я придружаваше на Оскари и други награди (Златен глобус, SAG Awards, Bafta и т.н.), снимаха се, изглеждаха супер двойка.
Тя очевидно е намерила баланса, който да я удовлетворява. Затова е и толкова успешна като актриса - винаги е имала подкрепа от семейството си. А с нейния натоварен график (особено на младини), съпругът й е бил двигател в семейството (доста интервюта съм чела и слушала, не е мое предположение).

# 101
  • София
"Всичко" не значи буквално всичко, на макс. Там бъркат повечето хора. Значи важното, в степента, която е удовлетворяваща и минимално ощетяваща. За мен поне, това значи "всичко".

Иначе са забавни примерите, които се дават. Много повече такива и по-фрапантни има при мъжете, но там се приема за нормално. Не, че пак не вреди на семейството.

# 102
На Шерил примера изобщо не го виждам така. Дългата ù връзка е продължила буквално докато смъртта ги раздели. Малшанс. При кратките може всичко да е, вкл.американише мачо (илине толкова американише). Конкретно за сексуалните злоупотреби пък съм с доста резерви.
Дисбалансът не се изразява само в проблеми в личния живот, а и в проблеми в служебния. На елементарен език - жената трудно ще направи кариера с поемане на повече задачи и развиване, като свободните ù часове минават с памперси, фрикасета, мопове и/или домашни по математика. Докато мъжът, освободен от тези досадни задачки, може да се занимава с възвишени дейности, насочени напред и нагоре.

# 103
А истината е, че много хора хем нямат кариера, хем са нещастни в личния си живот 😂

# 104
  • София
А, аз и хронично нещастни познавам, независимо от обстоятелствата.

Общи условия

Активация на акаунт