Как да подпомогнем речевото развитие на детето? Консултирайте се с логопед!

• 58 480
  • 250
  •   2
Отговори
# 240
Скрит текст:
Здравейте! Имам дъщеря на 5г. и половина. От детската градина направиха входяща диагностика на детето и ми обърнаха внимание на следното "Думи с фонетични и правоговорни особености я затрудняват, когато има
звуци С,Ш,Ж,З,Ч. Заменя звуците в някои думи. Когато ѝ се обърне внимание се старае и ги изговаря правилно." Това се случва от време на време и не е строго специфично за конкретни думи.
Цялостно няма трудности с говора към момента - спокойно съставя и по-сложни изречения, старае се да говори правилно. Може да контролира гласа си - бързо, бавно темпо; тихо и по-силно.
Та въпросът ми е - има ли необходимост от нещо допълнително да направим или корекцията е достатъчна?

П.С След третата година имаше периоди, в които заекваше. Тези периоди обикновено не продължаваха дълго и постепенно утихваше заекването. По същото време очаквахме бебе и емоциите бяха един от факторите. Направих няколко консултации с психолог тогава, който каза, че тези неща се случват и да наблюдаваме и ако се налага - консултация с логопед. Тогава така и не стигнахме до логопед, нещата се оправиха с времето и малко упражнения за дишане, тъй като се опитваше да каже 100 неща едновремено.
Фината моторика е добре развита - много отдавна се храни самостоятелно, борави с малки елементи при игри. В градината правят и упражнения с езика.

Здравейте, Tooo!
Във Вашия случай бих препоръчала да дадете време до 6 години с поправяне от Ваша страна. Ако замените не се коригират, задължително логопед, който да ѝ помогне, за да е готова за първи клас.
Поздрави!

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 10:21 от Рaдост

# 241
Здравейте,искам да попитам за дете на 4г и 2м,говори но доста неразбираемо на моменти бебешко бих казала.Какво бихте препоръчали?Благодаря!

Здравейте, tornado790!
Няма какво да препоръчам тук освен консултация с логопед. На тази възраст би трябвало детето да говори свободно и разбираемо. Не чакайте нещата да се оправят сами.
Поздрави!

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 10:22 от Рaдост

# 242
Здравейте,
Аз имам следния въпрос.
Бебето ни е на 9 месеца, живеем в България, но вкъщи чува 3 езика.  От един месец се появи мама, баба, дада, деде и такива сричкувания.
Аз му говоря само на български. Чува мен и баща му да говорим на английски. Понякога баща му забравя и включва неговия роден език(арабски). Всеки ден му се обаждат роднини от страна на таткото и съответно чува арабски и от тях.
Баща му не говори български, за да преминем на него вкъщи.
Много се притеснявам какво се случва на детето в главата…някаква каша сигурно.
Чета приказки всеки ден, играя куклен театър, пея песни, посочвам и обяснявам всяко едно действие.
Има ли какво да направя, за да му помогна  поне малко.

# 243
Скрит текст:
Здравейте,
Аз имам следния въпрос.
Бебето ни е на 9 месеца, живеем в България, но вкъщи чува 3 езика.  От един месец се появи мама, баба, дада, деде и такива сричкувания.
Аз му говоря само на български. Чува мен и баща му да говорим на английски. Понякога баща му забравя и включва неговия роден език(арабски). Всеки ден му се обаждат роднини от страна на таткото и съответно чува арабски и от тях.
Чета приказки всеки ден, играя куклен театър, пея песни, посочвам и обяснявам всяко едно действие.

Здравейте, pifiella!
Със сигурност ще му е много трудно. Съветът ми е да премахнете поне единия език (английския или арабския). Щом живеете в България, това е водещият език. Тоест Вие трябва да продължите да му говорите само на български. Ако пускате някакви детски филмчета или песнички, те също да са само на водещия език. Ако Вие знаете арабски (понеже не ми става ясно от написаното горе), премахнете английския поне докато водещият език не се стабилизира. Ако ли не, то поне таткото да не говори арабски. Така арабският ще се ограничи до роднините. Предполагам, че тези разговори са сравнително кратки.
Имайте предвид, че за билингвистичните деца е трудно. С три езика рискувате нито единият да не е правилен.
Поздрави!

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 18:05 от Рaдост

# 244
Здравейте,
Аз имам следния въпрос.

Здравейте , pifiella !
Със сигурност ще му е много трудно . Съвета ми е да премахнете поне единия език ( английския или арабския ) . Щом живеете в България , това е водещя език. Тоест Вие трябва да продължите да му говорите само на Български. Ако пускате някакви детски филмчета или песнички , те също да са само на водещия език. Ако Вие знаете арабски ( понеже не ми става ясно от написаното горе ) , премахнете английския поне доката водещия език не се стабилизира. Ако ли не, то поне таткото да не говори арабски. Така арабския ще се ограничи до роднините. Предполагам , че тези разговори са сравнително кратки .
Имайте предвид , че за билингвистичните деца е трудно. С три езика рискувате нито единия да не е правилен.
Поздрави !
Благодаря за отговора.
Не, аз арабски не говоря. Общият ни език е английски.

# 245
Здравейте,имам дете на 2г.5 м момче казва около 50 думи-но изречения почти не от скоро казва  дай ръка, добро утро, ходи на ясла,скоро му купихме детска прахосмукачка и се опитва да каже думата прахосмукачка,въпроса ми е да го заведа логопед или да изчакам още врмее,не обича да казва как правят животните понякога отговаря как прави кучето-бау бау и за котето,и за патето,но когато тои иска ,навън като види куче и започва да вика бау бау,или котка-мяу мяу,познава цветовете,но не ги изговаря.Ако аз пея песнички ,той повтаря след мен думите от песничката! Благодаря.

# 246
Здравейте,имам дете на 2г.5 м момче казва около 50 думи-но изречения почти не от скоро казва  дай ръка, добро утро, ходи на ясла,скоро му купихме детска прахосмукачка и се опитва да каже думата прахосмукачка,въпроса ми е да го заведа логопед или да изчакам още врмее,не обича да казва как правят животните понякога отговаря как прави кучето-бау бау и за котето,и за патето,но когато тои иска ,навън като види куче и започва да вика бау бау,или котка-мяу мяу,познава цветовете,но не ги изговаря.Ако аз пея песнички ,той повтаря след мен думите от песничката! Благодаря.

Здравейте, Petq Vargova!
На 2 години и половина би трябвало да имате фразова реч. Към момента бих Ви посъветвала да направите изследване на слуха и консултация с детски невролог. На 3 години задължително консултация с логопед.  
Поздрави!

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 10:57 от Рaдост

# 247
  • София
Здравейте, имаме съмнеия за дислексия при едното ни дете. Детето е на 7г и е в първи клас. Интересувам се дали ние като родители може да направим определени тестове, за да потвърдим въпросната дислексия или е необходимо изцяло логопед да го направи.
Само да кажа, че детето вече е посещавало логопед от 4г възраст до 5г възраст заради проблем с говора. Не ни е казвано, че детето има дислексия. Възможно ли е да е било твърде рано или просто да не е хваната от самият логопед?

# 248
Здравейте, имаме съмнеия за дислексия при едното ни дете. Детето е на 7г и е в първи клас. Интересувам се дали ние като родители може да направим определени тестове, за да потвърдим въпросната дислексия или е необходимо изцяло логопед да го направи.
Само да кажа, че детето вече е посещавало логопед от 4г възраст до 5г възраст заради проблем с говора. Не ни е казвано, че детето има дислексия. Възможно ли е да е било твърде рано или просто да не е хваната от самият логопед?

Здравейте, I.R.!
Официално дислексия се диагностицира след завършването на първи клас. Трябва да има основно ограмотяване. Няма тестове, които да можете да направите. Бих Ви препоръчала консултация с логопед, който да прецени дали детето има нужда от помощ.
Поздрави!

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 11:08 от Рaдост

# 249
Здравейте! Дете на почти 5 години има все още проблем с произнасянето на някои звуци, като Р, Ж, Ц, Л. Време ли е да се обърнем към логопед или да изчакаме още малко?

# 250
Здравейте! Дете на почти 5 години има все още проблем с произнасянето на някои звуци, като Р, Ж, Ц, Л. Време ли е да се обърнем към логопед или да изчакаме още малко?

Здравейте, mona11!
Няма какво да чакате. Обърнете се към логопед.
Поздрави!

Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 11:08 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт