Птички, котки, катерички и пролетно настроение в Немската тема (241)

• 32 704
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Пепе, честита книжка на сина! Безаварийно шофиране!

На нас също ни се отрази много добре ваканцията и в Берлин случихме на време. Утре пак на училище и работа. Поне ми е къса седмицата, само 2 дни ще работя за загрявка.

# 211
При нас, как са го измислили, ми иде да ги убие. Миналата есенна и бъдещата са по 1 седмица, великденската - 3 седмици. Предпочитам по равно - 2 есенна и 2 великденска.

# 212
  • Немция
Никога не са имали такава дълга великденска, 3 седмици! Flushed
Все по 2 са и есенна, и великденска.

# 213
  • München, Deutschland
Дени, тя есенната е някъде октомври - вали, студено, дори и по топлите европейски дестинации вече захладнява. Според мен е супер 3 седмици великденска срещу 1 есенна. Най-добре е като в Бг - 3 месеца лятна. Simple Smile

# 214
  • Немция
3 месеца лятна ваканция ми е дълга. 2 месеца би било добре, но 3 е проблематично за родителите.
Нека учениците са ангажирани по училищата, вместо да се чудиш какво да ги правиш.
Имат екскурзии с класа, леки проекти, програмата им в началото на учебната година е по-облекчена.

В началото на октомври е топло на юг по Средиземноморието, водата е все още топла на доста места.
И аз съм за 2 седмици пролетна, 2 седмици есенна.
Отделно през пролетта има и други празници в Германия, 3 броя дълги уикенда или по-дълго, според провинцията.
Затова и се чудя на тази триседмична великденска ваканция.

# 215
  • Deutschland/HE
В Хесен две години подред започваме в началото на септември училище и ако есенната ваканция е две седмици, първият учебен срок е кратък. Аз бих предпочела две седмици пролетна и после една седмица за Пфингстен, както е в БВ и Бавария, но каквото такова Simple Smile
Синът ми заминава на 20ти март на аустауш от училище, в щатите за две седмици и после три седмици ваканция и му се събират 5 седмици без училище, почти като лятна ваканция Simple Smile После как ще влизат в ритъм отново... ще е интересно.

# 216
  • Немция
Да, има разлики с ваканциите от провинция до провинция.

Колибри, успех на момчето ти, много смело за Щатите. Мисля, че беше споменавала, че и дъщеря ти е била на такъв аустауш. Респект!

# 217
  • Germany
Бела, на сайта на училището ви ли гледаш Великденската ваканция? Нашето училище са им дали и другите 3 дни и ще си имат 2 седмици.
На мен есенната ваканция ми е напълно излишна, както и двете седмици по Великден Предпочитам да имаме по дълга лятна. 5 седмици са супер малко. Не знам дали има друга държава в Европа с толкова кратка лятна ваканция...

# 218
  • Немция
Мони, има и други с кратки ваканции, но са малко.

Есенната не ми се струва излишна в нашия случай, защото моите ученици август месец обикновено започват училище и намирам за добре след 5-6 седмици да имат почивка.

Германия е най-многолюдната държава в Европа, направили са го така, че населението да не е едновременно по едно и също време във ваканция.
Отделно е съобразено с родителите.
Те взимат 3 седмици отпуска заради учениците си и другите 3 седмици се разчита на занималня, който има нужда.
По принцип може лятната да я закръглят и на 2 месеца, но никой не пита. Създали са си вече тази система и се напасваш.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 17:23 от Бибит

# 219
  • Германия
На мен ми е все едно кога, важното е да има ваканция! Повече и се радвам сега като родител отколкото навремето като ученичка.
При нас пак валя сняг. Тъкмо се чудех дали да прибирам зимните дрехи, явно ще изчакам още седмица.
И да се похваля- дойде изравнителната сметка, за първи път ще ни връщат пари. Цели 250 евро!
 Домочадието се прибра от Берлин живо и здраво.

# 220
И аз като Мони искам само летни ваканции. Grinning Пфингстенската си я броя за такава. Често ходим на море тогава. 2 седмици е в BW, не 1. Grin

И при нас цял ден прехвърча сняг и е кучешки студ. Преди малко се върнахме премръзнали от разходка.

Пепеляшка, браво и честито!

# 221
  • Deutschland/HE
Да, има разлики с ваканциите от провинция до провинция.

Колибри, успех на момчето ти, много смело за Щатите. Мисля, че беше споменавала, че и дъщеря ти е била на такъв аустауш. Респект!

Всичко се организира от училището, ние само плащаме. В края на шести клас заявяваш дали да си билингуал паралелка и да имаш предмети на аглайски (история и ПоВи са при нас), като бонус е ходенето да САЩ в 8ми клас. После в края на м.май ще ни дойде на гости американчето Simple Smile

# 222
  • Немция
Колибри, може да е организирано от училището, но моят осмокласник не би тръгнал сам или с част от класа за Щатите. Grin

# 223
  • Deutschland/HE
И аз так амислех за сина ми, но така се надъхват един друг, така ги подготвят учителите, че го мислят от миналата пролет Simple Smile

# 224
Дъщерята искаше да ходи в Канада на аустауш с английски, но заради короната пропадна. Сега месец май заминава за Франция. При нас са само по 8 дни размените и ние първи ще посрещаме французойчето.

Общи условия

Активация на акаунт