Обсъждане на имотни обяви-31

• 55 492
  • 773
  •   1
Отговори
# 90
Край и на традиционните барбекюта явно, а дали се отнася и до заведенията, които предлагат скара на ЖАР?

# 91
За мен, камина е проява на липса на вкус и усет за ситуация.

Ако блокът е газифициран, камината може да се преустрои на газ.

# 92
У нас минахме на термопомпа, обаче не сме разкарали пелената камина. Да си имам възможност да я пускаме, за кеф, ако искаме. Защо да е проява на лош вкус?

# 93
Не само блокът, но целият квартал (Гео Милев) не е газифициран. Газифицирани са блокове в квартали до и отвъд Околовръстното (примерно Кръстова вада, Манастирски ливади (някои от тях, може би), Божурище, Банкя (части) и т.н.). Гео Милев е, по мое мнение, квартал от широк център, в центъра, широкия център и старите, инфраструктурно уредени квартали има топлофикация (в по-голямата част), затова няма газификация. Едно от двете има - или топлофикация, или газификация, двете едновременно не се конкурират (за съжаление). В тези райони, които написах (център, широк център, стари уредени квартали (включително панелните комплекси), газовата компания за битови абонати няма желанието/не е икономически изгодно да газифицира. Вие как си представяте да тръгнат да прекарват тръби към центъра и широкия център, по уличките. Имате ли представа какво е под земята под тия улички - никой няма представа, дори и общината, като разкопаят и спре нещо (ток/вода/интернет/парно...) и живущите изпищят, копаещите се събират и почват да гледат и да се чешат умно по главите - ся сеа тва кво е, на чертежите го няма...). И стои дупка доста време и се чудят. Помните ли обяснението защо се забави ремонта на трамвайната линия между площад Македония и Руски паметник - открили някакъв кабел, неясно какъв и чий - граждански, военен, и закъснението беше колко - 3 месеца, 6 месеца.
То лесно се дават съвети, ама може и да се провери преди това.
Камини има и електрически - кеф ти олд фешън, кеф ти модерна. Има и на етанол, ей така за 1-2 часа, за настроение. Ето, и аз да дам съвет - интериорен по-скоро. Laughing

# 94
Брат ми има.в мезонета си камина. Никога не е палена, защото казва, че са.го предупредили предните собственици, че връща пушек. И понеже някак смучи въздух, са я запушили с възглавници, за да.не изстива холът. Но, за нова година, е невероятно да се украси. Имат полица, на която се слагат и неща целогодишно, за да радват окото. Wink Много е хубаво

# 95
  • София
За мен камината е излишна, дори и като декоративен елемент, съответно разкарахме една такава от нашия хол за сметка на по-голяма баня.

Но нашите примерно, специално си поръчаха на строителя, когато им се строеше блока преди години. Татко и досега я пали веднъж-два пъти годишно, обикновено около Коледа за настроение. Чак такава драма с опушване не виждам. Отопляват се с ТЕЦ. Камината ги кефи, само толкова.

Последна редакция: вт, 14 фев 2023, 17:57 от Илит

# 96
  • София
Аз правя декоративни рамки за камина, просто за красота. Декорирам после с огледала, свещници, книги, бюстове и прочее.
В сградата, която живея, всичко е било на камини някога. После се топлофицира и камините остават с декоративна функция. Някои от съседите са ги премахнали, разбира се, някои си стоят и се палят именно по Коледа, или в междинните сезони, иначе е голяма играчка. Разбира се, комините се поддържат и почистват, при някакъв ремонт на покрива бяха хвърляли в комините боклуци и някой се е опитал да си запали камината беше ужас. После се почистиха. Иначе е много приятно със запалена камина. Ароматът е различен.

# 97
. Имате ли представа какво е под земята под тия улички
.....
То лесно се дават съвети, ама може и да се провери преди това.
Не, никаква представа нямаме какво е под земята, нито знаем кои части на София са газифицирани, както и не смятаме да провеждаме рисърч на тема софийско газоустройство за да лъснем с ерудиция или да не разстроим някоя изнервена бгмама. Благодаря че така учтиво ни попитахте, отговаряме в същия добронамерен тон.
Ако сте решили че даваме съвети, подвели сме ви, направихме допускане.

# 98
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b167334383787893
да съживим темата - о, интериор о чудо! Но всеки с вкуса си и още едно по-стилно предложение https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b166551796378634
интериорът е в индустриален стил.

# 99
Цитат
Добре, че през 2028 година в България ще е незаконно горенето на дърва/въглища в градовете.
И какво ще направят на циганите,които едва ли ще спрат да се отопляват с каквото може да гори в печката?

# 100
  • В небето
За мен, камина е проява на липса на вкус и усет за ситуация. Не става дума за камина в хижа, в планината, където няма как да стоплиш, освен с дърва.

Това да запалиш в центъра на града, при наличие на ток (от има-няма 100 години), газ и топлофикация, и да решиш да опушиш и тровиш хората около теб си е престъпление и не знам, кой и с какво самосъзнание ще си купи този апартамент с мисълта да ди прави уют.. по този начин.

Добре, че през 2028 година в България ще е незаконно горенето на дърва/въглища в градовете.

Аз мисля, че информацията Ви е невярна и подвеждаща. За справка - Регламент (ЕС) 2015/1185 на ЕК, който не забранява използването на отоплителни уреди на твърдо гориво, а въвежда определени екологични изисквания към тях и по-специално - изисквания към тяхната ефективност. Следва да имате предвид, че София не е България - има много малки и средноголеми населени места, в които отоплението е на твърдо гориво.
Що касае столицата - искам да отоплявам жилището си чрез газ, но не мога. Причината - мастодонтът - монополист "Топлофикация София". Не съм видял точно в центъра на София да пушат комини на жилищни сгради.

# 101
  • Sofia
Цитат
И какво ще направят на циганите,които едва ли ще спрат да се отопляват с каквото може да гори в печката?
Е, как какво ще правят - ще се топлят на ток. То ще плащаме глоби, по-високи от това да ползват безплатен ток.
По-добре така отколко да живеем в тази смрад зимно време.

# 102
Такова нещо за камините не съм чула, ще поровя, но не мисля, че е вярно. Нашата камина е клас А+, произведена и сертифицирана в Европа. В Италия даже може да се използва еко бонус при покупката ѝ, както се използва при покупка на климатик. И хоп сега в София да забранят паленето на такава камина, която отговаря за финансиране в момента по европейските програми?! Много ми е хубаво даже да седя до запалената камина и на съседа в старото ни жилище, му беше много хубаво да му топлим 40 кв.м. дневна без пари, сам ни се хвалеше.

На мен самото жилище с камината не ми хареса. От него грам чар не лъха. Мразя вити стъпала и не бих си представила да ги катеря по никакъв повод. Много е натрупано с вещи. Мисля, че по-добър шанс за продажба щяха да имат ако бяха изнесли всичко и оставили само кухненските шкафове. Така още повече малее.

Последния етаж до Майчин дом много ми хареса. Само това разделяне на голямата спалня на второто ниво не го виждам как се получава въобще и наистина кухненския бокс е смешен и несъразмерен спрямо останалото, някак като притурка изникнала в последствие.

Не ми харесва, че масово по обявите няма нито видео, нито схеми с размери на имотите. Доста неприятна практика на брокерите в БГ.

# 103
  • Sofia
Сега прегледах новините от края на 2022 за да си припомня детайлите.
Ще бъде на няколко етапа:
1. От 2025та са забранени горенето на въглища и дърва в 9 района, където има изградена мрежа за ТЕЦ  или газ. За щастие, където живея и аз тези условия са изпълнени.

2. От 2030 навсякъде.

Изключение от твърдото гориво са: пелети и брикети от биомаса.

За момента има 3 години период за замяна на старите печки. Това, което разбирам, че вече е забранено, но има гратисен период.

Има статии с различно качество, но най-пълна по отношение на квартали и изключение е тази в офнюз: "Без камини в София след 8 години, комини в столицата няма да пушат".

На други места можете да прочетете за първия етап от 2025та.

# 104
Това с твърдото гориво ми е в рубриката "дано, ама надали".
Ще кажа само, че през есента на 2027 година някой ще се бори за преизбиране на поста кмет на София и няма да има желание да настройва широки слоеве от населението срещу себе си и партията си.

Общи условия

Активация на акаунт