НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 143

• 54 863
  • 666
  •   1
Отговори
# 180
# 181
  • Lost in a fairytale ...
Здравейте,
Включвам се в темата за мотивация - започваме с ММ НВХ, и искрено се надявам да успеем да издържим до момента, в който мине трудното Simple Smile
Въпреки че храненето ни е в рамките на разумното - не прекаляваме с храна и т.н., режимът ни е по-скоро спортен - има си въглехидрати от ориз, картофи, моркови и това ще ми е препъни-камъчето най-вече. Другата основна трудност, е че ММ е ужасно капризен и има изключително холям набор от храни, които не яде, най-вече млечни - от време на време кашкавал, като напоследък и той е изключен от менюто. Хубавото е, че пък не му пречи да яде едно и също Simple Smile
От доста време чета и се опитвам да се нагодя към НВ-ВМХ режима, сега вече решихме и се отдаваме напълно Simple Smile
За момента започвам да намалям въглехидратите в менюто, няма да се напъваме за кето. Надявам се с времето да си създадем нови хранителни навици и да не търсим вафлички посред нощ Simple Smile

# 182
  • Los Angeles CA
Днес направих шоколад с лешници и стафиди. Видях в един магазин и импровизирах.  Като идея го публикувам.

# 183
Днес направих шоколад с лешници и стафиди. Видях в един магазин и импровизирах.  Като идея го публикувам.

Може ли рецепта

# 184
  • на острова на мечтите
Мдаааа, никой не пише!? Май след великденските празници сте се покрили!?
Аз пък, без да искам си направих боза от конопени семена и колаген. Бях накиснала семена за мляко. Смлях ги, стана напитката, ама после я забравих в хладилника. Стори ми се киселичка. Добавих малко колаген на прах. И хопала, боза. Сигурно ако пак направя, няма да се вкисне.
Какво ърви при вас режима? Никой нищо не пише. При мен пълен застой. Но поне не качвам.

# 185
При мен си ок. Похвалвам се, че не ядох козунак за Великден, но в един ден изядох 3 банана. Няма пълно щастие.

# 186
Ядох само един малък козКнак! Домашен с мн малко захар за мен правен:) Не ми е гузно, ама грам! 🤣😂🙃 Ся два дни си ЯХ варените яйца и съм си ок с кг.
Обаче целулита…. Грозна история.
Аз съм повече палео.
Всъщност 5 дни палео 2 дни на яйца само.

# 187
Аз реших да правя козунак "за пред хората ". Прочетох стотина рецепти ( моята не намерих) в търсене на някоя с 300 г брашно. Няма български, но намерих за френския бриош, който има предимство да е със съвсем малко захар. И след това почна ходене по мъките. Оказа се, че светът се е изменил последните 10 години и има десетки видове брашно, но няма пакети по 300 грама, нито 500 гр. Видях някакво за сладкиши, грабнах и отидох за захар. Там още по-голяма трагедия, но видях някакъв пакет 250 г и го взех без много да гледам, вече имах крампи в стомаха.
Захарта се оказа пудра т.е. негодна за употреба и отиде в боклука. Имах захар на пакетчета от кафетата и  ги употребих.
Бриоша стана "за хората " и го харесаха, но това е за последно, край, баста.
За пръв път ми станаха ореховки: 4 белтъци и 200 г млени орехи, канела. Белтъците бяха отлежали в хладилника и вероятно е от значение.
Открих "твороженое тесто" / " тесто" с извара. Моят мъж отдавна ми говори за това, но аз нали "той ще ми каже на мен".
Стават много нежни и приятни "хлебчета " от 2 яйца, 200 г извара, 2 лъжици зехтин и бакпулвер 1 чаена лъжичка, "брашно " за много гъсто "тесто ", с лъжица слагам върху хартия за печене. Аз слагам 2 лъжици кокосово брашно и добавям бадемово (направо от пакета и не се сетих да премеря точно).
Рецептата напомня много на любимите ми моцарелени питки, но на вкус е нещо много по-различно.
Реших да намаля мазнините от месото и млечните (не зная как ще стане с маслото), наблягам повече на яйца, пилешко ,извара и мазнини от зехтин, маслини, авокадо, кокосово и ядки. Правя един експеримент.

Последна редакция: чт, 20 апр 2023, 19:07 от tania6

# 188
Ох, мадам, ще ме умориш с твоя козунак Joy Сигурна съм че имам някъде рецепта я с 300, я с 350 грама брашно да е била, за едно козуначе там, но имам силни подозрения че вече нямаш интерес.
Виж продуктите да купиш такова количество наистина си е предизвикателство. Не знам имате ли там магазини където продават насипно и съответно не те ограничават пакетите от по кило и нагоре. Друг вариант не се сещам дето да ти свърши работа.

Козунак и аз правих, и аз ядох малко. Веднъж в годината правя, ама не всяка година. Ако не се съберем, не правя и не ми е зор. Опекох една тава, седна фамилията в неделя и след малко я нямаше и се приключи въпросът. Толкоз. И три да им бях опекла, нямаше да ги върнат, ама им казах че много вредности стават и да ядат яйца и пържоли, ама ха! Grinning

На мен в този сезон яденето ми е толкова скучно че няма и какво да разкажа иначе. Зелените салати докато са в сезон, не мога да им се наям. Във всеки друг сезон са ми по-разнообразни поне гарнитурите, но сега все към зеленото ме влече и паса колкото мога, с кеф. С репички/без репички, с краставица/без краставица, с рукола/с пресен джоджен, със зелен лук/с червен лук... не ми омръзват, чак прекалявам на моменти.

# 189
зеро козунак на този Великден, сама на себе си чудя, както го гледах, грам не ми се прияде
сваки се представи блестящо - 3 дни агнешко, кюфтета и яйца, зелена салата и репички от градината
но... много ядох от всичко

# 190
Е то ако не бях го правила аз над половин ден общо и да искам да видя какво съм направила... масовите купени зор работа да ме изкушат, те дори не са каквото трябва да са. Ама свърши то, догодина може и пак да опека. А може и да не Grinning

# 191
  • Los Angeles CA
Аз само на яйца, салати и меса карах.
Козунак нито съм купувала, нито съм правила, нито ми се е дояждал. Питах челядта и съпружието дали биха искали да им бъде направен, но те всички ми отказаха и аз им бях благодарна.
Браво на danily, че раздвижи малко темата.

# 192
  • на острова на мечтите
Ами то чак срамота. Никой не пише. А и като няма с какво да се похваля ми минава желанието да пиша.
 Не съм яла и не съм правила козунак. Никога. Вижда ми се много сложно. Правих едни бисквити а кокосово брашно. Формата им на филийки, но изненадващо вкусни станаха.
Аз напълно изключих пилешкото от менюто. Като прочетох с какво ги хранят... А домашни няма откъде да си купя.
Иначе наблягам на зелеви култури/ цветно зеле, броколи, прясно зеле... Рукола не обичам. Полезна била, но не можах да я харесам.

# 193
Здравейте и от мен! Аз още съм си на кето режима на Ерменкова, сега на Гурме режим. За Великден имахме рецепта за козунак, но по нейн съвет направих режимния ден с обикновен козунак(закупен от пекарна, не домашен), тъй като от месец някъде нямам раздвижване в килограмите. Явно съм попаднала в така нареченото кето плато. Какви съвети бихте ми дали? Имам още поне 15 кг за сваляне. Харесва ми да се храня така, вкусно ми е, но явно организмът ми привикна.

# 194
Увеличаваш физическите натоварвания, минаваш на фастване.

Общи условия

Активация на акаунт