Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 3

• 80 308
  • 820
  •   1
Отговори
# 540
Не знаех, че Бен Феликс има нов канал (The Money Scope Podcast). Изглежда обещаващо.

RosiJel, благодаря ти!

# 541
Както съм казвала много пъти (когато си ме предизвиквал да играя активно), лесно се рискува с малки пакети Simple Smile С големичките се играе по-резервирано.
Аз не съм те предизвиквал да минеш на активно от пасивно - пасивното си е ОК стратегия, при която ще имаш ретърн колкото бенчмарка и няма да се чувстваш прецакан, че другите са изкарали по-добър ретърн от теб, но пък няма и да изкараш ти повече от тях.

Опитвах се обаче да разбера тази тънка психология: "Чакам го да падне, че да купя още. А в същото време имам вече от него и ако наистина падне, ще загубя от това, което вече имам". Така и не успях да я проумея.

# 542
Дребен гъдел просто. Не е нещо съществено, но е като купуването на олио на промоция. И не, че чакам наистина някакво голямо падане, просто знам, че от време на време има флуктуации (както е и с промоциите на олио) и след като седмица насам или натам не е от значение защо да не си направя малко гъдел с половин-един процент на "далавера"? Много се задълбочаваш да търсиш някакви висши смисли.

# 543
Е чакай сега, като пуснат олиото на промоция е с 20-30% по-ниско. Понякога даже и 2 за 1 дават.
Ако чакаш такъв момент, значи трябва да продадеш сегашното и да го купиш в бъдеще по-евтино.
А ако чакаш да паднело с 1-2%, че тогава да влезеш, това едва ли има значение в дългосрочен план. Влагай си всеки месец на 1во число определената сума за инвестиране и си свиркай.

# 544
О, аз не влагам редовно, а инцидентно. Може би това те обърква.

# 545
Намерено из FB
InvestPRO Общество
М. З.
Администратор
Експерт в група
  · 1 ч.  ·
Първо 1 акция, после 2, после повече и т.н....
Според мен, българският пазар на акции го чака светло бъдеще. Ето няколко потенциални катализатора:
- Все повече нови компании ще се листват на местната борса, които са експортно ориентирани. Тези от тях, които успеят да скалират в чужбина (като Shelly) ще донесат огромна възвръщаемост (десетки и може би стотици пъти).
- Еврозоната ще е положително явление за местния пазар и за икономиката ти. Ще отвори и повече възможности за местните компании.
- Стартъп екосистемата ни се развива добре. Вече не сме 2013 година и много компании се раждат, огромна част ориентирани към продажба на стоки и услуги в развития свят. С годините ставаме по-конкурентно способни.
- Българите в някакъв момент ще диверсифицират част от имотното си богатството във финансови активи. Този процес може да е бавен, но е неизбежен.
- Държавата в някакъв момент ще се сети, че може да подкрепи борсовия пазар.
- Пенсионните фондове в някакъв момент ще се преборят за вдигане на задължителната вноска към втория стълб от 5% на 8%, а защо не и на повече. Това ще увеличи сигурните месечни парични потоци към местния финансов пазар.
- Доходите на населението ще продължат да растат по-бързо от европейските. Знаете ли, че сме първи по ръст на заплатите в Европа?
- В някакъв момент повече български инвеститори ще разберат къде седят в хранителната верига на финансовите пазари - а именно, че вместо да концентрират инвестициите си в акции като Tesla (най-притежаваната акция от българите според Revolut), могат да инвестират част от спестяванията си и в местни компании преди други големи инвеститори и така да се позиционират подобаващо. Да не говорим, че България е малка държава, в която някои неща се разбират бързо, ако разбирате какво имам предвид.
- Огромно количество депозити, което в някакъв момент ще започне да търси по-висока доходност не само в имоти (чиято реална доходност може да стагнира. Акцент на РЕАЛНА, а не на номинална).
Разбира се всичко това вероятно ще отнеме години, може би десетилетие, но може и да е по-скоро. Кой знае.
Въпросът е да не сме като героят на Пауло Коелю от "Алхимикът", който чак накрая разбира, че е седял върху съкровището, което търси.
Поздрави,
М.

Шелли Груп – четвъртата най-поскъпваща акция в света за последните пет години!?
https://www.infostock.bg/infostock/control/bse/news/116609-shell … bpPAdPnzZIwaFyxLs

# 546
https://open.spotify.com/episode/6MFcPPOShxPtbyOE3NLp4R?si=528R5yZITGG9QAn7cfNvkw

Добър подкаст. В този епизод коментират полезни безплатни инструменти. Повечето съм ползвал, но има и нови за мен.

# 547
О, аз не влагам редовно, а инцидентно.
За резултатите (макар и да не съм сигурен) може и да е по-добре да влагаш редовно, както казва Роси.
Но психологически е много по-лесно да влагаш редовно.
Да речем имаш 100 акции в SPY(СП500) - днес са на 488, това са $48.8к. И си приготвила още $48.8к, които се чудиш дали да вложиш сега, или да чакаш първо да падне малко.
Ако вземе, че падне на 450 - ще ги вложиш по-изгодно, но ще си загубила $3.8к от тези акции, които вече имаш.
Ако ли пък вземе, че се качи на 500, ще трябва да ги купиш по-скъпо.
И в двата случая ще си се прецакала.
То малко като вечената дилема на инвеститора, който купи нещо:
- ако падне: защо го купих?
- ако се качи: защо не купих повече?
Тези неща никак не са тривиални и могат да ти попречат както на спокойния сън нощем, така и въобще да откажат някои хора от инвестирането. И се избягват с дисциплина като си кажеш примерно "на всяка заплата внасям 10% в еди-кой си индекс, независимо на какво ниво е" - което и правят много автоматични планове за спестяване/инвестиране.

# 548
Аз съм в това положение със златото сега. Искам да си купя още 2 унции и да забравя за него за дълго. Но то непрекъснато хвърчи нагоре напоследък и аз не смея..

# 549
О, аз не влагам редовно, а инцидентно.
За резултатите (макар и да не съм сигурен) може и да е по-добре да влагаш редовно, както казва Роси.
Но психологически е много по-лесно да влагаш редовно.
Да речем имаш 100 акции в SPY(СП500) - днес са на 488, това са $48.8к. И си приготвила още $48.8к, които се чудиш дали да вложиш сега, или да чакаш първо да падне малко.
Ако вземе, че падне на 450 - ще ги вложиш по-изгодно, но ще си загубила $3.8к от тези акции, които вече имаш.
Ако ли пък вземе, че се качи на 500, ще трябва да ги купиш по-скъпо.
И в двата случая ще си се прецакала.
То малко като вечената дилема на инвеститора, който купи нещо:
- ако падне: защо го купих?
- ако се качи: защо не купих повече?
Тези неща никак не са тривиални и могат да ти попречат както на спокойния сън нощем, така и въобще да откажат някои хора от инвестирането. И се избягват с дисциплина като си кажеш примерно "на всяка заплата внасям 10% в еди-кой си индекс, независимо на какво ниво е" - което и правят много автоматични планове за спестяване/инвестиране.

Последния абзац ми допада много. При мен работи прекрасно.

# 550
"Болерон“ иска да набере 4 млн. евро през БФБ, за да навлезе в Румъния и Гърция

https://news.bg/sadarzhanie-ot-partnyori/boleron-iska-da-nabere- … OKymmTV7oS-W9hfRw

Но си признавам , че не всичко е розово ето три пъти спасяваната банка, продължава с номерата  Confused

ПИБ срещу "С.Г. груп": Първа банкерско-колекторска война
Как една взаимноизгодна сделка от 2019 г. еволюира в огромен необслужван заем за около 300 млн. лв. и молби за несъстоятелност
https://www.capital.bg/biznes/finansi/2024/02/01/4582067_pib_sre … chobox=1706775665

Последна редакция: чт, 01 фев 2024, 18:58 от kokopapa

# 551
  • добрич
Здравейте,аз искам да закупя акции,но не съм запозната с материята.Чета,но все пак ми е малко или много непознато. Та на въпроса -например искам да купя акции на Софарма,мога ли сама или чрез посредник? Може ли малко помощ и инфо?

# 552
Здравейте,аз искам да закупя акции,но не съм запозната с материята.Чета,но все пак ми е малко или много непознато. Та на въпроса -например искам да купя акции на Софарма,мога ли сама или чрез посредник? Може ли малко помощ и инфо?

Не може сам. Ползваш лицензиран посредник - Карол, Елана, някои банки. Избираш си платформа. Регистрираш се, попълвайки всички необходими формуляри. Депозираш пари. И купуваш.

Последна редакция: нд, 04 фев 2024, 18:52 от metal.vixen

# 553
Николай Мартинов: Доверието е най-ценната валута в този свят

https://www.focus-news.net/novini/Bylgaria/Nikolai-Martinov-Dove … ozi-svyat-1996060

# 554
Темата утихна и реших да я събудя.
Какви планове имате за инвестициите си през тази година? Аз съм намислил да опростя нещата и да намаля фондовете до три в удобен момент.

Общи условия

Активация на акаунт