НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 143

  • 54 334
  • 666
  •   1
Отговори
# 420
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 652
Браво dolce! Ти всяка седмица гладуваш. Така ми се иска да го направя и аз, но няма да стане скоро.
Правим основен ремонт на баня и се разправяме с майстори, а  имам и допълнителен стрес, та не му се вижда края.

# 421
  • Мнения: 32 116
Lindor, да, този месец поднових ежеседмичните. Харесва ми простотата на това да знам, че през тези дни няма да се налага да планирам менюто, да готвя, да дъвча- освобождава ми се време за други неща. По принцип се свиква след 2-3 фаста и после става по-лесно. Поне при мен беше така. За начало е добре да се избере по-спокоен момент, така е.🙂

# 422
  • Мнения: X
Долче е ветеран в дългите фастове. (: Най-накрая и аз успях миналата седмица да направя два дена по 36 часа фаст. Сега започва и лунната за тази седмица и ще се пробвам да я спазя. За четвъртък съм замислила свински пържоли с много праз, сметана  и синьо сирене по рецепта на Бон Апети (https://www.bonapeti.bg/recepti/svinsko-sas-sos-ot-praz/) Някой пробвал ли е рецептата да сподели дали е вкусно?

# 423
  • Мнения: 32 116
Нани, 🤗 Не съм пробвала точно тази рецепта, но съм правила подобно и е много вкусно.😉

# 424
  • Мнения: 8 382
не знам къде работите, но след праз и синьо сирене човек мирише натрапчиво и особено дори на следващия ден InnocentInnocentInnocent
миролюбива забележка Hug

# 425
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 363
не знам къде работите, но след праз и синьо сирене човек мирише натрапчиво и особено дори на следващия ден InnocentInnocentInnocent
миролюбива забележка Hug
сигурно е по-добре от шкембе чорба с чесън 😁🤣
Няма да ям за всеки случай праз в комбинация със синьо сирене 👍

# 426
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 652
Да попитам, какво ще приготвяте/хапвате за Бъдни вечер при положение, че се сервират само постни ястия, които не влизат в категорията НВ, като изключим орехите?

# 427
  • Мнения: 43 759
Ще се поглезя с официалното меню.

# 428
  • София
  • Мнения: 8 992
Да попитам, какво ще приготвяте/хапвате за Бъдни вечер при положение, че се сервират само постни ястия, които не влизат в категорията НВ, като изключим орехите?


Задушени/печени нисковъглехидратни зеленчуци, туршия дива ферментация, печени гъби, лъжица боб или малко грах няма да са фатални. Давам идеи, не казвам, че това ще ям.

# 429
  • Мнения: 24 768
Когато сме се събрали семейно, правя компромис с режима си. Не само защото нещата са много вкусни, но майка ми и сестра ми много повече от мен държат на традицията. Една такава вечеря в годината няма да ме гътне. Ако не е семейно и съм сама, обикновено игнорирам календара и си карам както си знам.
Иначе вариантът е да се набляга на гъби, зеленчуци и от сорта. Чушки знам че пълнят с карфиол вместо с ориз, идея си нямам в постен вариант стават ли добре, аз такова не ям.

# 430
  • Мнения: 5 138
Да попитам, какво ще приготвяте/хапвате за Бъдни вечер при положение, че се сервират само постни ястия, които не влизат в категорията НВ, като изключим орехите?
Ние ще се събираме у родителите ни и повечето неща ще ги приготви мама, но съм й казала, че аз ще приготвя и занеса 2 от нещата, тъй като досега не съм правила точно такива и искам да експериментирам. Едното ще е сармички с карфиол и гъби /на което лично аз ще наблегна като вечеря/ Второто ще е пълнени чушки, ама с леща, вместо с боб. Досега съв правила само с боб, този път ще пробвам с леща, тъй като е по-малко въглехидратна. Боб ще има като салата. Категорично съм си казала, че ще ям от мамения тиквеник, който обожавам. Все пак са празници и ни е позволено да кривнем от пътя. От традиционната содена питка, винаги хапвам по един залък от парчето, което е за мен, за да спазя обичая, както и го подлагам на щателна проверка за парАта. Yum Миналата година се падна баш на мен. Другото, на което ще наблегна, са салатите. Много е вероятно, както и други години е ставало при мен, като удари полунощ и вече стане Коледа, да налетя на луканките в хладилника. Trollface

# 431
  • Мнения: 2 275
Ние не спазваме традицията за Бъдни вечер.
Не че не съм попадала на въглехидратни обяд или вечеря. Не се правя на интересна, а спазвам някои правила:
- започвам с протеини (гъби, боб, нахут, тиквени семки,....)
- наблягам на ферментирали зеленчуци или си слагам ябълков оцет във водата
- зелен чай
Но най-вече хапвам предварително няколко твърдо сварени яйца с масло и не съм гладна.
При повечето от вас е различно. Спазете си традицията с близките и не се притеснявайте. Няма нищо да ви се случи, стига да не прекалявате.
Весели празници. Аз отивам да правя "масленки". Ще ги покажа, ако станат. Ако нищо не казвам/ не показвам- не питайте.

# 432
  • Мнения: 43 759
Цяла година чакам да си хапна сарми, боб....

# 433
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 652
Интересни идеи имате, благодаря за споделеното. Ние сме далеч от нашите роднини и аз трябва да поддържам традициите, и да приготвям храната, тъй като е семеен празник.

Последна редакция: чт, 21 дек 2023, 20:26 от lindor

# 434
  • Мнения: 2 275
Харесаха ни, но конфитюра без захар е от портокал и бледнее, бях изяла вече боровинките.

125 мл кокосово брашно
125 мл смлени бадеми (обелени)
75 г масло
1 лъжица мед
1 яйце
Този път гледах милилитри, че с чашите става голямо разминаване.
Правят се топчета  и дупки в средата, в които се слага конфитюр.
На 180 °C около 15 минути (наблюдавайте).
Правила съм ги и без конфитюр , с нарязани на ситно 3 фурми в тестото вместо мед.

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 16:07 от tania6

Общи условия

Активация на акаунт